Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Чираче - майстор
вт дек 08, 2020 7:36 pmшоп написа:
Ако имате сондаж с необходим дебит помислете за ТП вода-вода.
А ти виждал ли си замръзнал сондаж или кладенец с такава ТП?
шоп - майстор
@Чираче, как един сондаж ще замръзне след като изпомпваме вода от него?!
Напротив, ако дамара идва от земните недра, а не е верховодка (по руски ) водата става по-топла.

Моята ТП стартира на 13,8 гр, и след 15 мин работа на сондажната помпа водата вече е 14,2-14,3гр

Предполагам мислиш за варианта в сондаж да се топне външно тяло от климатик. Забрави, това са глупости, освен ако отдолу не тече река.
Чираче - майстор
ср дек 09, 2020 6:29 amшоп написа:
@Чираче, как един сондаж ще замръзне след като изпомпваме вода от него?!

Предполагам мислиш за варианта в сондаж да се топне външно тяло от климатик. Забрави, това са глупости, освен ако отдолу не тече река.
От сондажа се изпомпва вода. Къде отива тая вода, след като мине през термо помпата? Ако е в канализация е добре. Аз мисля, че проблема ще е, ако водата се връща обратно в сондажа.
шоп - майстор
ср дек 09, 2020 8:40 amЧираче написа:
Ако е в канализация е добре.
Напротив, в канализазюцията не е добре. Не редно и морално . Чиста вода да се изхвърля и при това да не се плаща за тази услуга.

Никои, повтарям никой не изхвърля вода в сондажа от който изпомпва.
Чираче - майстор
Не отговори КЪДЕ се изхвърля водата след термо помпата?
radius - майстор
В друг сондаж теоретично.
Шопе, като пусне навсякъде еднакви кръгове без дебитомери как ще си балансира системата с желаните температури по помещения?
шоп - майстор
От къде е дошло там и отишло
Чиста вода се изхвърля на поне 10м, а най добре на 15 или 20 м пак в земята чрез попивно съоражение,
яма, сондаж, дере, река. Винаги при преливна ТП вода вода се говори за сондажна двойка.
Ако края на източващата тръба е на нивото на водното огледало на сондажа от който се черпи, то разхода за ел. енергия за изпомпване е символичен. Буквално се изравнява с разхода на една циркулационна помпа.
шоп - майстор
ср дек 09, 2020 9:33 amradius написа:

Шопе, като пусне навсякъде еднакви кръгове без дебитомери как ще си балансира системата с желаните температури по помещения?
По принцип написах, че няма нужда от дебитометри, защото във всеки кръг има еднакъв дебит.
Не съм написал да няма спирателни кранове.

Лично моите колектори са самоделни и имат по един кран на всеки кръг, но всички са отворени на макс.
Когато пуснеш вода с температура 28 вход и 26 изход Т в помещенията си е 25 гр деноношно и навсякаде.
Систеата се самобалансира.

Ако Т навън стане -10гр да кажем ТП подава 29гр
ако стане -15гр подава 30гр и т.н.
Демек управление по подаваща вода.
radius - майстор
С това не мога да се съглася, поне при мен няма как да работи. Балансирането е доста крехко и фино и точно дебитомерите и финия им реглаж много помагат. Стаите, дори с еднакви кръгове, имат различни загуби, а и различни желани температури. Аз не искам в спалнята да ми е 24С, а 20.
А за въртенето навсякъде без да правим сметка какво ще има после отгоре, съм напълно съгласен. Но направих грешката да не го направя така.
шоп - майстор
Всички знаем, че ТП е ефективна, когато температурата на топлоносителя е ниска.

Всъщност баланса с водно подово е много лесен.
Първо темперираме къщата няколко дни ако е студена с минимална темп. на топлоносителя в стаите, които искаме да е най-топло.

После в спалните или където искаме 1-2 или 3 градуса по-ниска Т завъртаме по 2 оборота ( например) на кръга/кръговете в дадена стая и след 24 часа виждаме резултата.
Ако трябва още 1 или 2 оборота и така докато не получим желаният баланс.
Това се прави ВЕДНЪЖ след направата на подовото и повече няма нужда от пипане никога.

Спирам, защото не е по темата.

Тема "Съвет за отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: