Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gustoraveli - специалист
ср дек 16, 2020 11:12 ambaio написа:
Сърдечно благодаря.
Така както разбирам ще трябва само другите радиатори да ги балансирам със секрет вентила. Ще взема един и предполагам, че друга седмица ще го монтирам. В последствие ще пиша какъв е резултата.
При Олимпия 400 ти трябват около 330-340 л/ч, в зависимост от това дали захранващата вода е 50° или 70°,мощността им е 2.3 и 3.9 kw. Не си спомням, но мисля, че вентилатора за един час превърта около 100 кубика въздух.
:supz:
С разни евроконуси от 3/4" на ф16 ,дето месинговите им втулки са с размер ф12, не съм сигурен дали ще работят тези Олимпии нормално?!
шоп - майстор
Смешната икономия от диаметъра на тръбиките накрая се отразява или в комфорта, или в инвестицията на мощна, скъпа и харчеща много ток циркулационна помпа.

@baio, ако някой ти каже, че ще стане без да е видал лично обекта или без да е видял проекта може много да те заблуди и да ближеш люти рани като дадеш 1000 лв и ти е студено.

Въпросния конвектор може да е захранен и с 0,5м тръба, може и с 10м. Може тръбата да е права или да има завои. Да има или няма колена, тройници и спирателна арматура.
Да променяш РАБОТЕЩА система от 7 радиатора за мен е непонятно. Сигурно има причина, но не си я посочил. Сигурно ти е студено в това помещение, но с 1000лв може и да ти е още по-студено.

Успехи!
Gustoraveli - специалист
ср дек 16, 2020 7:36 pmшоп написа:
Смешната икономия от диаметъра на тръбиките накрая се отразява или в комфорта, или в инвестицията на мощна, скъпа и харчеща много ток циркулационна помпа.

@baio, ако някой ти каже, че ще стане без да е видал лично обекта или без да е видял проекта може много да те заблуди и да ближеш люти рани като дадеш 1000 лв и ти е студено.

Въпросния конвектор може да е захранен и с 0,5м тръба, може и с 10м. Може тръбата да е права или да има завои. Да има или няма колена, тройници и спирателна арматура.
Да променяш РАБОТЕЩА система от 7 радиатора за мен е непонятно. Сигурно има причина, но не си я посочил. Сигурно ти е студено в това помещение, но с 1000лв може и да ти е още по-студено.

Успехи!
Шопе, евала за точния коментар!
Въздържах се от крайно мнение, щото гуровците във форума веднага щяха да ме налазят.
baio - напреднал
ср дек 16, 2020 7:36 pmшоп написа:

Успехи!
Самата идея е лека полека да подменя всички радиатори с конвекторни и в последствие да сложа термопомпа. За това исках да пробвам в едната стая да сложа такъв. Цялата къща се отоплява равномерно с панелни радиатори до които от колектори тръбите са PEX-AL-PEX 16 и в момента съм доволен но котлите с въглища постепенно си заминават. В форума прочетох, че е нужна тръба ф20 а и благодарение на хора, като Вас си направих инсталацията която е в момента.
krasi92 - майстор
Да котлите с въглища отстъпват място на котлите с компютри и не е лошо всички да си купят.
шоп - майстор
Дестетки пъти в различни теми съм апелирал да не се правят смешни икономии от диаметъра на тръбите.
Какво спестяваме?
50-100-200 лв за едни 10 точки в двуетажна къща. Ми това са пари за семки!
После се инвестират стотици левове за скъпи циркулационни помпи, които харчат повече ел. енергия и Икономията от 50-100лв отиват за ток още в първите 2-3 години.
@Gustoraveli
аз не си поплювам и казвам директно каквото знам след години четене като любител и съм го изпитал на собствен гръб.

П.П. Който не вярва, че конвектор не може да топли при естествена циркулация може да му покажа.
Всичко е да конкретика. У нас има 8 конвектора, които си работят перфектно с котела на твърдо гориво или с котела с универсалната екоенергия, когато Т на топлоносителе е над 50гр

Когато съм с термопомпа и температурата на топлоносителя е 28-30 гр без принудителна циркулация не става:-)
LazarGanev - "Велик майстор"
ср дек 16, 2020 7:52 pmbaio написа:
Самата идея е лека полека да подменя всички радиатори с конвекторни и в последствие да сложа термопомпа. За това исках да пробвам в едната стая да сложа такъв.
:cool: Като съм казал, че ще стане, съм го казал спрямо наличната информация - че с котел и имайки предвид големината на конвектора. Това, че ще стане с котел при 60-70*С и тръба ф16, не означава че ще можеш да се топлиш с ТП с вода 40*С. Ако котелът на въглища бъде заменен с пелетен, няма да имаш проблеми с инсталацията, но ако ще монтираш ТП, ще трябва да смениш тръбите с по-голям диаметър.
baio - напреднал
Това е разположението на радиаторите и помещенията. Всички тръби минават по пода. Радиатора които искам да сменя за проба е в помещението от 14 кв. Разположението на втория етаж е същото.

Прикачен файл

1608143267634[195]_800x800.jpg
1608143267634[195]_800x800.jpg (59.1 KиБ) Видяна 981 пъти
Последна промяна от baio на ср дек 16, 2020 8:41 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
от колектори тръбите са PEX-AL-PEX 16 и в момента съм доволен но котлите с въглища постепенно си заминават. В форума прочетох, че е нужна тръба ф20 а и благодарение на хора, като Вас си направих инсталацията която е в момента.
Хубаво сте прочели за тръба ф20, а защо сложихте ф 16?
Аз препоръчвам при изчислена система с тръби ф20 да се монтират ф22 или ф25
При ф25 направо ф32 и т.н.
Досега никой не се е оплакал и няма да се оплаче. :idea:
baio - напреднал
ср дек 16, 2020 8:40 pmшоп написа:
от колектори тръбите са PEX-AL-PEX 16 и в момента съм доволен но котлите с въглища постепенно си заминават. В форума прочетох, че е нужна тръба ф20 а и благодарение на хора, като Вас си направих инсталацията която е в момента.
Хубаво сте прочели за тръба ф20, а защо сложихте ф 16?
Аз препоръчвам при изчислена система с тръби ф20 да се монтират ф22 или ф25
При ф25 направо ф32 и т.н.
Досега никой не се е оплакал и няма да се оплаче. :idea:

Абсолютно съм съгласен с Вас но инсталацията се прави 2012г. когато нямаше изобщо идея да си отиват въглищата.

Тема "Водни конвектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: