Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Осем килограма, за предното денонощие, с помощ от слънчеви колектори.
В градинката имам избили кокичета. Не зима, ами пролет.
pechkata - специалист
вт дек 29, 2020 10:27 pmVirtex написа:
нед дек 13, 2020 12:14 pmpechkata написа:
120 квадрата със 5 радиатора със обща мощност 10 киловата не мога да смъкна повече от 1.2/1.5 кг. на 24 ч. работа на горелката като поддържам 24/25 градуса на всякъде а не в тази толкова в онази стая толкова...
Като даваш толкова графики ми стана интересно - целите 120кв ли отопляваш с тази горелка ?

Колко ти е разхода за предния сезон или това е първия ?

Питам, че се носят някакви легенди за разход на пелети 7-8 хиляди лева на сезон.
Да и това ми е първи сезон със тази горелка...
Преди бях със Прити - разлика между горелките не видях освен начина на работа...
Първия сезон изгорих 5 т. слънчогледови пелелети плюс 2 т. дървени...
Втория сезон 3 т. черешова костилка суха плюс 1.5 т. дървени - със друг котел...
Тази година съм нагласил 3 т. костилка суха и слънчоглед пелети - в момента се гори разхода на края...
Преди да мина на пелети бях на дърва и въглища - неща и да чувам повече за тях... :-D
7/8 тона на сезон може - чак 7/8 хиляди лв. не - 1 тон пелети е 400 лв. а има и от 250 лв. ...
pechkata - специалист
вт дек 29, 2020 4:53 pmsilent написа:
инак всеки има право да прекарва времето си както намери за добре...един над компютъра друг връз печката а аз специално предпочитам между два женски крака...и да бях 10/20 години по-млад щеше да е още по-добре.....
Напълно съм съгласен с теб "колега" ама как ще разбереш как ти работи горелката като не я ръгаш... :-D

И между двата крака си иска работа - а не само да стоиш... :partyman: :supz:
mitkomaca - специалист
За много години на всички пелетари в темата, тия дни както е лабаво времето паднах на чувал на ден щото я оставям да почива по няколко часа докато захладнее вътре, днес беше целия ден 4-5 градуса и по двора скрежа от нощес си остана където не огрява слънцето, защото сме на слон и двора е терасиран, като гледам еди къде било 10-15 градуса направо завиждам то и в момента вече е -3 ясно и тихо, преди три зими падна до -30 и почти метър сняг и 15 дена откъснати от света, преспи по 2-3 метра към града и така към съседното село
пет яну 01, 2021 7:42 pmmitkomaca написа:
За много години ...
За много да са, Митак!
Завиждам ти за Балкана. Разхода колкото-толкос.
Едно време никой не се оплакваше като затрупа- приемеше се за нормално, пък и смееше ли някой, хаха?!!

На 30ти- 6кг.
31ви бях на бач, но не съм затворил добре една врата към тераса- 13кг.
Ако отново се случи така, кучката вече ше ѝ начеша кожуха- опикала терасата.
1ви- 7кг.
Горелката работи по 1.5 часа на денонощие. Т на газовете падна от 120 на 95.
Причината си остава за мен- имаме си виновник, за да не споделям всичко.
Днес се очертава слънчево и горещо. Пелетарката ще се включи среднощ. Колекторите поемат отоплението след 10.00ч. Тогава са сколасали с бойлера.

Празно няма. Дай Боже,чаши и блюда, и те така!
pechkata - специалист
ср дек 30, 2020 8:19 amТрифон П.Трифонов написа:
Осем килограма, за предното денонощие, с помощ от слънчеви колектори.
В градинката имам избили кокичета. Не зима, ами пролет.
Трифонари за много години...
Представи си че ги няма слънчевите колектори - а имаш само пелетарника със буфера...
И колко ще гори според теб - сега в това време... :?
За много години, Печеняга!
Вчера колекторите са ми дали 3 киловата. Около 2 са отишли в бойлера. Виж колко съм обявил за вчера и извади 1 киловат! Обърни го в пелети, прибави 222грама и ще получиш приблизително изразходваното.
За по точни сметки, попитай някой спец!
В слънчев ден, дават 8-10 киловата, да кажем 2кила пелети.
pechkata - специалист
Искаш да кажеш че със около 10 кг. пелети ще стоплиш къщата около 80 квадрата с буфера... :?
съб яну 02, 2021 7:29 pmpechkata написа:
Искаш да кажеш че със около 10 кг. пелети ще стоплиш къщата около 80 квадрата с буфера... :?
В никой случай не искам да кажа това, надявам се не съм го и изтърсил.
Ти, ако си с балтона, може и без вино да се пъчиш.
Аз, на ена ока, мога и по шлифер, ама после пак ще зъзна.
morfei1 - специалист
съб яну 02, 2021 7:29 pmpechkata написа:
Между имаш и топлиш..... разлика балкан. Ма да приемем, че ги топлиш. Карай си пелетарника до 22:00 след тва пусни климатици, конвектори, духалки или Кот имаш на нощна енергия. Сутринта в 06:00 ги спри и пак запали пелетарника. После ела гордо да споделиш разхода си на пелети като пропуснеш как си се отоплявал цяла вечер. Сам ще бъдеш впечатлен от разхода си на пелети за денонощие :-D . Е, буферите няма да можеш да ги биеш, ма там мисълта, че го имаш та топли.

Майтапа на страна, ама тая тема стана като ловджийските и рибарски вицове :lol: . Ей такава голама риба хванах, с ей такива големи очи..... :lol:

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: