Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
пет сеп 27, 2019 7:12 pmnautilus33 написа:
Другият вариант е да го прекъсна малко преди да влезе в гофрета, да вкарам едната час, която ше вкопавам, в тръбата, и после да свържа двете парчета чрез усукване и после отгоре с изолирбанд.
Като ще го правиш по "германският" начин поне си купи термосвиваем шлаух за снадката :wink: ! :partyman:
nautilus33 - майстор
Намерих по-евтина сонда, та може и да опитам с нея :) Само да не е някаква калпава.
hidrazin - майстор
пет сеп 27, 2019 7:25 pmnautilus33 написа:
Намерих по-евтина сонда, та може и да опитам с нея :) Само да не е някаква калпава.
Ако нямаш става и с корда за косене. После пак мое да си я използваш. :-D
:partyman:
Не съвсем по темата, но... Имам следния проблем: Положил съм подземно около 60 метра кабел 4 х 10 в гофре. При силни дъждове, при таблото на улицата от гофрето тече вода. Явно по канала гофрето е наранено. Копах веднъж за едно снаждане на гофрето, но не е бил там проблема. Много трудно мога да откопая цялото трасе, нито мога да промуша нов канал. Има ли идея как да открия пробива, където водата влиза? Или, мога ли да запълнят с нещо междината между кабела и гофрето, което да се втвърди впоследствие.
hidrazin - майстор
ср дек 09, 2020 11:21 pmvaklin.yurukov написа:
При силни дъждове, при таблото на улицата от гофрето тече вода.
И какъв точно е проблема? Ако ти пълни таблото - направи дренаж.
ср дек 09, 2020 11:43 pmhidrazin написа:
ср дек 09, 2020 11:21 pmvaklin.yurukov написа:
При силни дъждове, при таблото на улицата от гофрето тече вода.
И какъв точно е проблема? Ако ти пълни таблото - направи дренаж.
Не се пълни таблото, просто ме притеснява този кабел вътре да плува във вода.
kozl - майстор
Не разбрах къде тече вода и откъде влиза и накъде е наклона. Таблото на улицата не е ли на стълб или е подземно?
Ако влиза вода от таблото което не е подземно, значи шлауха дренира таблото и трябва да се преработи от по-горна точка или ако е от дъното да се пусне 5 см нагоре и за по-сигурно да се напълни 10 см с полиуретанов уплътнител.
Ако влиза от подземната част на шлауха и тече в сутерена, когато е сухо напълни 5-10 см полиуретанов уплътнител (саламите) в шлауха.
Обаче може и да влиза през стената около шлауха. Ако тъй, от какво е стената и какъв е отвора в стената?

Примерно в наша сграда при последния пороен дъжд от тръбите ф110, които влизат в сутерена и се изкачват до ниво партер в ГРТ шурти вода ама яко, щото подземната тръбна мрежа работи като канализация. Купил съм пяна да запълня тръби и около тях в най близката шахта и чакам помощници, че сам не ми се иска да се боря с капаците на шахтата. И не вервам, че пянята ще спре водата, а разчитам да я намали като дебит.
zz_stefanov - майстор
Така става, като не се спазват правилните наклони при полагането на кабелите. :-D
krasi92 - майстор
Каквво е гофрето дето е положено.
hidrazin - майстор
чет дек 10, 2020 6:58 amvaklin.yurukov написа:
Не се пълни таблото, просто ме притеснява този кабел вътре да плува във вода.
Предполагам кабела е СВТ, NYY ... ?
Те са предназначени за полагане под земя и ... във вода като не се препоръчва дълбочина във вода по-голяма от 10 метра.
Доколкото разбирам водата влиза през почвата като гофрето един вид е станало като дренажна тръба.
Водата от почвата влиза през някоя дупка в гофрето и тече от единия край?
С времето (годините) през дупката в гофрето ще навлезе пръст и по естествен начин ще уплътни между кабела и гофрето.
Или няма да го уплътни ако почвата е калпава...
P.S. Няма разумен начин да откриеш къде е наранено гофрето.
Нито достъпен и евтин начин да запълниш кухината по цялото трасе.
Запушването на краищата ще влоши нещата - сега се оттича а след запушването водата ще остава там постоянно.

Тема "Теглене на кабели в гофрета, но САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: