Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Може може, като не се чисти нагара в горивната камера (ако го има). А нагарът се получава от работа на минимални мощности, т.е. преорамерена горелка, преходни сезони и т.н.
don.nasco - специалист
чет дек 17, 2020 12:29 pmТрифон П.Трифонов написа:
Разбирам, че още не е видян, а как се установи, че е крив?
......
Да, още не е видяна от техник. Само баща ми се мъчи да разбере какво е. Аз не съм там и не мога да помогна, само гледам отдалечено.
Не мисля, че са намирани каквито и да било неща вътре, освен ако наистина нещо не се е "загнездило" вътре.
Баща ми казва, че от няколко дни е започнал да чува едно стържене, когато върти малкият шнек, иначе е работило до вчера.
Даде грешка за препълване и започнахме да търсим проблема - изчистихме я, чистихме "оченцата" (така де, аз само давах наставления).
Горелката гори само слънчоглед.

Когато се свързах с дистрибутора, той ми каза за три причини:
- замърсени диоди;
- чести спирания на ток-а - това много ме изненада. Закачил съм горелката към един онлайн UPS 1000VA пълна синусоида, та едва ли това може да е причина. Дори още се опитвам да си обясня как така спирането на ток-а ще доведе до изкривяване на шнек-а. Както и да е.
- непочистена горелка - уж съм инструктирал баща ми да я гледа и да я почиства периодично

Ще видим какво ще стане, чакаме техник.
Последна промяна от don.nasco на чет дек 17, 2020 2:10 pm, променено общо 1 път.
чет дек 17, 2020 1:13 pmdon.nasco написа:
Стърженето е от пелетите. Нищо му няма на шнека, освен ако наистина е имало нагар и не е стърган. Това не го вярвам де, понеже знам, че старите са работни и отговорни.
filmatoplo - майстор
След почистването на диодите на оптодвойката трябва да тръгне ,ако е имало грешка се изчиства .Какво е управлението Цветното ли .
don.nasco - специалист
чет дек 17, 2020 4:06 pmfilmatoplo написа:
След почистването на диодите на оптодвойката трябва да тръгне ,ако е имало грешка се изчиства .Какво е управлението Цветното ли .
Техника е дошъл, сменил е малкият шнек, взел 50 лева и мърморил, че настройките не били правилни.
Малкият шнек се бил свил, поне баща ми това каза. Все едно пружина на химикал.
Когато я пускаха, въпросният техник така беше направил нещата, че на 3-та мощност котела не можеше да вдигне повече от 64-65 градуса, при зададени 75. После дойде Ники Ганев и оправи нещата, като изрично ми каза, че пуска изрично повече въздух, защото тогава още не бяхме вдигнали комина над билото на къщата.
Каза, че като го вдигнем, ще трябва да се намали въздуха.
До тук добре.
Наскоро променихме настройките и тук може би е моята вина - намерих въпросната таблица за смятане на дозите и сметнах новите дози.

Мощност 3:
- зареждане 5.6
- цикъл 45
- вентилатор 52
Мощност 2:
- зареждане 2.8
- цикъл 45
- вентилатор 49
Мощност 1:
- зареждане 1.4
- цикъл 45
- вентилатор 46

Като мерихме големият шнек - средно пуска по 42 кг за час.

Не знам в момента какви настройки е направил. Ще ги видя като се приберем този уикенд за празниците. Ще постоим повече време и се надявам да имам възможност на място да видя какво става, защото за някои неща ми е трудно да обяснявам на баща ми.
Поздрави и бъдете здрави,
Атанас

Добавка: Управлението е старото, версията му е 1.8/1.4 като в момента и глася едно ESP8622 с микропитон, с който ще й на правя мониторинг + няколко допълнителни датчика, единият ще е за изгорелите газове.
prascho - майстор
Бихте ли обяснили причините (процесите) за свиване на малкия шнек от „неподходящи” настройки.

П.П. След като се свие, не може ли да се разтегне ...:).

П.П. Кажете как инсталатори на пелетни съоръжения монтират горелка и задават работни стойности, които не се променят спрямо външни условия, сезон... Две години ползвам горелка и все още не мога да преценя дали това са подходящи настройки за системата...Да не говорим, че в някакъв диапазон ги променям според месеца...
чет дек 17, 2020 8:41 pmprascho написа:
Бихте ли обяснили причините (процесите) за свиване на малкия шнек от „неподходящи” настройки.

П.П. След като се свие, не може ли да се разтегне ...:).
Работа на минимална мощност, поддържане, ниски стойности на вентилатор.
Жаравата се отдръпва назад, към шнека, който прегрява. Останалото предполагам е ясно. Нагарът не е само в главата, а и в тръбата.
Имаше писано, че някой, с умения, го е разтягал.
Парчето, от големият шнек, го пратих преди година в София. Вече знаят как не трябва.
filmatoplo - майстор
Не знам защо попадал съм на шнекове които се огъват като лукум,други са егати яките .Не искам конфронтации с производителя .Това съм видял ,и не е от разкаляване на пружината .Ако ти се падне от меките пружини и има нагар отпред на тръбата на малкия шнек,заклинват пелетите и дават натиск на шнека който се мачка.Падне ли ти се от яките стоманизирани ,бате огън не го гори -скърца но бачка години.Пак казвам никой да не ми се блещи ,съществуват незакалени пружини факт.Това с прегряването се случва ,но не на целия шнек ,нали го вадя и гледам че до фланеца е от мек метал ,сменям го със от яките ,защо не се разкалява нали е същата горелка със същите настройки .Не се заяждам или плюя,метал да го и ,като се прецака ще го сменим.
prascho - майстор
Мерси. Горивният процес слиза към тръбата обобщено. Всъщност при спиране на горелката горивният процес също слиза към тръбата (доизгаряне на пелети ) в най-ниската вътрешна част на главата се наслагва шлака. Т.е и честото спиране и пускане на горелката затруднява нейното самопочистване.
Последна промяна от prascho на чет дек 17, 2020 9:12 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
чет дек 17, 2020 8:53 pmТрифон П.Трифонов написа:

Имаше писано, че някой, с умения, го е разтягал.
Парчето, от големият шнек, го пратих преди година в София. Вече знаят как не трябва.
С не много умения, само колан от тир и асма наблизо се разтяга като локум.
Моя си е чук вече 6-та година. Това беше на горелка и котел 30-ка монтиран в къща 80 квадрата на познат. Тая година го смени ама не му се дават 250 лева за 20 киловатова глава. :partyman:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: