Най - вълнуващия въпрос зимно време.
resistbody - майстор
ЩЕ стане интересно..

Изображение
a.iliev - специалист
пет яну 08, 2021 10:19 pmHursa написа:
пет яну 08, 2021 7:43 pma.iliev написа:
Проблемът се изразява в това, че в спалните почти не се загрява пода.
По цялата площ ли грее слабо.
По цялата площ.
a.iliev - специалист
пет яну 08, 2021 10:47 pmsyncho написа:
пет яну 08, 2021 10:11 pma.iliev написа:
Има 5 см подложка за подовото. Нов саниран блок, с троен стъклопакет. Има много прозорци, но и в дневната е така, а там си е топло. Още повече усещам и топъл пода.
Не го слушай шопа, защото само маже без да е направил и едно подово. Правим кръгове по 100-120м от 20 години и работят без никакъв проблем. Въпрос на правилни сметки е всичко. Който не може да смята, плаща скъпо после за големи колектори, заради малки кръгове.

Някой правил ли ти е проект за подовото или е редено както дойде?

Понеже предполагам, че е вторият случай, направи следното - намали кръговете в баните и коридора до 0.5л/мин (това означава показанията на дебитомерите на колекторите), а останалите ги увеличи.

Ако наистина има 3,5л/мин на кръг по другите кръгове и пак не успява да стопли, то имаш нещо кардинално сбъркано в цялата работа. Колко градуса подаваш вода към пода? Имаш ли някакви дебели килими или паркет 2см примерно? Да не би да ти е заета по-голямата площ на пода от мебели?
Сертифицирана фирма от Рехау ми прави подовото. Мисля, че е правен проект, тъй като ми показваха някакви сметки, но беше преди две години.
3.5 л/мин има, когато са затворени повечето кръга от задвижите. Ако всичките са отворени средно по 1.5л/мин.(на баните по 1 л). Вода подавам между 40-45 градуса, зависи от температурата навън. С ламиниран паркет съм навсякъде(отговарям и на Лазар тук). Имам един гардероб, останалите неща са ми на крачета.
Имам термостати и те са вързани към задвижите, както следва - термостат в Дневна управлява коридора и дневната - 4 кръга. И в спалните съответно по един кръг. Кръга за баните е отворен на 1л/мин постоянно. Първоначално бях без термостати и си мисля, че беше още по-зле. Възможно ли е да ми е слаба помпата на котела? Да има въздух в кръга? Останалите 6 кръга смятам, че работят добре, само в спалните не се усеща по скоро се усеща, защото като не работеше няколко дни, че не си бях вкъщи, пода беше леден(не живеят хора под мен), а не го усещам по принцип студен.
LazarGanev - "Велик майстор"
Голяма е вероятността да има въздух в този кръг. В такъв случай дебит си има, но заради балоните е намалена площта на контакт на водата с тръбата.
1. Взимаш маркуч за пералня и го навиваш на кранчето за източване на подаващия колектор (сега то става кранче за пълнене :) ). Ако е къс го удължаваш и го връзваш към водопровода.
2. Към същото кранче на връщащия колектор връзваш друг маркуч, желателно е да е с по-голям диаметър, като другия му край го вкарваш в канала, навън или в някоя кофа
3. Затваряш всички кръгове, като оставяш само проблемния
4. Отваряш крана на водопровода
5. Отваряш крана на подаващия колектор, към който си вързал маркуча от водопровода
6. В същото време отваряш и крана за източване на връщащия колектор, така че да започне циркулация с възможно най-голям дебит през проблемния кръг
7. От време на време притваряш крана към канала за да се повиши налягането в кръга, но следиш да не преминава 2,5бара, защото при 3 бара ще избие предпазния клапан на котела. Като стигне 2,5бара, отваряш рязко крана за източване. Така с промяна на налягането и скоростта създаваш условия за по-лесно избутване на балоните с въздух
8. След като си се убедил, че няма повече въздух в тръбата, оставяш налягането на 1,5 бара, затваряш двата крана с маркучите, демонтираш маркучите, пробваш пак и споделяш.
a.iliev - специалист
Лазар, това ли единствения начин да се справя с избутването на въздуха, защото съм убеден, че няма да се справя 😂 През котела ако допълвам? Сигурен съм, че твоя метод е изпитан и работещ, но си знам възможностите :) Ако не става по-друг начин ще мъча с приятел.
А и още един въпрос - котела трябва ли да работи при тази процедура или да го изключа.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами не е единствения начин - обикновено се прави със специална помпа, но предполагам, че нямаш достъп до такава, затова ти предлагам този начин като по-достъпен. През котела не става
syncho - майстор
Ламинатът с каква подложка е отдолу? Да не са му сложили 5мм фибран? Очевидно имаш дебит, имаш и някакво топлоотдаване. Имаш ли начин да измериш повърхостната температура на пода? Този проект можеш ли да си го изискаш? Пробвал ли си при 45С подаваща дали има разлика в стоплянето в стаите, които не могат да се стоплят?
a.iliev - специалист
съб яну 09, 2021 11:08 amLazarGanev написа:
Ами не е единствения начин - обикновено се прави със специална помпа, но предполагам, че нямаш достъп до такава, затова ти предлагам този начин като по-достъпен. През котела не става
Разбрах, ще действам значи.
a.iliev - специалист
съб яну 09, 2021 11:51 amsyncho написа:
Ламинатът с каква подложка е отдолу? Да не са му сложили 5мм фибран? Очевидно имаш дебит, имаш и някакво топлоотдаване. Имаш ли начин да измериш повърхостната температура на пода? Този проект можеш ли да си го изискаш? Пробвал ли си при 45С подаваща дали има разлика в стоплянето в стаите, които не могат да се стоплят?
Не е проблема в ламината или подложката, тъй като навсякъде съм с един и същи ламинат и една и съща подложка с дупки. Пробвал съм с 45 градуса. Положението е същото.
шоп - майстор
съб яну 09, 2021 8:48 ama.iliev написа:

Сертифицирана фирма от Рехау ми прави подовото. Мисля, че е правен проект, тъй като ми показваха някакви сметки
С това трябваше да започнеш. Ти нямаш никакви проблеми. Дал си една торба пари...викай фирмата да оправи нещата. Ако по телефон, имейл, писмо с БГ пощи с обратна разписка не идват-призови ги с КЗП, призовка от съда и т.н.
Разбира се ако имаш договор и всички документи и документи, че си платил всичко по договор и си изрядната страна.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: