• 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 26
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
morfei1 - специалист
При положение, че не си наясно на какво е способен вентилатора на 25KW Bisolid GP оставен на стандартните 100%......

Няма нищо за оправяне, спестеното от закупуването на пелетен котел, ще го плаща на малки порции всеки сезон. Горелката може да работи също толкова и на 20-5kw. Другия вариант е да прочете темата към която го насочих за котела и ако е възможно да си помогне още малко.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 11:43 ammorfei1 написа:
Хъм.... това 50-60% непрекъсната осветеност при горене на пълна мощност не мисля, че е добре. Струва ми се ниско, можеш да пробваш с макс вент 50%, ако има подобрение. Виж, примерно влезнала в модулация на минимална мощност и тази осветеност да речем e ОК.

При макс темп 60C, горелката влиза в модулация на 51C, това е доста нисък градус според мен, за да работи котела непрекъснато в този диапазон. Не си споменал, предполагам системата ти е затворена. Напълно нормално е помпата да работи непрекъснато докато котела работи иначе горе по стаите няма как да се стоплиш без да върти помпата. Тръгването на помпата на 60C е ОК, но макс темпа го направи поне на 70C, за да модулираш поне между 60-70C

Лично според мен, високата температура на котелната вода не води до преразход. Подгрятата вода до 80C, в случай че горелката изключи по стаен или по макс темп, после ще те топли според зависи обема на ризата на котела и загубите, които имаш по стаите без да се налага палене. Подгрятата вода си остава да топли пак помещенията, не се губи.

За да се стоплиш добре с 55 - 60C вода си трябва непрекъсната работа или стабилно преоразмерени радиатори.
Системата е затворена, като радиаторите които се ползват са отворени на макс отдолу и отгоре. В 13:00 горелката спря (не знам дали има нещо общо с настройката за почистване на 6 часа), но в момента който вдигнах температурата на котела до 70 градуса, горелката тръгна. Почисти се и почна да пълни, като след това запали и държи между 85-95%. Както ти каза, при добавянето на пелети пада до към 75% и след това държи 85-95%. За това колко добре са оразмерени радиаторите, не мога да кажа на 100%, но със сигурност в хола 1 голям и 2 малки, трудно затоплят.
Ами, "в свирката".
Колко квадрата е хола, какви са по размер и вид, тези 3 радиатора.
Защо вентилатора е на 100%, както обърна внимание Морфин?
Опиши цялата картинка! Квадратура, всички радиатори, котел, горелка, топлоизолация, комин....
Настройките са най лесната работа.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 2:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ами, "в свирката".
Опиши цялата картинка! Квадратура, всички радиатори, котел, горелка, топлоизолация, комин....
Хола е почти 38кв, като има разположени 2 радиатора 60х50 и 1, 100х60. Панелни радиатори - https://mr-bricolage.bg/panelen-radiato ... w/p/945766
Двете спални са около 16кв и имат по два панелни радиатора - 100х60 и 60х50
Коридора е по цялата дължина на къщата около 20кв и имат по два панелни от 60х50.
Банята е около 8кв и има лира 60х40, като тоалетната е около 4кв и ползва лира пак с размери 60х40.
Къщата е изолирана с 8см стиропор и е на шпакловка. Комина е висок около 1,40 и е доста широк.
Не съм споменал другите 2 стаи, защото не се изолзват и радиаторите са спрени.
вт дек 08, 2020 3:05 pmemskia написа:
Ами, "в свирката".
Хола е почти 38кв, като има разположени 2 радиатора 60х50 и 1, 100х60. Панелни радиатори - https://mr-bricolage.bg/panelen-radiato ... w/p/945766
Коридора е по цялата дължина на къщата около 20кв и имат по два панелни от 60х50.
Банята е около 8кв и има лира 60х40, като тоалетната е около 4кв и ползва лира пак с размери 60х40.
Къщата е изолирана с 8см стиропор и е на шпакловка. Комина е висок около 1,40 и е доста широк.
Е, Морфи, дека му е радиаторната мощ?
Защо не започна с това?
Затуй, неговата "почнахме" да я изясняваме, а твойта е през свирката.

emskia, прочетох за хола, за спалните е ахаааа на границата, но не ти стигат раздиатори, къде да се разтовари топлината. Коридора и той е скръб, от към радиатори. На лято да ги удвоиш! Като цяло, ве само коридор и пропорционално, като се има в предвид и разположението на помещенията, външни-вътрешни. Изолацията е сносна. След още ден, ако ли не още тази вечер, нещата ще се позатоплят, но това не е оптимална работа.
Морфин само позна да увеличиш градусите на водата. Това ще помогне донякъде да се постоплите. Просто приглася, че последно време е модерно, за разлика от предни години.

Морфейски, завиждам ти. Аз днес нищо не научих. Но съм щастлив, въпреки каквото и да е.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 3:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт дек 08, 2020 3:05 pmemskia написа:
Ами, "в свирката".
Е, Морфи, дека му е радиаторната мощ?
Защо не започна с това?
Затуй, неговата "почнахме" да я изясняваме, а твойта е през свирката.

emskia, прочетох за хола, за спалните е ахаааа на границата, но не ти стигат раздиатори, къде да се разтовари топлината. Коридора и той е скръб, от към радиатори. На лято да ги удвоиш! Като цяло, ве само коридор и пропорционално, като се има в предвид и разположението на помещенията, външни-вътрешни. Изолацията е сносна. След още ден, ако ли не още тази вечер, нещата ще се позатоплят, но това не е оптимална работа.
Морфин само позна да увеличиш градусите на водата. Това ще помогне донякъде да се постоплите. Просто приглася, че последно време е модерно, за разлика от предни години.

Морфейски, завиждам ти. Аз днес нищо не научих. Но съм щастлив, въпреки каквото и да е.
Радиаторите задължително ще трябва да се увеличат, но честно казано след настройките предложени от Морфей, помещенията са затоплени на малко над 20 градуса и ми се струва че разхода падна.
вт дек 08, 2020 3:46 pmemskia написа:
Радиаторите задължително ще трябва да се увеличат, но честно казано след настройките предложени от Морфей, помещенията са затоплени на малко над 20 градуса и ми се струва че разхода падна.
Забравяш, че ти предложих търпение, както и в последното мнение.
Нещата обаче не са ти оптимални. Върни лентата и ще видиш, че "кристалното ми кълбо" не греши!
Няма къде да ход- ще се стопли но на по висока цена.
Колкото по ниска е Т на отопление, толкова и цената пада. Това обаче е за следващият семестър, Морфи.
вт дек 08, 2020 3:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
... След още ден, ако ли не още тази вечер, нещата ще се позатоплят, но това не е оптимална работа.
...
вт дек 08, 2020 12:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Като я вдигне още малко, като поизчака още малко, че тая мощ да насмогне, еля ще се стопли, но търпение трябва, когато не е предвиждано, не се е смятало и като цяло, нещо в инсталацията куца.
Тоя сюжет аз съм го писал.

Съвсем образно и като на пример.
Ако в момента, топлозагубите на къщата ти са 10 киловата, ти подаваш яките 25, но чрез радиаторите се усвояват само 12, то при студена къща, затоплянето ще е бавно. Неусвоената мощ ходи у свирката.
След време, което ще застудее, нуждите ще се изравнят, котелът ще е догонил, свалил на 12 и нещата ще са на рахат, но само образно. Дори и разхода ще е привидно ... приемлив. Свирката все още ще звучи и то добре. Ами като застудее още малко? Когато загубите станат 14 киловата, а радиаторите са само 12?!!!
Идва пролетта и се сещаш за приказката за кучето и колибата. А дано!
Радиатори.
morfei1 - специалист
вт дек 08, 2020 2:41 pmemskia написа:
Системата е затворена, като радиаторите които се ползват са отворени на макс отдолу и отгоре. В 13:00 горелката спря (не знам дали има нещо общо с настройката за почистване на 6 часа), но в момента който вдигнах температурата на котела до 70 градуса, горелката тръгна. Почисти се и почна да пълни, като след това запали и държи между 85-95%. Както ти каза, при добавянето на пелети пада до към 75% и след това държи 85-95%. За това колко добре са оразмерени радиаторите, не мога да кажа на 100%, но със сигурност в хола 1 голям и 2 малки, трудно затоплят.
Ако 6час след последното палене горелката не е гасила, гасне по стандартни настройки след 6 часа работа, вентилира и изчаква да падне котелната вода или нова команда от стайния термостат. Можеш да увеличиш този период или да го намалиш, напълно изключиш, ако прецениш.

Осветеност 85-95% при пълна мощност е добре. Остави го да поработи така поне седмица за да добиеш някаква представа, как се държи топли и как е разхода, има ли промяна от 5-те торби.

В твоя случай бих вдигал температурата на 80C и зона на регулиране 10C за да могат помещенията да достигат желаната температура, ако пак не успяват смаляш зоната на регулиране на 5C. Ако и тогава не е досатъчно можеш да мислиш за по-големи радиатори. Теоритично изолацията ти намаля загубите с 30%, но пък от котела имаш +15% в кумина.

Наблюдавай горелката поне седмица как ще е от към разход. С тези радиатори (не съм ги смятал точно колко са, спокойно можеш да минеш и на зареждане 1 - 3сек. и вентилатор да речем 35-40%, но не тичай към горелката за да пробваш веднага, изчакай. По този начин ще я свалиш на нещо около 15-5kw. Както казах, първо виж как ще се представя със 1-4сек зареждане.

Не ми каза колко ти е дебита на шнека?

@Трифонари, аз на 2x70кв.м неизолирани със стара дограма, вързвам 15kw загуби при -25C, недей налива филми на човека.
emskia - специалист
вт дек 08, 2020 4:25 pmmorfei1 написа:
вт дек 08, 2020 2:41 pmemskia написа:
Ако 6час след последното палене горелката не е гасила, гасне по стандартни настройки след 6 часа работа, вентилира и изчаква да падне котелната вода или нова команда от стайния термостат. Можеш да увеличиш този период или да го намалиш, напълно изключиш, ако прецениш.

Осветеност 85-95% при пълна мощност е добре. Остави го да поработи така поне седмица за да добиеш някаква представа, как се държи топли и как е разхода, има ли промяна от 5-те торби.

В твоя случай бих вдигал температурата на 80C и зона на регулиране 10C за да могат помещенията да достигат желаната температура, ако пак не успяват смаляш зоната на регулиране на 5C. Ако и тогава не е досатъчно можеш да мислиш за по-големи радиатори. Теоритично изолацията ти намаля загубите с 30%, но пък от котела имаш +15% в кумина.

Наблюдавай горелката поне седмица как ще е от към разход. С тези радиатори (не съм ги смятал точно колко са, спокойно можеш да минеш и на зареждане 1 - 3сек. и вентилатор да речем 35-40%, но не тичай към горелката за да пробваш веднага, изчакай. По този начин ще я свалиш на нещо около 15-5kw. Както казах, първо виж как ще се представя със 1-4сек зареждане.

Не ми каза колко ти е дебита на шнека?

@Трифонари, аз на 140кв неизолирани със стара дограма, вързвам 15kw загуби при -25C, недей налива филми на човека.
Ще го наблюдавам и със сигурност ще му бая доста често с мезенце и студено винце.:) Иначе дебита на шнека все още не съм го измерил, тъй като не съм сигурен доколко е правилно докато гори котела. Мисля да го измеря при следващото чистене.
morfei1 - специалист
вт дек 08, 2020 4:34 pmemskia написа:
Ще го наблюдавам и със сигурност ще му бая доста често с мезенце и студено винце.:) Иначе дебита на шнека все още не съм го измерил, тъй като не съм сигурен доколко е правилно докато гори котела. Мисля да го измеря при следващото чистене.
направих си труда да ти сметна радиаторите, заради @Трифонари, с неговия калкулатор.

При вода 80/60/24

2x 60х50 - 766w - 1532w
1x 100х60 - 1477w - 1477w
2x 100х60 - 1477w - 2954w
2x 60х50 - 766w - 1532w
2x 60х50 - 766w - 1532w
1x 60х40 - 642w - 642w
1x 60х40 - лираw - 176w

9845kw

Предполагам ще държи по-малка дТ, 80/70/24, а тогава радиаторната мощност ще се вдигне с 1 до 2kw да речем.

10Kw не са малко за 100кв.м, при условие, че котела е настроен на 80C и имаш 8см изолация. С вода 60-65C няма как да ти се случат нещата, поне не толкова бързо.
Покарай го на 80C, няма да изгори толкова колкото снощи, бъди сигурен в това. Ако си доволен, може да пробваш както казах с зареждане 1-3сек. сигурно ще бъдеш още по доволен.

Тоя сезон ще мине в проби и набюдения, за следващото лято ще мислиш акъли ако не си доволен.
Последна промяна от morfei1 на вт дек 08, 2020 5:04 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 26

Тема "Пелетни горелки BISOLID Настройки и проблеми." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: