• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 98
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
нед яну 10, 2021 10:09 pmbrum написа:
Храната не я дишам :) .

Има си проучвания дето казват, че не е много здравословно да се седи в стаята докато принтера работи. И разни хора са решили този проблем като са направили джаджи да събират праха и газовете. Пример за едно такова е Zimpure.
..............................
Ако изгаряш от желание да дишаш ABS-а докато е подгрят на 240 градуса твоя воля. Нямам стая която да се ползва само за принтера, та поради тази причина ми трябва нещо което да събере колкото може от вредните газове и прахоляка. А прахоляка е видим дори при PLA - за 10 часа работа на принтера по ролката на оста Х се натрупа фина сива маса (и филамента ми е сив).

Здравейте,
Намерих тази информация в нета за една Българка фирма на която умишлено не пиша името да не се счете за реклама.
Може на някой да е полезна :)

"Всички продукти са произведени в България, като изказваме особената си благодарност на господин Недждет Аби за помощта и know-how, които сподели безрезервно с нас. Всички продукти се произвеждат от най-високочествените полимери, налични на пазара в Европа и САЩ.
PLA max е относително нов материал на сцената на PLA филаментите. Най-интересното му качество, в сравнение със стандартния PLA и многократно по-голямата му здравина.
ABS+ също е интересен продукт. При него успяхяме да постигнем липсата на специфичната за ABS филаментите миризма и това дава възможност с него да се работи и на отворен тип принтери. Няма никаква миризма при печат.
Препоръчителни условия за работа с филаментите

ABS+

Плътност: 1,04 G/m3
Диелектрична константа: мин. 15,7kV; макс. 34kV
Температура на дюзата: 240°С – 260°С
Температура на леглото: 80°С – 100 °С
Легло: всички видове
Вентилатор: не
Без миризма – може да се работи и на отворен тип принтери"

Поздрави
resistbody - майстор
Aко е RAST името на фирмата, наистина не мирише, но нямах положителен резултат на отворен принтер в студена стая..
svdmk - специалист
Разликата между ABS+ и ABS е, "acetonitrile butadiene styrene" и "acrylonitrile butadiene styrene".
Няма как с подмяната на една съставка де се промени цялостното поведение на материала.
А също така, това че не мирише не значи, че не е канцерогенен.
Аз ползвам ABS от ямболският производител, върху PEI стикер върху леглото от габровския търговец(харичам ги така, за да не се приеме като неренгламентирана реклама), и съм доволен.
Всичко това при съответните условия, напълно затвор
Прикачен файл:
1.jpg
ен принтер тип "hypercube", при 240 градуса на хотенда и 80 градуса на леглото.
Дори и при 80 градуса, деатайла се маха много трудно от леглото.
brum - майстор
Печатам на стъкло с някаква лека текстура от друга основа и също имах проблем с отлепянето на детайла в началото. После му намерих цаката - пускам студена вода по гърба на стъклото и детайла се отлепя сам за няколко минути.

Обаче при PEI нямам идея дали ще сработи рязкото охлаждане...

Иначе съм чел доста за драмите за трудната адхезия, за лаковете за коса и сухото лепило. Но с текстурираното стъкло проблем има само при отлепянето.
batrado - специалист
За PEI покритие аз ползвам една комбинация 50/50 вода с изопропанол. Самата основа с PEI трябва да изстине до към 30-40 градуса а най-добре до стайна температура. Преди премахване напръсквам основата на детайла и отделянето е много лесно, като за големи на площ детайли е много удобно.
Винаги може да се добави един вентилатор, който да охлади бързо основата :wink:
svdmk - специалист
вт яну 19, 2021 6:09 pmbatrado написа:
За PEI покритие аз ползвам една комбинация 50/50 вода с изопропанол. Самата основа с PEI трябва да изстине до към 30-40 градуса а най-добре до стайна температура. Преди премахване напръсквам основата на детайла и отделянето е много лесно, като за големи на площ детайли е много удобно.
Винаги може да се добави един вентилатор, който да охлади бързо основата :wink:
Това за PLA или ABS?
Нямам проблеми с отлепянето на PLA от PEI основата.
Проблемът ми е с отделянето на ABS-са от PEI поврхноста. Използвам нож и шпакла, и е голям зор, като гледам да го хвана при възможно най-голяма температура.
STEPER - специалист
вт яну 19, 2021 10:57 pmsvdmk написа:
..............................
Проблемът ми е с отделянето на ABS-са от PEI поврхноста. Използвам нож и шпакла, и е голям зор, като гледам да го хвана при възможно най-голяма температура.
Възможно проблема ти е свалянето при висока температура :)
Обикновено моделите се свалят при ниска температура след охлаждане
Поздрави
batrado - специалист
вт яну 19, 2021 10:57 pmsvdmk написа:
Как ти е дебелината на първият слой? Да не би дюзата да е прекалено близко до PEI покритието. Аз с ABS нямам проблем... доста по-трудно се махат детайли печатани с PETG. Не се ли охлади леглото просто няма начин да се махне детайлът. Миксът с вода и изопропанол определено помага.
svdmk - специалист
Разтоянието от дюзата до леглото го променям чрез М851(XYZ Probe Offset) в зависимост от големината на детайла.
Ако детайла е голям приближавам дюзата към леглото, с което увеличавам адхезията към леглото, като така предотвратявам надигането на ъглите.
При средно големи детайли дюзата е по-високо, за по-лесно отделяне след това, при по-малки детали напрежението между слоевете не е толкова голямо за да предизвика извиване.
Всички знаем, че най-важно при ABS-са е добрата адхезия към леглото, а добрата адхезия значи последващо трудно сваляне, нищо изненадващо дет се вика, законите на физиката важат дори и за 3д принтирането.
Пробвал съм всякакви варианти за махане от PEI-то което ползвам, най-лесно махам датайла докато е горещ.
Варианта с пропанол ми е малко рисков, защото повърхноста на която принтирам не се отделя от принтера ,и не знам дали е разумно да пръскам течности в принтера, но ще го пробвам.
STEPER - специалист
Здравей swdmk,
Не искам да коментирам метода ти който си възприел при работа с принтера.
Така си преценил за правилно и по-добре, така и правиш.
Искам само да отбележа, и това не е мое мнение а всеобщо на гилдията и във всички дебели книги
ще го намериш,че първоначалната настройка на принтер става при 0.1 мм растояние на дюзата от леглото
и то желателно при загрятто легло и дюза за съответния филамент. И това е стартовата позиция на
принтера без оглед на това какво ще заложиш в слайсера за височина на първия слой.
Колкото до надигането по ъглите при по голямите детайли, не е само причината в адхезията като цяло
а и разликата в температурата на леглото която не е еднаква в центъра и в периферията.
Още една причина да се затвори принтера при печат с ABS.
Варианта с вода и пропанол не е толкова рисков при теб тъй като може да се нанесе с мека четка или тампон.
Поздрави
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 98

Тема "3D принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: