Всичко за дърводелството
ZEDYCUS - майстор
В банята имам една дървена паница за сапуна от бряст, лакирал съм с полиуретанов двукомпонентен лак за паркет, вече подминава 4 години. Не е мръднала.
А както Веско предлага с епоксид, май ще е най добре.
EDI - майстор
Епоксидния слой е крехък и се драска много, пробвал съм.Като тръсне две паници и вилица и ще стане на фаши.
bulhomes2 - майстор
Стига ве! Аз мислех стъпала да си правя с епоксидна смола за покритие на дървото. Дават я за подови покрития и неведнъж съм срещал, че било най-здравото покритие.
EDI - майстор
Говорим, ако се изтърве нещо остро или ръбрсто.На плот редовно се изтърва посуда.Не си ли виждал полимермраморна мивка с откъртено.Иначе на нормално триене издържа.
bulhomes2 - майстор
А как си го полагал, когато се изкърти? В смисъл - на един дебел слой, или на няколко тънки? Както споменах по-горе - налях едно с пистолета до достатъчна лъскавост и на следващия ден се учудих, че всичкото беше попило. Мисълта ми е, че може да се получи разлика в механичната здравина, ако се остави да попие добре в дървото. Нещо като грунд. Трябва наистина да си поиграя тия дни с няколко парчета и някои от тях да оставя за стъпване с кални обувки по тях...
EDI - майстор
Пробвай.Аз го правих еднослойно, на сравнително тънък слой.Не ми хареса.
schuldiner - майстор
ср ное 30, 2011 9:14 pmschuldiner написа:
при майка ми и при леля ми всички паркети са запечатани с епоксидна смола. Вече 15 години... Не е по-красиво, но пък никаква поддръжка. И носят мокрене. Ама ако ти кажа колко смола глътнаха... ако трябваше и да я плащаме...
Това съм го писал 2011-та, но нищо не се е променило. Смолата не се е надраскала от обувки или местене на мебели. Паркетът не изисква никаква поддръжка, освен минаване с прахосмукачка или моп.
Слоят е около 2 мм, но глътна 4-5 л/м2, като най-много изтече във фугите плюс някой литър за нивелация /саморазливен под е/. За отделни дъски три пласта с пистолет мисля ще са ок, всеки след пълното изсъхване на предишния.
С новите втвърдители нямам никакъв опит, но казват, че с тях приложението се разширява, т.е. вече може и външно без да пожълтява.
mavryt4o - майстор
Здравейте на всички и надявам се ви заварвам в добро здраве. Контактувам с едно момче от София запален по работата с ръчни инструменти. Има нужда от малко помощ. Трябва му човек от София с банциг за разбичване на 2 дъски. Срещу заплащане разбира се. Аз съм доста далеч и ще се радвам ако някой откликне. Благодаря ви!Ще дам подробности за размерите ако някой има желание да помогне.
nikolson - майстор
По-скоро, в кой край на София е?
mavryt4o - майстор
съб дек 19, 2020 11:48 amnikolson написа:
По-скоро, в кой край на София е?
Не разбирам въпроса но той не търси банцига да му дойде на крака :) Всяка информация ще е полезна.

Тема "Тема за бързи въпроси и отговори в дърводелството" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: