Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
velsi - Почетен майстор
Аз прозрачен поликарбонат не съм виждал. Колкото и да е прозрачен не е толкова, колкото стъклото.
pipbel - майстор
Oooo, да, поликарбоната ще е най-натоварващата финансово част за тази зимна градинка. Вече имам оферта от 1 фирма, за 2 + 2мм прозрачен плътен ПК (за външна употреба), ще ми дойде близо 100 лв/м2 като цена или около 1700-1800 лв за мойте около 18 м2.
Хубави работи няма евтини.... :-D
Но все пак се надявам чат-пат да се събера в планирания си бюджет от 3 бона за този проект, още повече след като ще си го направя сам ( с един приятел), а тухли бол, а и дървения материал си ми съхне в мазето. Не мисля че е голяма философия....
Неизвестното все още са профилите на "дограмата" в които трябва да влезе ПК - дървени (при местния дърводелец) или алуминиеви от някоя фирма. :?:

velsi - доста си е прозрачен биля... :)
pipbel - майстор
Ето още малко информация за ПК :
Плътните поликарбонатни плоскости
Плътните поликарбонатни листове са прозрачни като стъклото – 90% светопропускливост, но 250 пъти по-здрави от стъклото- повече от 30 кДж/м2.

* Малко тегло –те са с 50% по-леки от стъклото(плътност-1,2г/см3) и с 43% от алуминия.
* Идеален материал за места, където е възможен ВАНДАЛИЗЪМ или по-голямо ударно въздействие. За конструкторите те са идеално решение на всяка задача за облицовка и остъкляване.
* Използва се за ЗАЩИТНО ОСТЪКЛЯВАНЕ –банки, музеи, зали, самолети, катери, влакове, обществен транспорт, автобусни спирки и телефонни кабини, прозрачни защитни огради, бордове на хокейни площадки, защитни щитове на полицейски и мотоциклетни каски и др.,за фонари,осветително оборудване и външна реклама.
* Отличен материал, от който чрез горещо формоване се получават елементи с криволиннейна форма- различни куполи с кръгли, квадратни или правоъгълни основи, модулни осветителни тела с неограничена дължина като размерите на отделните куполи достига от 8-10 м в диаметър (лесно се транспортират и сглобяват).
* Освен това, акустическите и топлоизолационните свойства на листовете, тяхното малко тегло, снижават разходите за проекто-конструкторските и строителни работи.
* Термоустойчивост -от -40ºС до +120ºС
* Степента на топлоизолация на плътния поликарбонат с дебелина 2мм е аналогична на тази на обикновеното стъкло с дебелина 10мм
* Съхраняват своите оптични и механични свойства в най-неблагоприятни външни условия условия
* Удивително съчетание на висока термоустойчивост, уникална удароустойчивост и висока прозрачност класифицират ги класифицират към основните инженерни пластични материали.
* UV – Защита.Ко-екструдиран защитен слой. 10 Години гаранция ! Пожаробезопасен - по DIN 4102 – B-1 ; по EN-13501 – B-s1,d0

Дебелина- от 2 до 10мм
Размери - 2050 х3050мм
Цвят - Прозрачен, опал
tassel - специалист
Според мен най-добре да го направиш с материали, каквито и къщата - бяла дограма, тухли, керемиди. Като го опашеш и със същия цокъл, съвсем ще се "върже". Иначе ще стои малко като цирей. :)
pipbel - майстор
Едно такова прозрачно, дето се слага вместо стъкло на бюрото ли? И се надрасква лесно?
Мисля че бъркаш плексигласа с поликарбоната. Последния е по-евтин, ама не си заслужава мисля. Виж тук http://www.polycarbbg.com/products.html

Ааа, кво отопление бе, нали си е ЗИМНА градина...
Отоплението ще си е като на балкон се едно, виждаш бялата врата на дневната, при нужда ще се отваря толкова често колкото трябва (да не замръзват цветята)
Пък ако жената отваря много често и ми прави бахър- нека да замръзват, няма да ги ям я .... :-D

В очакване съм на това дето ти се върти из главата, удри му 1 ракия та белким по-скори ти се напасне всичко на мястото, та да го споделиш.
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, човек! То и аз си знаех, че това е поликарбонат, ама и никак не допусках, че ще си го сложиш на прозорците... :? Че то през това само сенки се виждат... :shock: Както е да е...
Идеята ми е за нещо като плъзгащи се прозорци.Широки около 70 см, до метър (на дългата стена). На късата ще ти трябват 3 броя, на широката - 4, като отчетем и вратата. Тия прозорци, през лятото се събират в единия край и си стоят един върху друг - няма да ги откачаш.
Въпросът с механизмите ще се реши - има всякакви. Рамките също не са проблем.
Проблем ще е уплътняването на такава конструкция. За него си мисля. Някакви по-широки гумени уплътнения, които да прилепват между вертикалните части на рамките... ОК! Ама хоризонталните части на рамката... :? Мисля... :?
Такава конструкция ще ти позволи да сложиш стъкло вместо поликарбоната. Подозрителен съм към него.
Ще ти позволи и да минимализираш височината на стената до ниво на праг. За кво ти е стена?

Ама, ако не ти харесва, кажи да не се напъвам. :-D
vidrata - специален-специалист
Pipbel ,градски,....... знаех си че си уником.

Защо това няяяяящо не го вкара в проекта ами сега си търсиш работа която съм сигурен ,че няма да свършиш.Както и да го направиш ще стои като изсрано :lol: .То е все едно да присадиш банан на слива :lol: .
Айде все пак успех.
pipbel - майстор
Master, ми що тогава виждам перфектно през илюминатора на самолета ?
Със сигурност не е стъкло, особено откъм страната на пасажера.
Бил съм и в заведения, дето са облечени с напълно прозрачни плоскости.
Или пък е друго ? Може пък аз да бъркам плътния ПК с така нареченото PETG..... :? Не знам, ма мисля че 8180 беше спец нещо по тая част. Да чакаме включване.

Както и да е, да вземем да затваряме темата вече (и без това имам почти цяла година време до началото на тоя проект) аче и господин vidrata взе да се изказва много компетентно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
"Плексиглас" е търговско наименование на някакъв поликарбонат. Както тиксо и скоч лепенка. Едно време на всичките тия има викаха "органично стъкло".
Поликарб е близо до химическата формула, за който се усеща.
...полистирол...балига, за нас, като семпли юзъри няма значение, защото всяка фирма различно го пуска. Четеш свойстъва, смяташ цена и ползваш или не ползваш.
Master_Kenobi - V.I.P.
Абе, щом си го виждал на живо от фирмата дето ти го предлага и ти е достатъчно прозрано, слагай го.

Днес пък си мисля, че това с плъзгането не е добра идея. Много мислене, работа и разходи и пак ще ти духа зимата...
Май, леки дървени рамки с ПК ще е най-добре. Ама не надробявай много полетата - цели да са от горе до долу, а на южната страна трапецовидни. Да няма неподвижни делители между тях, а да се застъпват. Монтират се с болтове.
Така май ще ти е най-лесно и "уплътнено". Но си мисля, че без дърводелец (работилница) няма да минеш...

Тема "Зимна градина - остъкляване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: