Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolatch - напреднал
Здравейте младежи.Как сте с разхода до сеге?Вече сме декември. :rock: :partyman: :finga:
чет дек 10, 2020 12:30 amnikolatch написа:
Здравейте младежи.Как сте с разхода до сеге?Вече сме декември. :rock: :partyman: :finga:
Освен, че даде много риба, Св. Колю пълни язовирите и термометрите.
Разходът е повече от приличен. Малки изключения има при някои инсталации, но повече поради прекалени очаквания.
pechkata - специалист
В момента съм на 30 кг. за 24 ч. - 120 кв. отопляема площ...
Или 1300/1400 кг. от началото на сезона - поне така показва горелката...
Похвали се и ти - да оплакнем окото малко... :-D
nikolatch - напреднал
Екоспар мини максима 27кв 10 радиатора 150л бойлер.Къща без изолация на първия етаж дървена дограма.Втори етаж хубава дограма и изолация с вата на таваните.Със стаен термостат съм горе долу на 24 часа около две чувалчета и малко.Водатаа я държа на 65 градуса но май все още е много мисля да я намаля на 60,пък ако хване яка зима тогава да я кача пак 65 70.Но за сега съм доволен.Ако ви се вижда много може някой съвет за сваляне на разхода,ако изобщо имам възможност да го сваля. :rock: :finga: :partyman:
nikolatch - напреднал
чет дек 10, 2020 7:47 amТрифон П.Трифонов написа:
Разходът е повече от приличен. Малки изключения има при някои инсталации, но повече поради прекалени очаквания.
От ония ден в друга тема ме заядоха с името сега и ти :lol: :finga:
чет дек 10, 2020 5:10 pmnikolatch написа:
чет дек 10, 2020 7:47 amТрифон П.Трифонов написа:
От ония ден в друга тема ме заядоха с името сега и ти :lol: :finga:
Много вероятно и с голяма доза сигурност е, да съм бил отново аз.
В бъдеще не се изненадвай, хахааа!
нед дек 06, 2020 9:45 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед дек 06, 2020 7:35 pmnikolatch написа:
... :? :?
Точно днес, нямаш ли малко по други проблеми?!!!
Примерно да черпиш по някакъв повод?!!!
nelim - специалист
Къща 2 етажа по 65кв + бойлер 80 литра
гр. Пловдив, без изолация и калкани, сменена дограма
първо палене 01.10.2020
до днес 66 торби - кажи речи 1тон :)
последните 10-тина дни гори към 2 чувала на ден.
pechkata - специалист
чет дек 10, 2020 5:04 pmnikolatch написа:
Екоспар мини максима 27кв 10 радиатора 150л бойлер.Къща без изолация на първия етаж дървена дограма.Втори етаж хубава дограма и изолация с вата на таваните.Със стаен термостат съм горе долу на 24 часа около две чувалчета и малко.Водатаа я държа на 65 градуса но май все още е много мисля да я намаля на 60,пък ако хване яка зима тогава да я кача пак 65 70.Но за сега съм доволен.Ако ви се вижда много може някой съвет за сваляне на разхода,ако изобщо имам възможност да го сваля. :rock: :finga: :partyman:
10 радиатора - аз със 5 по около 2000 вата горя два чувала... :shock:
Как го постигаш че не мога да разбера... :? :-D
silent - майстор
Ми как сипва по само два на денонощие...кат изгорят чака часовника да да отброи старта на новото денощие и да сипе пак два....а е и твърде вероятно да е направил пробив в науката който се надяваме да сподели...
Сериозно ако не е на график...този раход за тази квадратура ми е силно съмнителен освен ако не се окаже че първия етаж е с изключени радиатори...
andy_forresite - майстор
Сладури, как разбрахте колко кв.м. са?
При два етажа първият има минимални загуби от тавана, а вторият минимални загуби от пода, като във втория случай може и да са печалби. Всъщност преминалата топлина е загуба за единия, но печалба за втория етаж. Тъй като това е един дом, реално загуба на топлина няма. Тя само се е преместила от първия на втория етаж. Когато обаче на двата етажа живеят две семейства или две домакинства, тогава живущите на ет. 2 ще се радват ако таванът на ет. 1 (техният под) и без ТИ плочи. Това е ефектът на нерегламентираното подово  . През 100 квадрата бетонна плоча без ТИ Ктопопр е 2.5. При 4 градуса разлика (първи ет. 24°, втори ет. 20°) през „подовото“ ще се спечелят 100 х 4 х 2.5 = 1000W.

Ако да кажем аз имам 100 кв.м. къща на един етаж ще имам загуба от подове 100 х 12 х 0,6 = 720W при среден денградус 0°, вътр. t°C=24 и делта земя 12°С. Къде са загуба 720 вата, които аз трябва да подам чрез топлоизточника (и за който плащам) и къде са печалба 1000 вата … Загубите през тавана си ги имам и аз, и живеещите на ет. 2 в другата къща.
Дори семейството от ет. 1 да се усети и да приведе тавана до К=0.35, семейство 2 пак ще има малка делта с пода си (щото отдолу отопляват) и пак е по-добре. Така че съблюдавайте дали дадената площ е на един етаж, или на два, три и повече етажи.

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: