• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
meteowrite - помощник
Здравейте,

Захванах се с ремомт на стая и това включваше прокарване на допълнителен кабел за контакти. За целта прекъснах същестуваща линия и добавих удължение и разклонение за контактите, като всички връзки на 3-проводната линия затворих в две кутии и замазах в срената.

При проверка с фазомер новият кабел за контакти е ОК, както и съществуващите контакти на този кръг си работят.

Казусът ми е, че вече като допра кабел детектор (имам мултицет UNI-T с такава функция), той пищи по цялата стена!
Като сваля предпазителя или ДТЗ, детекторът спира да отчита фаза. Също така това става само на тази стена и никоя друга (стената е тухлена с мазилка).

В момента мазилката още не е засъхнала напълно и следя ситуацията. Не изключвам вариант да съм наранил изолацията на фазов проводник при копаенето/полагането.

Всички мнения и съвети са добре дошли!

Поздрави,
Димитър
nikolov333 - майстор
Кабел детектора работи на принципа на индукцията, така че нямаш проблем.. Пробвай на някоя "суха"стена по другите стаи :cool: ..
meteowrite - помощник
Сухите стени са ок - детекторът реагира само около офазените проводници по тях.
Впрочем, разполагам с два такива детектора - отчитат идентично :)
silent - майстор
Изчакай да изсъхне...дори и да си наранил някъде изолацията като изсъхне стената няма опасност да те удари ток...на панелките в соц. строителството кабелите са връзани как му е паднало на инсталатора ...някъде са замзани връзките в пода без никава изолация на голо дет се вика....така че поне засега няма от какво да се притесняваш....
meteowrite - помощник
Благодаря за съветите!

Имам едно допълнение - кабел детекторът реагира и в близост до бетоновия щурц над врата, която няма нищо общо с промените, които правих досега - " то така си беше". Единственият кабел който е в близост е за осветлението и наистина, като отворя првкъсвача на веригата за осветление, кабел детекторът не отчита повече.

#-o
meteowrite - помощник
И сега малко екзотика - съпротивлението на тухлата и бетона между тях:

Прикачен файл

20201229_165557.jpg

Прикачен файл

20201229_165629.jpg
hidrazin - майстор
вт дек 29, 2020 4:52 pmmeteowrite написа:
И сега малко екзотика - съпротивлението на тухлата и бетона между тях:
Каква екзотика? Стоманобетонните основи на сградите се използват като естествен заземител.
Специфичното му съпротивление обикновено е около 10-20 ома.
С така бучнати сонди нищо не измерваш...
:partyman:
valentino76bs - майстор
вт дек 29, 2020 2:17 pmsilent написа:
Изчакай да изсъхне...дори и да си наранил някъде изолацията като изсъхне стената няма опасност да те удари ток...на панелките в соц. строителството кабелите са връзани как му е паднало на инсталатора ...някъде са замзани връзките в пода без никава изолация на голо дет се вика....така че поне засега няма от какво да се притесняваш....
Няма такива филми........за времето си даже са направени много добре.Такива замазани връзки ги правят наще ганьовци когато вдигат контактите нагоре.
silent - майстор
О има има има....в предишната ми панелка..в спалнята трите контакта бяха вързани заедно с един от кухнята...а парадоксално най близкия до кухнята на отделен бушон....не можах да ги преправя....връзките бяха някъде в подовата замазка....а в бушониерата отиваше по един фазов проводник....за всеки кръг....като това бяха обикновенни не усилени контакти....
kozl - майстор
Имах случай на офазена стена, но нямах такъв уред и биеше ток като барнеш стената и ми светеше глимката на фазоуказателя.
Оказа се, че като са правили мазилката напълнили РК с мазилка и допрела до фазата, а тя лошо изолирана. То веднага предположих, че и другъде може да има такова, но като исъхне мазилката проводимоста набалява и я разбереш, я не :?
  • 1
  • 2

Тема ""Офазяване" на стена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: