• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Althor - напреднал
вт дек 22, 2020 12:19 pmшоп написа:
вт дек 22, 2020 11:43 amAlthor написа:
От това, което съм прочел за ТП не само темп. на въздуха влияе, но огромно значение имало и влагата, тя при мен е доста. Дали е така незнам.
Точно така е за съжаление. Влагата и мъглата са най-големият проблем за въздушните ТП
При -10 и сух въздух ще работи по-добре отколкото при 1 гр и мъгла.

Ще се разровя в нета ако мога да открия ръководство за твоята ТП, но това е само половината от проблема.
Без замерване на налягане на фреона, на ампеража на компресора трудно може да се каже дали ТП работи нормално.

Между другото тя чисто нова ли е? Гаранция няма ли. Доливано ли е фреон и всякакви такива подробности от монтажа са важни.
Все пак това е скъпа инверторна ТП и едва ли е монтирана от гаражен майстор.

http://downloads.engels.be/tfe/fr/lg7138512_tfe.pdf
ТП е чисто нова, от както е монтирана не е пипана.
bobivg - специалист
Това не е фабрична ТП и не знам какви точно настройки търсите.
Обща информация за машината. https://dox.abv.bg/download?id=bc0f61c67e
Althor - напреднал
вт дек 22, 2020 2:25 pmbobivg написа:
Това не е фабрична ТП и не знам какви точно настройки търсите.
Обща информация за машината. https://dox.abv.bg/download?id=bc0f61c67e
Здравейте!

Какво имате в предвид, че ТП не е фабрична. Лично аз не търся настройки, не разбирам от тях и мисля, че те не са причината. Дори не знам дали на тази ТП има възможност да се правят настройки. Проблема според мен не е ТП, а системата, която захранва тя.

Благодаря Ви, че участвате в дискусията.
andy_forresite - майстор
Кондензатор ти е вътрешния топлообменник при отопление. При делта 4° радиаторите покриват минималната мощност от 10.6 киловата.
475 е общата стойност на фактурата или само за ТП?
Когато работи на 10.6 kwh консумира 3.2 kwh. Сериозна мощност за минимум.
Може ли скоростта на циркулационната помпа да се увеличи още? С термоглави ли регулираш температурите в помещенията? Възможен ли е контрол по термостат и всички радиатори да са на максимум?
LazarGanev - "Велик майстор"
вт дек 22, 2020 5:50 pmandy_forresite написа:
При делта 4° радиаторите покриват минималната мощност от 10.6 киловата.
Само че друг път. То ако покриваха нямаше да спира ТП за почивки. Според калкулатора на Корадо в режим 44/40/22, общата мощност на радиаторите е 7580Вт. Не разбирам защо не са ползвани радиатори тип 33.
вт дек 22, 2020 9:58 amAlthor написа:
5та стая - хол с 5 метра прозорци. в радиатора с размер 60 см х 2 метра;
Всъщност сега видях, че може би в този цитат има неволна грешка и може би радиаторите са 2. Тогава общата мощност става 8580, което пак е по-малко от минималната мощност на ТП
Althor - напреднал
Кондензатор ти е вътрешния топлообменник при отопление. При делта 4° радиаторите покриват минималната мощност от 10.6 киловата.
475 е общата стойност на фактурата или само за ТП?
Когато работи на 10.6 kwh консумира 3.2 kwh. Сериозна мощност за минимум.
Може ли скоростта на циркулационната помпа да се увеличи още? С термоглави ли регулираш температурите в помещенията? Възможен ли е контрол по термостат и всички радиатори да са на максимум?
Здравейте!

475 е общата стойност на фактурата или само за ТП? - това е сметката за двете ТП, една за бойлер и една за отопление. Те са на отделен електромер. Както съм посочил в първия пост ТП за бойлера едва ли харчи повече от два пъти повече от това, което плащах лято за бойлера. Плащах средно 26-30 лева на месец. Сега поради по-ниската темп. на въздуха КОП-а е по-малък даже и двойно да харчи ще е 60 лева макс. Даже е много. 475 лева е общата сметка, като извадим 60 лева бойлер ще останат 415 лева за ТП за отопление. Мощността на циркулационната помпа е до край, т.е последна степен 270W. Не регулирам температурите в помещенията с термоглави. Ни ги регулирам изобщо. Не е възможен контрол по термостат.

Когато работи на 10.6 kwh консумира 3.2 kwh. Сериозна мощност за минимум. - да приемем, че е сериозна мощност за минимум. Все пак е планувано да отоплява още 280 м2. Предполагам ТП е с достатъчна мощност да изпълнява това, за което е планувана. Въпроса е дали тази мощност не е твърде много за само един етаж с малко количество вода.

При делта 4° радиаторите покриват минималната мощност от 10.6 киловата- да приемам ли Вашето мнение за положителен признак? :? :-D
шоп - майстор
вт дек 22, 2020 6:51 pmAlthor написа:
Мощността на циркулационната помпа е до край, т.е последна степен 270W.
Определено имаш места от които да икономисаш.
От тук 20лв, от друго място 40 и месечната сметка ще намалее.

270 вата при работа 24часа и 30 дни в месеца ще изразходи 194,4 киловата

ей ги 40 лв

На мен ми стана интересно, защо имаш две ТП?
Нямаше ли възможност с основната ТП да топлиш и БГВ?

Предполагам си дал едни 2000лв за тази ТП за топла вода....все си мисля, че е по разумно тези 2000 лв да са инвестирани в солар, който 9 месеца ще ти дава безплатна БГВ, а другите 4 месеца БГВ да се поема от основната ТП
Дори и директно с ток с нагревател да се грее 4 месеца не е болка за умиране.

П.П. има варианти да направиш циркулационната помпа да работи в оптимален режим. Прочети темата "термопомпа вода вода всеки може да си направи сам"
там питах и аз и получих адекватни отговори.

Според мен едно по едно трябва да оптимизираш нещата за да стигнеш разумен баланс.
конвектори
циркулция
буфер
БГВ...
Althor - напреднал
вт дек 22, 2020 6:17 pmLazarGanev написа:
При делта 4° радиаторите покриват минималната мощност от 10.6 киловата.
Само че друг път. То ако покриваха нямаше да спира ТП за почивки. Според калкулатора на Корадо в режим 44/40/22, общата мощност на радиаторите е 7580Вт. Не разбирам защо не са ползвани радиатори тип 33.
вт дек 22, 2020 9:58 amAlthor написа:
5та стая - хол с 5 метра прозорци. в радиатора с размер 60 см х 2 метра;
Всъщност сега видях, че може би в този цитат има неволна грешка и може би радиаторите са 2. Тогава общата мощност става 8580, което пак е по-малко от минималната мощност на ТП
5та стая - хол с 5 метра прозорци. в радиатора с размер 60 см х 2 метра; радиаторите са два на брой извинявам се за правописната грешка.

Не разбирам защо не са ползвани радиатори тип 33.- защото реших, че сметките ми за топлозагубата са прави що-годе и че не се налагат тип 33. Отделно не намерих тип 33 в местните магазини, цената естествено е по-висока и никой не обеща да ми достави радиаторите преди нова година. Второ, семейният съвет се събра ,тегли и отсече да са тип 22. :-D :shock:

Тогава общата мощност става 8580, което пак е по-малко от минималната мощност на ТП- това добре ли е ? аз изчислих подобни сметки на радиаторите и топлозагубата, за да се покриват нуждите при -15 градуса, което дори и при мен е рядко за повече от няколко часа в най-студените нощи. Не знам в България дали някъде държи още цял месец -15 през нощта. Освен това реших, че имам 15 санта изолация и все пак е от значение.

Само че друг път. То ако покриваха нямаше да спира ТП за почивки.
-Не е ли необичайна работата на ТП с такава почивка. Та тя работи 20 мин на час. В сравнение ТП на Шоп работи 6 пъти по 1 час. Моята работи 10 мин и почива 20 мин. Колко да стопли за тези 10мин топлене? не достатъчно.

В интерес на истината попитах човек, който е близък на мой близък.....тъ човека работи в Daikin. Попитах го човешки, без да ми търси пари или да ми предлага каквото и да било срещу заплащане да ми помогне с разрешаване на проблема. Момчето ми обясни, че би трябвало с новите радиатори нещата да се по-оправят и с намалянето на входната темп. да се намали и разхода. Логично, но да не очаквам чудеса. Вярно е Дайкин не е LG, всъщност си имат доста общо. Както и да е. Обясни ми че водата в системата е малко и това причинява тези чести спирания. Тя работи 10 мин дигне темп., която е зададена и спре. А не би трябвало да е така. Реално не работела ефективно. Предложи ми да си купя буфер или да пусна подовото на етажа, на който е изградено-още по-добре, че няма да купувам нищо. Би трябвало с увеличението на обема на водата ТП да работи ефективно.

Споменах, че смятам да направя сухо подово в бъдеще и за това реших да спестя от радиаторите, като мисля да ги оставя, така и така съм ги купил поне да се ползват. Да врътна по едно кръгче всяка стая или две и да си реша проблема.
andy_forresite - майстор
Моето мнение е на любител. По интуиция прецених че радиаторите покриват минималната. Има и загуби по системата, така че минималната подавана топлинна мощност е под 10.
Ти си определил 8.5 кв загуби при -15. Сега не е било нито толкова студено, нито минималната е слизала под 10 kw. Значи следва циклене. Подгряването на пресекулки (на цикли) е малко като да наливаш от пусто в празно. Тук ще ме апострофират естествено. Ще кажат НЕ, всичко отива в къщата. На което аз ще им отговоря така: представи си че къща има 6 квч топлозагуби; подавай по 10 кв за три минути през дванадесет минути към система с радиатори с вкл/изкл на циркулацията.
На всяко включване на компресора потреблението на електроенергия започва. Топлоподаването идва със забавяне. Не трае дълго, но при голям брой повторения дневно, е енергия на халос. То не е 1 kw, не са и 2kw потребявана. Ако навържеш подово, конвектори и тн, ще имаш минимум 3.2 квч х 24 часа х 0.18 лева= 13 лева и 84 Ст.
Топлиш се с 12 лева на ден за 150 кв.м. Имаш киловатите необходима и вложена енергия :) Колко топлозагуби си изчислил за 0 градуса ? Да приемем това за отправна точка и да сравним с вложената енергия. Коп=3.
Althor - напреднал
вт дек 22, 2020 7:08 pmшоп написа:
вт дек 22, 2020 6:51 pmAlthor написа:
Мощността на циркулационната помпа е до край, т.е последна степен 270W.
Определено имаш места от които да икономисаш.
От тук 20лв, от друго място 40 и месечната сметка ще намалее.

270 вата при работа 24часа и 30 дни в месеца ще изразходи 194,4 киловата

ей ги 40 лв

На мен ми стана интересно, защо имаш две ТП?
Нямаше ли възможност с основната ТП да топлиш и БГВ?

Предполагам си дал едни 2000лв за тази ТП за топла вода....все си мисля, че е по разумно тези 2000 лв да са инвестирани в солар, който 9 месеца ще ти дава безплатна БГВ, а другите 4 месеца БГВ да се поема от основната ТП

П.П. има варианти да направиш циркулационната помпа да работи в оптимален режим. Прочети темата "термопомпа вода вода всеки може да си направи сам"
там питах и аз и получих адекватни отговори.

Според мен едно по едно трябва да оптимизираш нещата за да стигнеш разумен баланс.
конвектори
циркулция
буфер
БГВ...
Здравейте!

И аз пресметнах киловатите на цирк.помпа. Толкова са. Оптимизация за 6-8 лева няма да намали сметките.

- Свършен факт. Мислих за солари и т.н. Пресметнах, че тази инвестиция е окей, дава вода 12 месеца и като разделиш сметка 30 лева на 8 човека е почти безплатно. Солара нямаше да излезне по-малко пари да се инсталира. Не искам да задълбочавам в тази тема.

конвектори
циркулция
буфер
БГВ...
-конвектори няма за кога да се слагат, не мога да си продам радиаторите на сред зима и да търся алтернатива.

Мислите ли, че сметката би била друга със същата ТП и конвектори, аз не мисля, че не ще влезна в сметката на господин Шоп, поради факта, че ТП има по-висока консумация. Едва ли ТП с консумация 7,5 kW/h би харчила по-чудо 3kW/h, ако се сложат конвектори. Аз така разбирам нещата, може да е различно. Конвектори или не приятеля ми плаща сметка 320 лева + домакински ток и панелени радиатори тип 22. За това изключвам отоплителното тяло да е проблема. ТП-та му е с по-малка мощност от моята.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Термопопма голям разход, а може би не!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: