Най - вълнуващия въпрос зимно време.
thebugger - специалист
Здравейте,

Във вкъщи имам бойлер, който има пригодена серпентина за външно подгряване. Това което искам да направя е да пусна външно тяло на климатик което да циркулира загрятия фреон през серпентината и по този начин да топли водата с по висока ефикасност. По груби сметки, дори и през зимата, би трябвало да вади COP съотношение от 1:2-1:3, което е голям напредък от 3kW активна енергия.

Намерих за 100-150лв външни тела, работещи, със мощност 1.3kW, което дори и в най-лош случай ще отдава 3kW към бойлера.

За момента съм го замислил по следния начин. Като се свърже външното тяло със серпентината на бойлера, да включа силовата верига на външното тяло към вградения термостат на бойлера, който в момента управлява нагревателите. Щом водата подгрее до дадени градуси (определени от терморегулатора на бойлера), външното тяло да изключва и да седи изключено докато не се стигне дадената хистерезисна разлика и след това отново да включи.

На принцип звучи добре, но е възможно нещо да изпускам, затова реших да се допитам и до вас.

П.С. За много години колеги! :partyman:
iliya_i - майстор
Цъ.
Терморегулатопа е долу до електрическия нагревател. А серпентината ти е по-горе и няма да подгрява долната част на бойлера, където е терморегулатора.
шоп - майстор
нед яну 03, 2021 7:51 pmthebugger написа:
Здравейте,

Във вкъщи имам бойлер, който има пригодена серпентина за външно подгряване. Това което искам да направя е да пусна външно тяло на климатик което да циркулира загрятия фреон през серпентината
Предполагам пригодената серпентина е медна.
С какъв диаметър е и колко метра е дълга?
Ако е малка площа и топлоотдаването ще е нищожно и климатика ше изключва по високо налягане.
thebugger - специалист
нед яну 03, 2021 7:58 pmiliya_i написа:
Цъ.
Терморегулатопа е долу до електрическия нагревател. А серпентината ти е по-горе и няма да подгрява долната част на бойлера, където е терморегулатора.
В случая става дума за хоризонтален бойлер ако има значение за конвекцията. А и така ми звучи по-добре. Терморегулатора ще отчита когато целия обем е загрял.

П.С. То е ясно, че няма да се измъкна със 100лв за цялото нещо - но пак е по добре от 3000+лв. Каква модификация трябва да се направи на бойлера за оптимална работа?
thebugger - специалист
нед яну 03, 2021 8:05 pmшоп написа:
нед яну 03, 2021 7:51 pmthebugger написа:
Здравейте,

Във вкъщи имам бойлер, който има пригодена серпентина за външно подгряване. Това което искам да направя е да пусна външно тяло на климатик което да циркулира загрятия фреон през серпентината
Предполагам пригодената серпентина е медна.
С какъв диаметър е и колко метра е дълга?
Ако е малка площа и топлоотдаването ще е нищожно и климатика ше изключва по високо налягане.
Мисля че е медна и е за 6kW предназначена. И това също подлежи на промяна ако е нужна. В крайна сметка дори и 500лв да излезе, не е 3 бона 😂😂
Билян - специалист
Натурела продават управление за термопомпени бойлери по спомен около 300 лева дори управлява електронно трв . Но настройките ще са предизвикателство. Мислех да купя едно за експеримент но нещо се поотказах.
шоп - майстор
нед яну 03, 2021 8:13 pmthebugger написа:

Мисля че е медна и е за 6kW предназначена.
Трябва да си сигурен, че е медна. Ако е стоманена няма да издържи 25-30 бара налагане, ще се спука и ще стане мазило. Вода, фреон, масло и всичко на боклука.

Другото тя може дае 6 киловата ама при какво делта Т са смятани тези 6 киловата?

Моя съвет е да отвориш бойлера да огледаш серпентината и да и снемеш размерите.
thebugger - специалист
нед яну 03, 2021 8:30 pmшоп написа:
нед яну 03, 2021 8:13 pmthebugger написа:

Мисля че е медна и е за 6kW предназначена.
Трябва да си сигурен, че е медна. Ако е стоманена няма да издържи 25-30 бара налагане, ще се спука и ще стане мазило. Вода, фреон, масло и всичко на боклука.

Другото тя може дае 6 киловата ама при какво делта Т са смятани тези 6 киловата?

Моя съвет е да отвориш бойлера да огледаш серпентината и да и снемеш размерите.

Да, ще стане нещо такова в крайна сметка - ще се наложи отваряне. Имам човек, който се занимава с бойлери, ще му кажа да погледне какво има вътре и да сложи нещо осъразмерено (задължително медно).

Друг въпрос - ако му кажа да сложи серпентираната в долния край където са реоатаните, тогава може да се използва терморегулатора на бойлера нали?
thebugger - специалист
нед яну 03, 2021 8:21 pmБилян написа:
Натурела продават управление за термопомпени бойлери по спомен около 300 лева дори управлява електронно трв . Но настройките ще са предизвикателство. Мислех да купя едно за експеримент но нещо се поотказах.

П.С. Звучи много добре, в момента разглеждам.

Тема "Конвертиране на електрически бойлер в бойлер с термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: