Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет дек 17, 2020 9:07 pmgnt69 написа:
чет дек 17, 2020 8:53 pmТрифон П.Трифонов написа:

Имаше писано, че някой, с умения, го е разтягал.
Парчето, от големият шнек, го пратих преди година в София. Вече знаят как не трябва.
С не много умения, само колан от тир и асма наблизо се разтяга като локум.
Моя си е чук вече 6-та година. Това беше на горелка и котел 30-ка монтиран в къща 80 квадрата на познат. Тая година го смени ама не му се дават 250 лева за 20 киловатова глава. :partyman:
Ооо, Русиии, хаха...
За умения имам в предвид, че такъв бих го нагрял, разтегнал и закалил.
След това става като моя и твоя- Чук.

Като гледам- тенденцията е на 30ски за 80-100 квадрата, се да са падат меки.
filmatoplo - майстор
Сигурно е случайност подменял съм пружини на малки шнекове със парчета които са ми оставали когато режа по 30 см от големите шнекове когато ги скъсявам ,та тези са доста яки .Случайност ,едва ли има пружини за малкия и големия по отделно .Ако някой знае при какви условия ще се разкали стоманизиран шнек да сподели температурите .
Последна промяна от filmatoplo на чет дек 17, 2020 9:27 pm, променено общо 1 път.
gnt69 - майстор
чет дек 17, 2020 9:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
След това става като моя и твоя- Чук.
Всичко ми е чук. Да чукна на дърво и запалка не съм сменял. Първите две години му се халосвах и обикалях ма сега сутрин две лопатки пепел+ 3-4 дръпвания на ръчката да почистя тръбите и това е. Чак не съм мерил шнека тая година с другите пелети какво подава. Едно почистване месечно под тръбите, ако мога и това да автоматизирам. Горния капак не помня откога е съм отварял. Ма си работи добичето. :partyman:

Прикачен файл

седмица.jpg
седмица.jpg (104.85 KиБ) Видяна 1308 пъти

Прикачен файл

chart_export (2).jpg
chart_export (2).jpg (109.41 KиБ) Видяна 1309 пъти
чет дек 17, 2020 9:24 pmfilmatoplo написа:
Сигурно е случайност подменял съм пружини на малки шнекове със парчета които са ми оставали когато режа по 30 см от големите шнекове когато ги скъсявам ,та тези са доста яки .Случайност ,едва ли има пружини за малкия и големия по отделно .Ако някой знае при какви условия ще се разкали стоманизиран шнек да сподели температурите .
Случайност е при мене. Помогнах на форумен колега да си активира елзадвижка, към бойлера. По късно му се получи проблем с шнека, а аз предложих парчето си, хаха. То зе че стана, хихииии, а при тебе си е нормално, хаааааа!!!
filmatoplo - майстор
:wink: Да парчетата вършат работа .трудно е първия път - брей ми ся кво ши прайм .Баскаш с флекса старата пружина и я хвърляш далеко,след туй заваряш новата на фланчето и си готов -клиента Ко ще да гледа се учи ,има ли избор щот ще седи на студено.Голям кеф е подаръка накрая пвц 1,5 оцветена за допълнителна благодарност ,може и да тъмнее подаръка ако е превряло .Тъй съм чувал .
don.nasco - специалист
Значи казвате, че пружините на големият и малкият са един и същи размер :)

Склонен съм да вярвам, че има ментета, то сега къде ли няма. С правилните познати обаче едва ли ще дам вече пари за подобно нещо - ще се запасим с няколко, защото определено не е приятно да ти спре горелката на сред сезона. То добре че вече няма зими - едно време какъв сняг имаше .....

Ако някой знае от къде може да се купи качествена пружина да си признае - ако не ще има направи си сам :)
Хубава вечер,
Атанас
stridata - специалист
Що се правите на цига*и за 30лв. не мога да ви разбера?! Ще занимавам аз някой познат с глупости ли пък ще си хабя ценното свободно време? Или пък някой съсед да ми даде парче пружина и утре да ме викне да вкараме 10 палета пелети.... Аааааааа не :partyman:
don.nasco - специалист
пет дек 18, 2020 9:39 amstridata написа:
Що се правите на цига*и за 30лв. не мога да ви разбера?! Ще занимавам аз някой познат с глупости ли пък ще си хабя ценното свободно време? Или пък някой съсед да ми даде парче пружина и утре да ме викне да вкараме 10 палета пелети.... Аааааааа не :partyman:
Хаха, коментара Ви не е много на място. Тук не става въпрос, че съм дал 50 лева. Проблема е ако всеки месец трябва да ги давам за "този консуматив", щото видите ли той е от "скапан" материал, който не издържа на условията, в които е поставен.
Готов съм да дам и повече пари, но да съм сигурен, че няма да ми създава ядове и ще си работи. А предполагам, че сами се сещате какво означава спирането на горелката за >24 часа в този сезон - е ми не е приятно!

Някой може ли да потвърди дали металната спирала е 60 мм? Намерих ето тази тук и цената за метър е смешна (стига разбира се да е качествена).

Поздрави,
Атанас
LazarGanev - "Велик майстор"
пет дек 18, 2020 10:26 amdon.nasco написа:
Хаха, коментара Ви не е много на място. Тук не става въпрос, че съм дал 50 лева. Проблема е ако всеки месец трябва да ги давам за "този консуматив", щото видите ли той е от "скапан" материал, който не издържа на условията, в които е поставен.
Готов съм да дам и повече пари, но да съм сигурен, че няма да ми създава ядове и ще си работи. А предполагам, че сами се сещате какво означава спирането на горелката за >24 часа в този сезон - е ми не е приятно!

Поздрави,
Атанас
Напротив, много е на място коментара! Шнекът не е от скапан материал, а от сериозна пружинна стомана, но каквато и да е стоманата, пак ще се изкриви щом има условия за това - жар и натиск. Проблемът се получава, когато горелката е поставена да работи в ненормални условия продължително време - на минимална мощност и в поддържане. Тогава "горенето" (то не е горене, а тлеене, защото ниско долу няма подаване на въздух, той се подава горе) се премества на дъното на горивната камера и се образува буца кокс, която почва да расте навътре по тръбата с пелетите и започва да притиска шнекчето, а понеже има и жар, то шнекът се разкалява и от натиска започва да се свива. Имам случаи до 5-6см. Спасението е горивната камера да се остъргва веднъж седмично от този кокс. Няма нужда да се изхвърля - той си е гориво и ще изгори с пелетите, но няма как сам да се остърже. Не всички горелки страдат от такъв проблем - само преоразмерените и то основно в преходните сезони. Моята горелка започна осми сезон, но няма такива проблеми, защото работи основно на Р2 и Р3, много малко на Р1 и никога в поддържане. Но топля над 200м2 с 20-ка, имам и 500л буфер
don.nasco - специалист
Благодаря за труда да го обясниш.
Мисля, че го разбрах и от коментарите преди това и не отричам, че имаме вина. Все пак работим с нея от месец.
Горелката е 20-ка за 100 квадрата и 200 литра бойлер. През повечето време работи на втора, освен когато времето навън не е по-топло.
Та дори и да е преоразмерена просто няма по малка и ще неще ще трябва да работи в тези условия. Никой не я е карал да "става" горелка и да си призная изобщо не искам да я мисля повече. Важното е да гори, път с времето се надявам, че ще й научим капризите.
Поздрави,
Атанас

Добавка: А бихте ли потвърдили, дали спиралата от горният линк е съвместима с тази на Грейко?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: