• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gmarkov1 - напреднал
Здравейте.
Ще изложа казуса, който имам и засега не мога да намеря изчерпателен отговор. Аз съм инженер, но не електро. Т.е. приемам и по-технически мнения.

Купих си апартамент ново строителство. Има акт 16 и всичко. Енергото пуснаха тока и махнаха времянката. Но, напълно неочаквано изникна това, на което търся отговор.

Главният предпазител в апартамента е 50А. Има други от по 10А, 25А (повечето) и няколко ДТЗ. Дотук - добре. Мислим да си сложим проточен бойлер 12кВ, който е даден за монофазен ток по всички спецификации на производител (с 6кв сечение и 63А бушон само за него). И оттам почна един низ от събития.

Най-напред се оказа, че бушона за апартамента в таблото на улицата е 32А. Т.е. той е по-малък от онзи в апартамента. Аз знам, че под 63А не се слага там. Казаха ми да съм отидел в Енергото и да подам искане за по-висока мощност. И те да дойдели да сменят само този 32А на 63А. За около месец срок.

Четох обаче, ще чисто хипотетично, Енергото могат да откажат, ако инсталацията не позволявала. Ел плана и да го поискам, изобщо не знам доколко ще е актуален и дали някой ще ми го даде.

Някакси не ми се ще да допускам, че инсталацията е направена толкова слаба, че да не може да се вдигне мощноста така, че да се сложи 63А на уличното табло. Но, знам ли? Принципно, сега живея в соц. жилище и там имаме 7кВ мощност (по фактура). И 63А главен. Т.е. нима е възможно в ново строителство, сравнително качествено в другите си аспекти, да е била придвидена по-малка мощност и затова да има по-малък предпазител?

Надявам се, че съм бил изчерпателен в случващото се. Ако нещо не съм - питайте и ще уточня.

Благодаря на всички предварително!
DundyTheCroc - майстор
Предприемача е спестил някой лев и е поръчал най-малките партиди, до 6 киловата, и понеже 25А предпазител не ги покрива са сложили следващия стандартен, т.е. 32А. Само за към 150 кинта отгоре можеше партидата да е стандартна до 15 киловата със 63А предпазител, ама какво да се прави, частника гони максимална печалба. Проверете сечението на проводника към апартамента, от него може да се прецени колко ток може да поеме.
gmarkov1 - напреднал
Благодаря!

Т.е. да разбирам, че ако кабела от таблото към апартамента позволява, то мога да отида в Енергото, те да сложат 63А, вдигайки мощноста, така ли? Срещу някаква такса.

А в случай, че са икономисали и откъм кабел строителите, тогава какво? Разстоянието между таблото на улицата и вътрешното е едно поне 25м. И имам големи съмнения, че са слагали шлаух (може и да има по-съвременен метод, говоря по опит отпреди 20-на години с шлауха). Т.е. може и да не може да се дръпне нов кабел по същото трасе.
radius - майстор
600 лв, кво му плащаш :-D
hidrazin - майстор
ср дек 23, 2020 8:52 pmgmarkov1 написа:
...Мислим да си сложим проточен бойлер 12кВ...
Както казва оня щматарок Мурафетчийски - "Не мислите!". :-D
Дори да ви одобрят по-висока предоставена мощност (ако в района има свободна, което силно ме съмнява), то следващата "стъпка" на мощност е крайно недостатъчна за 12kW проточен.
Вашата "партида" струва 444 кинта а следващата дето пак е недостатъчна(около 12kW) е 696 кинта.
За пълноценна инсталация с проточен бойлер трябва да скочите на още по-горната партида от 16 до 50 kW.
За нея (при одобрение) ще доплатите 1872 лева + 26 кинта на метър над 25 метра трасе (ако надвишава 25 метра).
Та лев тук, лев там, кво му плащаш???
:partyman:
gmarkov1 - напреднал
ср дек 23, 2020 11:47 pmhidrazin написа:
ср дек 23, 2020 8:52 pmgmarkov1 написа:
...Мислим да си сложим проточен бойлер 12кВ...
(ако в района има свободна, което силно ме съмнява)
Извинявай, но ако оставим настрана бойлера, защо те съмнява да няма 6кВ повече мощност да се пусне? Доколкото разбрах, Енергото по принцип се презапасяват с мощност на нова сграда.
Ако има някакво значение, то половината още не е населена, та може мен да ме огрее, като един от първите поискали увеличаване на 63А. А ми се струва, че съседите дори не подозират това с 32А на входа.
hidrazin - майстор
чет дек 24, 2020 12:44 amgmarkov1 написа:
Извинявай, но ако оставим настрана бойлера, защо те съмнява да няма 6кВ повече мощност да се пусне?
1.Като оставим настрана проточния бойлер то темата нямаше да я има.
2.И да има 6kW повече мощност то тя не стига за проточен 12 kW.
3.Вероятно съседите (както си предположил) не подозират как са ги прецакали.
Общо взето новодомците са си тъпи - гледат и се радват на плочки, картон, латекс, евтината дограма... Реването иде после.
4.Предполагам става дума за Шолландия? Там по презумпция са прецакани. С изключение на Боко, но той е в Банкя. :-D
:partyman:
preslav - майстор
Очевидно всичко опира до Енергото - тук си губиш времето, а после пак ще чакаш законовите срокове за отговор от продавачите на ток. Логически погледнато, щом главният в таблото ти е 50А, то "жиците" ти са достатъчно "дебели", остава Енергото да реши дали да ги "уплътни".
kozl - майстор
ср дек 23, 2020 9:55 pmgmarkov1 написа:
Благодаря!

Т.е. да разбирам, че ако кабела от таблото към апартамента позволява, то мога да отида в Енергото, те да сложат 63А, вдигайки мощноста, така ли? Срещу някаква такса.

А в случай, че са икономисали и откъм кабел строителите, тогава какво? Разстоянието между таблото на улицата и вътрешното е едно поне 25м. И имам големи съмнения, че са слагали шлаух (може и да има по-съвременен метод, говоря по опит отпреди 20-на години с шлауха). Т.е. може и да не може да се дръпне нов кабел по същото трасе.
За Софето:
На ЧЕЗ им не дреме какво е сечението на проводниците след електромера. Така че подава се заявление за проучване за предоставяне на мощност. Ако има одобрение, се сключва договор. Ще трябва и проект от проектант с пълни права, въпреки че проекта в случая е елементарен. Плаща се и такса присъединяване според зависи разликата по тарифите за мощността. Хидразин е посочил пример.
Кабела от ГРТ до обекта си е грижа на клиента. На ЧЕЗ не им е задължение и това ще бъде отразено в договора.
Едно обяснение защо в апартаментното табло предпазитела е 50А, а в ГРТ 32А.
Проекта за ел.инсталациите се съгласува с ЧЕЗ. Та случвало ми се е да променят предпазителите в "линейните схеми" (ГРТ) в посока надолу. А сградата вече има Акт 15 и там са заложени предпазители по непроменения проект.
И не винаги предприемачите са за :axe: Имам пример, предприемача да изгради трафопост и трасе за негова сметка и после от ЧЕЗ да намалят номинала на предпазителите в ГРТ спрямо одобрения проект за вътрешна ел.инсталация.
sts - специалист
Питащият колега ще има задължително среща с ЕРП за увеличение на партидата.
Трябва да реши дали да използва един от двата варианта:
1.Проточен бойлер - /6 -9 кW/.
2.Бойлер - /2 - 3 кW/.
Захранващият кабел към ТА не може да е по малък от 6.0 мм2.
  • 1
  • 2

Тема "Слаб предпазител в главното табло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: