Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gmarkov1 - напреднал
Най-напред да благодаря на всички отзовали се на предишната тема!
Сега, имам един въпрос, който може да звучи странно, че даже смешно, но затова пък е форума: да видим, ако нещо не може, защо не може :)
Отново - става дума за ново строителство. Ново, завършено през пролета. По моите скромни инженерни, но не ел, познания, инсталцията в кухнята е леко претупана. То и другаде вероятно е така, но кухнята е по-важна засега.
Значи, има само една разклонителна кутия в кухнята. Друга не се появи, дори след сериозно търсене. Магистралният кабел от таблото до кутията е 4 м2. Оттам тръгват няколко по 2.5 м2. Дали стигат те е друг въпрос.
Имам готов проект на кухня, с който искам да координирам всички токове, води и т.н. Както е направена сега ел. инсталацията, всичко е един кръг. Т.е. ако фурната примерно даде накъсо и падне бушона, всичко спира. Хладилник, съдомиялна и какво ли не. Едно кафе не можеш да си свариш, докато не дойде ел. техник да оправи. Това ми се струва твърде кофти ситуация. Смятам да поискам още 2 кръга, за да станат общо 3.
Един за фурна, един за индукционни котлони 4-ка и един за всичко останало. Дет се вика, ако фурната откаже, поне другото да остане.
Накрая и питането ми: предвидил съм 3 реда шкафове - долен, горен и най-горен до тавана. Новите 2 магистрали ще минат зад най-горните. А, фурната е в колконен шкаф, не под плот. Та, много ли ще е абсурдно ако кабелите минат външно по стената зад шкафовете? Мога да оставя поне 2 см зад най-горния ред, за да има охлаждане и това-онова. Целта е да се стигне до един окачен таван и оттам вече да се мине над него. Но, да не къртят нови канали в кухнята. Че тя и сега е бая накъртена.
Тези 2 трасета ако са външно пуснати няма да се виждат, 100% сигурно. А и съм предвидил шкафовете най-горе да имат 18мм гърбове, за да оставя ревиз. отвори в тях.
sts - специалист
Колега решението за увеличаване на токовите кръгове е правилно.
Използвайте пластмасов канал за новите кабели без притеснение.
Ако ще идва майстор да поправя старите кръпки е по добре да разкъртите
и да положите новите кабели и да забравите за проблема.
gmarkov1 - напреднал
нед дек 27, 2020 12:22 pmsts написа:
Колега решението за увеличаване на токовите кръгове е правилно.
Използвайте пластмасов канал за новите кабели без притеснение.
Ако ще идва майстор да поправя старите кръпки е по добре да разкъртите
и да положите новите кабели и да забравите за проблема.
Разбирам Ви, но много се проточи и ми се ще да спестим къртенето, като време. Аз мислех направо със скоби, без кабел канал, за да има по-добро охлаждане на кабела ако се наложи. Пък и при нужда - всичко ще е достъпно през гъбовете на шкафовете.
Или не е добре така?
nikolov333 - майстор
Новите кабели могат да минат и в кабелни канали в самите шкафове.. Не е необходимо да са зад тях. Ако сегашната разклонителна кутия се пада зад шкаф, на удобно ниво в него може да монтирате и табло с 8 предпазителя за външен монтаж отделно за кухнята..
muhala - майстор
Ако си само на шпакловка и още не е боядисано, ти предлагам да си вкопаеш кабелите в стената, а не тепърва на чисто нов апартамент да правиш изпълнения.
Мислиш ли някога да пуснеш 4те котлона наведнъж ?
шоп - майстор
нед дек 27, 2020 3:45 pmmuhala написа:
Ако си само на шпакловка и още не е боядисано, ти предлагам да си вкопаеш кабелите в стената, а не тепърва на чисто нов апартамент да правиш изпълнения.

+ 1 към мнението.
Дори да е боядисано, това е стена, която ще се скрие на 100% от кухненски шкафове и гръбчета.
Темата е постната в 12 часа, сега е 16ч
За 4 часа аз лично в мазилката с чук и длето бих направил канали, положил кабели и замазал с електричарски гипс. Даже има време и за бири.
Успехи!
muhala - майстор
нед дек 27, 2020 4:16 pmшоп написа:
нед дек 27, 2020 3:45 pmmuhala написа:

+ 1 към мнението.
Дори да е боядисано, това е стена, която ще се скрие на 100% от кухненски шкафове и гръбчета.
Темата е постната в 12 часа, сега е 16ч
За 4 часа аз лично в мазилката с чук и длето бих направил канали, положил кабели и замазал с електричарски гипс. Даже има време и за бири.
Успехи!
От опит установих, че белия сатен (няква шпакловка ми остана отнякъде) като изсъхне става бял като латекс.
Така направих две кръпки и изобщо не си личи, че е кърпено. След това не се налага дори да се боядисва.
chapara - майстор
Да, форума е напрви сам,....... а не измисли шашкънски изпълнения. Вероятно не се сещаш че външна инсталацкя се прави с по различни и скъпи кабели. Мостовия проводник винаги е вкопан за да се охлажда от контакта с мазилката. Сметни кабел канали, скоби, кабели и всичко различно от вкопаното плюс сложноста на изпълнение и прецени. Защо си мислиш че всички са идиоти които вкопават. Единствено направи така че кабели и окачване да не се срещат. За един ден си го заравил. От една лопата боклук ли те е страх?
silent - майстор
Това с охлаждането на мостовия кабел замазан в стената ми звучи като някакъв виц или стар майсторски лаф далече от истината...това че маса мостови кабели са замазани в стените не означава че единствено правилния им монтаж е в стена а не примерно в кабелен канал- тъй нареченото гофре...та питам как ще се охлажда в гофрето...а ако е в бергманови тръби в някоя стара къща ....ко праим....да не говоря пък че въобще е немислимо поне за мен една инсталация да е така сметната че кабелите да греят та да се налага да се охлаждат в стената....за мен по-правдоподобната причина да се ползват за скрит монтаже е тази че са с по -тънка изолация която по-лесно механично се поврежда и не е желателно да стоят на слънце....което пък ги прави и по-евтини....
Инак по темата можеш да пуснеш кабела зад шкафовете дори и да не е в кабелни канали но в твоя случай не си притиснат от обстоятелсва които да го налагат ...така че го напраи като хората както са казали колегите...аз съм пускал така кабели но трябваше да запазя всичко максимално чисто защото местех кухня в току що ремонтирана стая и се налагаше да не се кърти и маже...
Мнението ми не цели да поражда дискусии на тема замазани незамазани охладени или не мостови кабели....просто аз за себе си като непрофесионалист бих изцяло отхвърлил този възможност подбирайки си сечения на кабелите на които няма да им се налага да бъдат охлаждани....
addicted - специалист
Мостовия кабел се полага само под мазилка. В гофре, канал, тръба и тем подобни не се слага НИКОГА.
Но, все пак, инсталациите са си ваши, къщите са си ваши, имате си пълната свобода да си ги палите както желаете.

Тема "Кабели външно на вътрешна стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: