Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
здравейте на всички и честита коледа малко със закъснение
имам няколко въпроса към по-запознатите.на пролет ми предстои подова замазка,която доскоро бях решил да направя директно в/у плочата,само още не беше уточнено каква да бъде-саморазливна или циментова.но от няколко места ме навиват да сложа преди това по пода фибран и отгора да направя замазката.проблема идва оттам,че разстоянието м/у пода и тавана,и двете са на плоча.,е максимум 2,40 м.на 2-ия етаж дори е 2,30 м.с подова замазка бих изгубил по мои наблюдения около 2-3 см максимално,докато с фибран и замазката в/у него става поне 5-6 см.
искам да попитам първо,фибрана трябва ли да се нивелира при поствянето,защото пода е доста крив или изравняването се търси от замазката в/у него?ако сложа 2 см фибран,колко минимум мога да направя подовата замазка,някъде ми казват 2 см,другаде поне 4 см?ако се нивелира фибрана при поставяне,мога да направя тънък слой самоазливна и да спестя височина,но ако трябва да е със циментова,ще трябва да се простя с повече сантиметри.какво ще ме посъветвате вие?да направя замазка в/у плочата или първо нивелирана фибрана(ако така се поставя) и тогава някаква замазка?подовото покритие твърдо съм решил да е някакъв вид естествен паркет.
тепърва почвам да оправям къщата и имам много неясноти по нея,така отсега нататък ще задавам все повече въпроси
весело изкарване на празниците на всички

Прикачен файл

DSCI0008.JPG
от тази снимка може да се добие представа каква е височината на стаите
DSCI0008.JPG (68.39 KиБ) Видяна 9445 пъти
miroslav_kn - специалист
Според мен ако слагаш някъкъв вид паркет а не теракота можеш да минеш и без замазка като залепиш фибран 2 см. разбира се да го нивелираш и отгоре да сложиш ОСБ плоскости като ги хванеш с винтове а те са 9 мм. Аз така съм направил там където съм сложил ламинирания паркет а където ми е с теракота съм дръпнал една замасчица.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
maede
1. Изобщо не става ясно какво търсиш като ефект. Защото трите неща за които говориш са с 3 различни ефекта и са насъпоставими.
2. Май си нямаш представа какво е това "саморазливна замазка"
Изясни тези неща, попитай пак и въпреки че по темата е писано, писано, ще ти помогнем да вземеш доброто решение.
Весели празници!
ще се опитам по-накратко и систематизирано да обясня,ако не става ясно от по-горния ми пост за какво иде реч
1.при поставяне на фибрана на под,нивелира ли се плоскостите,както е при лепене на стена,или последващата замазка ще нивелира пода?имам предвид ако в едната част стачта е на 0 а в другата бяга с 1-2-3 см,трябва ли да се поставя така,че да обере денивелацията,или замазката ще свърши тая работа?
2.понеже получавам различни съвети за дебелината на подовата замазка в/у фибрана от рода на "2см стигат","4 см минимум",интересува каква е минималната дебелина по стандарт на замазката и дали мога да направя саморазливна,която може да бъде и 1 см?няма ли да се напука,ако е направена в/у фибрана?директно в/у плочата знам че няма проблем.
преди да питам,се поинтересувах дали има подобни въпроси на моя из форума,но нито един не ме удовлетвори напълна,така че ако имате линкове към подобни теми в други форуми с радост бих ги прегледал
весели празници
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Уф!
Какво искаш да постигнеш?
Равен под? Термоизолиран под? Ниво?
ПРОЧЕТИ най-сетне! В интернет информация бол! Замазки има ВСЯКАКВИ. Включително и саморазливните. Само че, саморазливните са за финишно изравняване на повърхности. Никъде никой не казва, че са носещи замазки.
Реално подово покритие ламинат обикновен няма нужда от скъпата стандартна саморазливна замазка.
Фибран. Изолация. ОК. Има фибрани видове. Ако сложиш фибран за под е едно, ако сложиш за стени е друго.
Циментовите замазки си имат минимална дебелина....и те биват армирани (върху фибран) и неармирани...
Хайде пак отначало. Значи изясни какво искаш да полуичиш, за да ти посочим решения. Не хващай някакви "решения" и да ти обясняваме кое-защо не става.

Тема "въпроси за фибран и подова замазка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: