Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gecata1059 - специалист
Здравейте и за много години.
Предстои ми смяна на плотове в кухнята и вграждане на фурна и котлони.Сегашната печка е комбинирана, фурна и стъклокерамични котлони.
Темата е за препоръки правилно ли съм замислил изпълнението на ел. свързване.
Прикачен файл:
IMG_20201209_102553.jpg
Това е разклонителна кутия зад сегашната печка.Защитена е със Ап 25 ампера.Предполагам кабела е 4 кв. , панелно жилище.
Черния кабел е за разклонител в който е включена пералнята и телевизор с приемник.Предполагам е 2.5 кв.Няма надписи.
Единия мостови кабел е 4 кв. и на края му има разклонител в който е включена печката със щепсел./Така е от 17 години.Направихме я да може да се изключва за да не я включва детето като беше малко./
Втория мостови е 2.5 кв. и отива до контакт в плота и оттам до разклонител за пароуловителя.
Всички кабели са двужилни ,като зануляването е във разклонителите.
Намислил съм ново свързване.От разконителната кутия да изведа 4 кв. трижилен кабел като нулата и занулителния проводник ги свържа заедно с нулата в кутията.Този кабел ще отива до разклонителна кутия за външен монтаж в съседния шкаф,като вече ще има фаза,нула и зануляване.Оттам посредством клеми Ваго ще свържа на твърда връзка котлоните и нов кабел за контакта в плота.Още един кабел че отиде до външен двоен контакт за включване на фурната и нов разклонител за пералнята.Кабелите за контакта и разклонителя ще бъдат 3x 2.5 кв.
Насочил съм се към клемите на Ваго 221 заради по лесен монтаж и възможност за включване на повече проводници заедно.Говорих с познат ел.техник и той ми каза да ползвам керамични лустер клеми.Но за да включа повече проводници трябва да правя мостове между отделните гнезда, а и повече от тройка няма.Посъветвайте ме какъв кабел е по подходящ за целта- Шкпл или Швпс и дали правилно съм решил за свързването.
muhala - майстор
Добре е, че искаш да пуснеш трижилен кабел от кутията до контактите и тн.
По кой от двата кабела идва тока ?
gecata1059 - специалист
нед яну 03, 2021 6:42 pmmuhala написа:
По кой от двата кабела идва тока ?
В смисъл?
sts - специалист
Проводниците от таблото идват в кутията от панела.
Идеята е добра за реализация но си направете скица на
разположението на контактите под и над плота.
Може да е пропуснат някой консуматор.
Аз бих изпълнил инсталацията с кабел СВТ.
torbalan - Дървен философ
Зад вградените уреди обикновено има доста място.
Защо не сложиш контакти и да включиш уредите с нормален щепсел?
gecata1059 - специалист
пон яну 04, 2021 10:11 amtorbalan написа:
Зад вградените уреди обикновено има доста място.
Защо не сложиш контакти и да включиш уредите с нормален щепсел?
На фурната има щепсел, но плота е за твърда връзка.
Георги767 - специалист
Нищо не пречи да го направиш и него със щепсел.Моят го направих точно така.
nikolov333 - майстор
Пречи.. Ако е повече от 16А трябва да е с усилен контакт, а и твърдата връзка е за предпочитане.. :idea:
kozl - майстор
Скоро слагах комплект монофазен контакт+щепсел за 25А, който не мож го обърна на 180 гр. Така че фазата не може се размени с нулата. Отделно има и 3-ти щифт за защитен проводник.
Но обичайно фурните са 4kW, а котлоните според зависи едновременното им действие може и повече да докарат, та шъ требе 2 контакта и 2 щепсела :roll:
Аве кво и е на твърдата връзка та предлагате контаци :?
gecata1059 - специалист
Фурната е 2790W. А общата мощност на котлоните е 6400W.Но най вероятно ще се ползват едновременно два котлона с обща мощност 3000W. което е близо 14 ампера. Така ,че и на щепсел ще стане.Но съм решил плота да е на твърда връзка.Имах идея да прекъсна фазата преди разклонителната кутия с едно АП16 ампера или 20, така щеше да е сигурна работата, но става много за монтаж и жената ми се скара,че няма да остане място в шкафа. :axe:

Тема "Поредна тема за вградена фурна и котлони." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: