• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Домашен немайстор - специалист
Здравейте, майстори. В момента сменям плочките в коридора, но се появи дилема. От вътрешната страна на входната ми врата имам нещо като ниша с дълбочина 10 см., както се вижда на снимката по-долу.

Изображение

Първоначалният ми план беше да редя плочките плътно до вратата, но за да стане добре по този начин, ще трябва да мога да режа плочки с ъглошлайфа право и без да се отчупват парченца от повърхността на плочката, а това все още не ми се отдава. Затова реших да не рискувам да ми свършат плочките в опити и да заложа на по-сигурен вариант, а именно изграждането на праг тип стъпало. Умувах и се сетих за два варианта - или да си купя праг от гранит по мои размери и да го залепя в нишата, или да изградя праг (правоъгълен или с наклон) с бетон или лепило за плочки, след което да го облепя с плочки и лайсни. Отворен съм и към други варианти. Как мислите вие, какво бихте направили на мое място? И също така колко трябва да е висок този праг според вас, предвид факта, че височината на прага на самата врата е 5 см., както се вижда на снимката?

Не знам дали има значение, но размерът на плочките е 31х62 см. и ги редя с 1/3 разминаване, както е препоръчал производителят. Като первази ще използвам такива за ламинат, най-вече заради удобните кабелни канали. В нишата планирам да няма первази, тъй като ако сложа такива, ще пречат вратата да се отваря напълно, така че там ще се виждат фугите плочки-врата и плочки-стена, затова е важно да ги направя еднакви, прави и без отчупени парченца по ръбовете на плочките, което на този етап изглежда, че не мога да направя.

Благодаря!
gnt69 - майстор
чет яну 07, 2021 9:34 pmДомашен немайстор написа:
В нишата планирам да няма первази, тъй като ако сложа такива, ще пречат вратата да се отваря напълно, така че там ще се виждат фугите плочки-врата и плочки-стена, затова е важно да ги направя еднакви, прави и без отчупени парченца по ръбовете на плочките, което на този етап изглежда, че не мога да направя.

Благодаря!
Смени диска на ъглошлайфа и ще стане без отчупени парченца..
Chefo77 - майстор
Предвиди алуминиев Г-образен профил 10/10 мм и режи както си можеш. 10 мм върху плочките, 10 мм надолу.
Е те такъв, ама по-евтин :)

https://www.home-max.bg/uglov-profil-10x10-7-89/
nikolov333 - майстор
Според мен най-добре ще е с масивен тъмен праг в тоналноста на вратата.
kozl - майстор
чет яну 07, 2021 9:53 pmgnt69 написа:
чет яну 07, 2021 9:34 pmДомашен немайстор написа:
В нишата планирам да няма первази, тъй като ако сложа такива, ще пречат вратата да се отваря напълно, така че там ще се виждат фугите плочки-врата и плочки-стена, затова е важно да ги направя еднакви, прави и без отчупени парченца по ръбовете на плочките, което на този етап изглежда, че не мога да направя.

Благодаря!
Смени диска на ъглошлайфа и ще стане без отчупени парченца..
Да ама нащърбването не зависи само от вида на диска. Зависи и от начина на рязане, постъпателната скорост на движение по линията на среза, уменията на режещия, когато се реже с флекс на ръка.
Основно правило е атаката на резеца да става от лицето към гърба на плочката и посоката на атаката да е възможно близо към перпендикулярна на лицевата повърхност на плочката. Да се внимава с диска да не се закача вече отрязаната плочка по посока зад среза.
И понеже и на мен не ми се отдава рязане без нащърбване, та практикувам срез на 1 или повече мм от необходимото и запилване с шкурка за камък. Първо ползвам 60 и за финиш 120.
Плочки сцепени с уред за надраскване и цепене също са нащърбени и със 120 ги подобрявам.
И нащърбването трябва да се оценява като допустимо и дразнещо, защото няма как да го няма като има срез.
gecata1059 - специалист
Ако ще го правиш от гранит първо провери дали има толкова дебел и цената. Може да не ти хареса. Ако ти изнесе ценово, налепи плочките да влязат примерно 1 см.в засечката и си поръчай да ти направят зъб на прага който ще скрие края на плочките и няма да се вижда дали е нащърбено и равно.
nikolov333 - майстор
Мисля, че могат и изкуствен камък да му направят или да подлепят тънък гранит от две парчета само с чело отпред за по евтино..
gecata1059 - специалист
Принципно може. Но дали ще е по евтино. Обработката на челото струва някой път колкото материала. То и в двата случая
обработка ще има. Затова писах първо проверка на цената.
kr1100 - майстор
С няколкото плочки при работилници за паметници .Имат машини с водно рязане и няма нащърбване , а не вземат скъпо, а става бързо и лесно.
kozl - майстор
пет яну 08, 2021 9:44 amnikolov333 написа:
Мисля, че могат и изкуствен камък да му направят или да подлепят тънък гранит от две парчета само с чело отпред за по евтино..
Може :wink:
Убавите работи са скъпи :sad:

А оно може и от метал, като при мама, но тогава, га го правих, немах паре и така по евтинджос от огъната ламарина 1,5 мм.
  • 1
  • 2

Тема "Какъв праг на входна врата да направя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: