Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mitkomaca - специалист
Да ви кажа честно това мерене това стискане днеска кило горе, кило доле това е несериозно при положение, че в инсталацията са вкарани едни 5-6-7 бона, мойта инсталация я направих за един ден и ми излезна около 850 кинта всичко ЮПСа ми кара по 10 часа без проблем, макар, че сме в балкана без ток сме седели най-много 5-6 часа, започнах да паля още средата на октомври вечер от 15-16ти ноември е горяло почти по 24/7 ако е топло както днес щракам зъбците над горелката и спирам пелетите и почива като падне на 22 градуса паля щото със жената сме свикнали да си ходиме по гащи като нямаме гости, колеги от Драгоман със хубава пелетна камина греят колкото мен за инсталацията дадоха към 5 хилки и те горят колкото нас пелети ама нощем намаляли градусите обаче им бил малък бункера и като са на бачкане бабата трябвало да досипва пелети, а при нас не пада под 24-25 и си спиме със олекотените завивки които и лятото ползваме, а при нас си е студ лятото ако през деня е 35 вечерта в 11-12 вече е под 15 а сутрин да изляза по късо ръкавче няма как да стане при 8-9 градуса, зимата е падало и до -30 та за два месеца и половина от първото пале са останали 8 чувала, пелетите варират между 380 лятото и 420 зимата и докарването 40 кинта, та зимния сезон ми излиза около 1000, същото беше и на дърва и въглища само каде съм си огняр и коминочистач за хамалогията не говоря 12 кубика дърва и 4 тона въглища на сезон ама не Донбас де, а от мината до нас тона вече го направиха 100 кинта ама и не дават на частно заради екологията ама за ТЕЦ Бобов дол по 48 вагона на ден, та въпроса е в комфорта на отопление като напълним бункера кара между 8 и 11 часа според времето камината ми топли кухнята 35квадрата и в спалните имам по радиатор, бойлера и готварската печка са ми на газ и откакто махнах бойлера и печката (нея я шитнах за 300 щото беше със керамичен плот) тока ми падна на 45-50 кинта все пак имам 2 фризера и 2 хладилника а преди беше над 100 кинта тока тия от ЧЕЗ почнаха да се одзъртат, че краднем ток 3 пъти идваха на проверка и накрая ми изкараха електромера на стълба защото иначе беше вътре в коридора и все трябваше да има някой в къщи когато минават да отчитат, най-големия куриоз беше преди 2-3 години като мина инкасатора на 2ри в неделя отворих му по гащи щото беше в 9 сутринта а ние още спяхме а тоя се разтропал на вратата, та ако сега има зими както беше в който детство да почне сняг и студ още от средата на ноември и да кара до средата на април сигурно и три тона и половина ще трябват, няма да забравя една година на Гергьовден осъмнахме със 20 сантиметра сняг

[Mod.Edit] Темата е отделена от дискусията за разход на пелети
silent - майстор
вт дек 29, 2020 12:07 pmmitkomaca написа:
бойлера и готварската печка са ми на газ и откакто махнах бойлера и печката (нея я шитнах за 300 щото беше със керамичен плот) тока ми падна на 45-50 кинта все пак имам 2 фризера и 2 хладилника а преди беше над 100 кинта тока ..
Не знам защо така резко се самозаблуждаваш че си ударил кьоравото с тоя пропан бутан....
Ако зареждаш на нелегални газстанции има някаква икономия на която аз лично пикая...а ако зареждаш легално за 24лв на бутилка 10кг си оставаш само с хамалогията....
Не заблуждавай хората ...на месец бойлер гори грубо по бутилка и половина освен ако не се къпеш веднъж на 2 седмици....печката в зависимост от това колко се готви може да изкара месец месец и половина...като сложиш мъкненето на бутилки -голяма икономия няма що....
Имам два газови бойлера и две готварски печки на газ (имам и една с керамичен плот-да не каже някой че не познавам това чудо на техниката ) и ми е писнало да мъкна бутилки...пък твоята икономия на ток е същата кат тая на колегите дето по цял ден клечат край пеките и еждневно мерят грамове и килограми икономия....
mitkomaca - специалист
вт дек 29, 2020 1:43 pmsilent написа:
вт дек 29, 2020 12:07 pmmitkomaca написа:
бойлера и готварската печка са ми на газ и откакто махнах бойлера и печката (нея я шитнах за 300 щото беше със керамичен плот) тока ми падна на 45-50 кинта все пак имам 2 фризера и 2 хладилника а преди беше над 100 кинта тока ..
Не знам защо така резко се самозаблуждаваш че си ударил кьоравото с тоя пропан бутан....
Ако зареждаш на нелегални газстанции има някаква икономия на която аз лично пикая...а ако зареждаш легално за 24лв на бутилка 10кг си оставаш само с хамалогията....
Не заблуждавай хората ...на месец бойлер гори грубо по бутилка и половина освен ако не се къпеш веднъж на 2 седмици....печката в зависимост от това колко се готви може да изкара месец месец и половина...като сложиш мъкненето на бутилки -голяма икономия няма що....
Имам два газови бойлера и две готварски печки на газ (имам и една с керамичен плот-да не каже някой че не познавам това чудо на техниката ) и ми е писнало да мъкна бутилки...пък твоята икономия на ток е същата кат тая на колегите дето по цял ден клечат край пеките и еждневно мерят грамове и килограми икономия....
Зареждам си на напълно легална бензиностанция просто мой човек я държи, бойлера ми е проточен автомат е за кемпер и е със батерии, жената и ръцете не може да си измие със студена вода, готви се през ден бутилката ми е 50 литра сипвам за 40 кинта и караме почти три месеца, май нещо не си напълно запознат със газовите уреди на макс бойлера ми е 17 киловата и може да извади 10 литра вода на 60 градуса аз го карам на минимум на водата и почти минимум газта, регулирал съм го на 40 градуса и е гот за къпане и като сметна че за три месеца икономията на ток ми е над 70 кинта аз съм доволен и разликата между проточен на газ и обикновен бойлер винаги ще предпочета проточния може и 10 човека да се изкъпят и 10 килограма газ са 18 литра а аз за 40 кинта зареждам 44 литра
silent - майстор
Няма да влизам в подобни дискусии и коментирам цени разходи и извънземни бойлери....и без това не сме по темата ....всеки сам за себе си да преценява коя информация е достоверна.....
шоп - майстор
вт дек 29, 2020 6:16 pmmitkomaca написа:
бойлера ми е 17 киловата и може да извади 10 литра вода на 60 градуса
това е вярно само ако бойлера е с мощност 34800 вата

вт дек 29, 2020 6:16 pmmitkomaca написа:
аз го карам на минимум на водата и почти минимум газта, регулирал съм го на 40 градуса
и това е възможно ако бойлера е с мощност 28880 вата

Обаче според Вас той е 17000 вата и сметките изобщо не излизат.

За да се изкъпе нормално човек с проточен бойлер той трябва да е поне 24000вата, а най добре 27000вата.
П.П. сметките са правени при вход студена вода 10 градуса
LazarGanev - "Велик майстор"
вт дек 29, 2020 7:06 pmшоп написа:
За да се изкъпе нормално човек с проточен бойлер той трябва да е поне 24000вата, а най добре 27000вата.
П.П. сметките са правени при вход студена вода 10 градуса
А бе и аз тъй разправям, ама хората ме контрират, че се къпят нормално с проточен бойлер 6кВт и много им е гот. И като се изкажат 4-5 такива и аз почвам да се обърквам :-D
silent - майстор
Единият ми бойлер е 17,4 кв....Дипломат е10р и при добро налягане във водопровода дава вода за къпане като от обикновен бойлер....повече от достатъчно....при ниско налягане дебита е по зле но пак е добре за комфортно къпане....стига да не е прекалено ниско и да не може да запали....другия е 20 плюс киловата не се сещам точно кава марка беше(почти не живея там)с две степени. ...като втората почти не я ползваме....рядко само за максимално гореща вода...но си и горят както казах по-горе по бутлка и половина месечно при 4 членно семейство....та сметките може да са верни но за другото не съвсем...
mitkomaca - специалист
Дървени философи 1kw енергия се добива от 0.073 кг пропан, аз казах колко е на макс мощност бойлера а аз го карам на минимума някъде към 5-6 kw най-много а пропана е най-калоричното гориво и за да бъда точен 11950 kcal/kg а проточен бойлер на дипломат не съм виждал от години щото са ретро и лапат като за световно, аз си знам колко ми харчи пък вие ако щете вярвайте през дедовия ми е и не спамете в темата за пелетите, и вие всезнайковци компетентни колко харчат уредите на газ я споделете вие с кво се греете
https://www.occ.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D ... 1%80-20-kw
Туй е въпросния бойлер звъннете и питайте колко харчи на макс натоварване и на минимално също хората ще кажат аз не лъжа няма и за какво
krasi92 - майстор
Ти от къде си че ми е интересно тези минус 30 къде ги премери. И още един въпрос-ползва ли вече продукта на пфайзер.
sian - специалист
Доколкото разбирам от медицина Пфайзер+Спутник
Последна промяна от sian на ср дек 30, 2020 5:20 am, променено общо 1 път.

Тема "Разход на газ (отделени мнения от тема за пелети)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: