Понеже ще правя инсталация на къща гредоред, кабелите на таваните ще са в гофре. Останалите ще са по стените, където е изкъртена старата мазилка. Най-вероятно ще лепя картон на повечето стени и затова питах дали е ок да се положи директно свт кабел върху тухлите или мостов. Инфо бях намерил само за картон на конструкция и полагане под мазилка.
вт яну 19, 2021 11:25 pmvalentino76bs написа:Уф сега се върнахх да прочета въпроса....ти какво си питал аз къде те пратихвт яну 19, 2021 10:13 pmbat_zdravko написа:Аз ти написах кога конкретно се полага!Иначе естествено ,когато се полага по тухла и бетони и когато се измазват не се слага в гофра .то и предназначението му е такова. За това е плосък да може и тънка мазилката да го покрие.Едно време се ковеше сега има всякакви крепежи които улесняват монтажа му.Не съм чел темата нагоре......какво те тревожи тебе?съб яну 16, 2021 4:13 amvalentino76bs написа:Поне в няколко теми го видях (че мостов кабел не се полага в гофрирана тръба):
Нищо му няма на мостовия ако се положи в гофра.Това не трябва кой го казва ?
Когато окабеляваме кооперации залагаме гофри за осветлението най често в армировката на куфража на плочите.Има помещения като мази и тавани които не се измазват.Ако не ги пуснем, после ще къртим бетона .
Като гофрите ги защитаваме механично допълнително понеже като се излива бетона ги мачкат.На 95% после всичко е наред с изтеглянето на пввм.Обаче ползваме мостов който е по тесен с по малък мост ,да мине лесно в по малка гофра.
viewtopic.php?f=11&t=56555&hilit=%D0%BC ... 1%80%D0%B5
viewtopic.php?f=11&t=55004&hilit=%D0%BC ... 1%80%D0%B5

Аз бих замазал мостовия по цялата дължина преди да залепя картона!Следвам просто правило да не се допира до хартията.Може от самото лепило да нахвърляш върху него.По принцип като се лепи на топки остава бая междина но незнам твоя случай какъв е.Както и да го направиш като ти е всичко оразмерено и разчетено както трябва проблеми няма да имаш!