• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Hursa - майстор
Мерната единица е вярна - мощността на топлинния поток във ватове преминаващ през един квадратен метър от ограждащата конструкция, при един градус температурна разлика (W/(K*m^2).
naster - майстор
Добре, така е, аз гледах ламбдата W/mK, а не U-стойността, изчислена за всичките материали с дебелините им.
a_atanassoff - помощник
пет яну 08, 2021 2:20 pmHursa написа:
пет яну 08, 2021 9:48 ama_atanassoff написа:
близки до тези на пасивна къща (15-18W/m2k).
Грешите в числата - приблизително 100кратно.
Какво имате предвид? Водя се по информация из мрежата, например: http://apxe.eu/?p=35&l=1
Къде бъркам?
Hursa - майстор
Ами там е дадено:
"За постигане на параметрите на стандарта U-стойността (коефициент на топлопреминаване) трябва да е не по-голяма от 0.15 W/m2K. При българските климатични особености, най-често се достига до стойности на U не по-високи от 0.11 W/m2K."
А при вас "15-18W/m2k" - числата се различават над 100 пъти :)
a_atanassoff - помощник
пет яну 08, 2021 10:01 pmHursa написа:
Ами там е дадено:
"За постигане на параметрите на стандарта U-стойността (коефициент на топлопреминаване) трябва да е не по-голяма от 0.15 W/m2K. При българските климатични особености, най-често се достига до стойности на U не по-високи от 0.11 W/m2K."
А при вас "15-18W/m2k" - числата се различават над 100 пъти :)
Oле... писал съм със затворени очи или съм блял някъде :? Тези нули и десетични запетаи ги нямам за нищо :lol: :lol:
Благодаря, че упорито ми обърнахте внимание :)
Hursa - майстор
Е не, че са проблем цифрите, които сте написали - трудно ще постигнете толкова голяма топлопроводимост :)
пет яну 08, 2021 9:48 ama_atanassoff написа:
за моя случай най-добрата комбинация е Porotherm 38 N+F Comfort + 10cm ТИ
Какви други варианти сте разглеждали?
a_atanassoff - помощник
пет яну 08, 2021 10:24 pmHursa написа:
Какви други варианти сте разглеждали?
Грубо сметнато, общата повърхност за ТИ ще е 240квм - етаж 1 12х10м@3м височина; етаж 2 10х6м@2.7м височина.

Вариант #1 с 3мм мазилка е най-добра комбинация между изолационни резултати и цена.
Ако заместя стиропора с минерална вата, разликата в цената е пренебрежима (около 2000лв за всеки вариант).
Това, което не знам за стиропора, е каква е плътността му, заложена в калкулатора на Wienerberger.
Също така не знам какво точно означава като усещане това 0.16 - колко, аджеба, топло ще се задържа "топлото" у дома. Дали ще е осезаема разликата между коефициент 0.16 и 0.2, примерно? Комфортът и, най-вече - текущите сметки, са ми по-важни от първоначалния разход.
Прикачен файл:
Screen Shot 2021-01-09 at 9.59.38.png
resistbody - майстор
Нещо доста си завишил цифрите, я виж калкулатора на винербергер ти смята и варта и всичко... за 240 с лайт+10см ЕПС, вътре вар, вънка 3мм излиза 17000 без труда..
И мм и см си объркал на таблицата ти..
Hursa - майстор
Избора ви се базира само на това, което сте получили, чрез калкулатора на сайта на винебергер? Разгледайте различни калкулатори. Този на винебергер, поне според мен, създава лошо впечатление. Изглежда създаден по-скоро да манипулира клиента, от колкото да му помогне. (Затова и изглеждат съмнителни резултатите. Може разбира се да се изчисли – не е толкова сложно и да се проверят резултатите, но трябва да се отдели време. Винебергер, като че ли се вземат твърде на сериозно, не знам дали е оправдано, дали качеството на това което предлагат е толкова по-добро, че да оправдае доста по-високите им цени. Но това трябва да го решите вие или да се посъветвате с някой, който е специалист в областта. Не съм се интересувал – дали има добра алтернатива на нашия пазар.)
Аз не съм спец. Но според мен – по-добър вариант е да изберете блоковете за зидане на 25 см стени с изолация 20 см. Така ще имате, като цяло, по-добри топлоизолиращи качества на стените – след като целите ниско енергийна сграда. А и ще ви излезе по-евтино (ако не държите толкова на значителната топлоизолация – може да избере 15 см топлоизолационен слой и пак ще имате сравними характеристики с варианта, който сте избрали, но на значително по-ниска цена). Според мен, блоковете „Porotherm 25 N+F Light” - имат някой предимства и най-вече значително по-ниска цена. Зидането с тях би било по-бързо и по-евтино. (Не биха отстъпвали, според мен (поне не значително), по топлоакумулиращи качества на Porotherm 38 N+F Comfort.) А и вписването на другите конструктивни елементи на сградата в 25 см зид би било по-лесно, не би се оскъпило допълнително, както при 38 сантиметров.
Но това е мнение на неспециалист. Преценете, на какво да се спрете, като се посъветвате със специалисти.
Последна промяна от Hursa на съб яну 09, 2021 11:39 am, променено общо 1 път.
a_atanassoff - помощник
съб яну 09, 2021 11:14 amresistbody написа:
Нещо доста си завишил цифрите, я виж калкулатора на винербергер ти смята и варта и всичко... за 240 с лайт+10см ЕПС, вътре вар, вънка 3мм излиза 17000 без труда..
И мм и см си объркал на таблицата ти..
Mхм, ще вляза в час по някое време :?
Да, стиропорът в първата и последната колони е в см.
Заложил съм труд 20лв/час. Без труд изобщо не съм си играл да смятам.
Има нещо гнило в начина на изчисляване на труда :| Аз смятам 160лв труд за 8ч, т.е. часова ставка 20лв. Но без да залагам труд, сметката е 22,816.60 без ддс, а като сложа труд 20лв, се получава 54,290.92 без ддс. А няма начин трудът да е 1.5 пъти повече в пари от материалите?!
Сега, като се заглеждам, май или изобщо не разбирам калкулатора, или сметките му са съвсем праволинейни и, съответно, нереалистични :shock:
Прикачен файл:
Screen Shot 2021-01-09 at 11.36.36.png
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Мнения за тухли Поротерм Комфорт" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: