Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
:wink: Ще работи ама ще се превърне в тенденция.
Ndp007 - специалист
Запали ха ми се тръбите и изгоря PT100 за димните. Един тон пелети съм изгорил. Чисти ги в началото на сезона. Не съм чисти вентилатор ата камера.Три години не съм пипал настройки. Защо се запалиха?
вт яну 19, 2021 10:00 pmNdp007 написа:
Запали ха ми се тръбите и изгоря PT100 за димните. Един тон пелети съм изгорил. Чисти ги в началото на сезона. Не съм чисти вентилатор ата камера.Три години не съм пипал настройки. Защо се запалиха?
Защото повечко време е работила лекичко, тръбите студени, влажни, трупат пепел и сажди и в един момент, това неизгоряло гориво, пламва.
От малък тръбя да не се радваме на ниска Т в комина. Миналата година (миналият отоплителен сезон) започнаха масово да се палят гофрета, комини...
Явно иде мощничка 16ка за 70-80 квадрата.

Лелеее човеееек, ти имаш 5 метра кюнци преди розетката!!! Топлят, а?!!
Ndp007 - специалист
вт яну 19, 2021 10:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
вт яну 19, 2021 10:00 pmNdp007 написа:
Защото повечко време е работила лекичко, тръбите студени, влажни, трупат пепел и сажди и в един момент, това неизгоряло гориво, пламва.
От малък тръбя да не се радваме на ниска Т в комина. Миналата година (миналият отоплителен сезон) започнаха масово да се палят гофрета, комини...
Явно иде мощничка 16ка за 70-80 квадрата.

Лелеее човеееек, ти имаш 5 метра кюнци преди розетката!!! Топлят, а?!!
Какво трябва да направя за да избегна следващо запалване?
вт яну 19, 2021 10:19 pmNdp007 написа:
Ако държиш да си остане на същото място камината, изолирай кюнците!
5см каменна вата и дано има начин да стане красиво. Другият вариант е да ги смениш с готови изолирани, двойностенни.
Нататък, в топло време недей да търсиш постоянна работа на камината при минимална мощност на 1ва за дълго време. По добре ползвай часовите графици на контролера! Да гори по кратко но по яко.
Колко квадрата е къщата и колко мощна е камината, че не ми се търси?
Ndp007 - специалист
вт яну 19, 2021 10:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
5см каменна вата и дано има начин да стане красиво. Другият вариант е да ги смениш с готови изолирани, двойностенни.
Нататък, в топло време недей да търсиш постоянна работа на камината при минимална мощност на 1ва за дълго време. По добре ползвай часовите графици на контролера! Да гори по кратко но по яко.
Колко квадрата е къщата и колко мощна е камината, че не ми се търси?
60 кв.м 2 радиатора, лира, бойлер третия радиатор не се пуска щото е в стаята с камината. Увеличил съм времето на поддържане но тя често влиза на първа скорост. Пелетите са трон и правят доста боклук. Имам идея да я преместя и да скъся разстоянието до розетката но от там нагоре пак е стоманена тръба. Даже сега мирише на изгорял цинк но там не е горяло. Горяло е на 50 см след камината и жената я усетил обаче и спряла директно тока и е успяла да спре огъня. Обикновено не вдига повече от 90 гр. на димните. Държи между 70 и 90 а на кюнците наистина са студени. Всяка седмица и чистя ревизиите. Даже тази година по-редовно от миналите. На розетката си държа ръката спокойно. Не искам да я махам. Работише си перфектно до сега.
вт яну 19, 2021 10:45 pmNdp007 написа:
вт яну 19, 2021 10:31 pmТрифон П.Трифонов написа:
колко мощна е камината, ...?
Избираш си всичко необходимо
https://thermvia.bg/produkt/prav-elemen ... atsia-1-m/
Не отговори, но предполагам, че камината е 16 киловата.
На малко по голяма квадратура, има един с 21ца. Както беше силен-вилен и супер изпъчен, издумка и той.
Назад двама са споделили със снимки как са си направили кошничките като на десятката. Може да се наложи да запушиш димогарна(и) тръби, за да вдигнеш Т на газовете. Никой не е съобщил да е правил такова нещо, макар специалисти да са препоръчвали.
Поне веднъж месечно почиствай и кюнците!
Прочети още веднъж предното ми мнение!
filmatoplo - майстор
Трон си развалиха пелетите по принцип.Въптеки това имам камини работещи с тях и нямат вашите проблеми .
Ndp007 - специалист
Какъв трябва да е PT100? ф5мм? 50 или 100 мм?
bmahob - майстор
ср яну 20, 2021 7:54 amfilmatoplo написа:
Трон си развалиха пелетите по принцип.Въптеки това имам камини работещи с тях и нямат вашите проблеми .
Аз от скоро доизгорих ланшните бял бор, с новите бук+чам ушким по висок клас с една и съща доза и вент. Вдигна Т на газовете с около 10гр на всяка степен от 105гр на първа до 170гр на пета....... Така че има разлика и от пелетите

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: