Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bat_zdravko - специалист
Понеже ще правя инсталация на къща гредоред, кабелите на таваните ще са в гофре. Останалите ще са по стените, където е изкъртена старата мазилка. Най-вероятно ще лепя картон на повечето стени и затова питах дали е ок да се положи директно свт кабел върху тухлите или мостов. Инфо бях намерил само за картон на конструкция и полагане под мазилка.
valentino76bs - майстор
вт яну 19, 2021 11:25 pmvalentino76bs написа:
вт яну 19, 2021 10:13 pmbat_zdravko написа:
съб яну 16, 2021 4:13 amvalentino76bs написа:

Нищо му няма на мостовия ако се положи в гофра.Това не трябва кой го казва ?
Когато окабеляваме кооперации залагаме гофри за осветлението най често в армировката на куфража на плочите.Има помещения като мази и тавани които не се измазват.Ако не ги пуснем, после ще къртим бетона .
Като гофрите ги защитаваме механично допълнително понеже като се излива бетона ги мачкат.На 95% после всичко е наред с изтеглянето на пввм.Обаче ползваме мостов който е по тесен с по малък мост ,да мине лесно в по малка гофра.
Поне в няколко теми го видях (че мостов кабел не се полага в гофрирана тръба):
viewtopic.php?f=11&t=56555&hilit=%D0%BC ... 1%80%D0%B5
viewtopic.php?f=11&t=55004&hilit=%D0%BC ... 1%80%D0%B5
Аз ти написах кога конкретно се полага!Иначе естествено ,когато се полага по тухла и бетони и когато се измазват не се слага в гофра .то и предназначението му е такова. За това е плосък да може и тънка мазилката да го покрие.Едно време се ковеше сега има всякакви крепежи които улесняват монтажа му.Не съм чел темата нагоре......какво те тревожи тебе?
Уф сега се върнахх да прочета въпроса....ти какво си питал аз къде те пратих :)
Аз бих замазал мостовия по цялата дължина преди да залепя картона!Следвам просто правило да не се допира до хартията.Може от самото лепило да нахвърляш върху него.По принцип като се лепи на топки остава бая междина но незнам твоя случай какъв е.Както и да го направиш като ти е всичко оразмерено и разчетено както трябва проблеми няма да имаш!
valentino76bs - майстор
вт яну 19, 2021 11:33 pmbat_zdravko написа:
Понеже ще правя инсталация на къща гредоред, кабелите на таваните ще са в гофре. Останалите ще са по стените, където е изкъртена старата мазилка. Най-вероятно ще лепя картон на повечето стени и затова питах дали е ок да се положи директно свт кабел върху тухлите или мостов. Инфо бях намерил само за картон на конструкция и полагане под мазилка.
Когато се прави една инсталация(като твоята в случая тип "направи сам") не се гледа само на един елемент или нещо поотделно а се разглежда комплексно.Най добре след като се огледа на място да се вземе конкретно решение щото опита ми говори ,че много често едно на думи а на око друго.С годините съм се убедил макар и за нещо дребно да ида на място да видя.
Та в твоя случай в началото на темата е описано долу горе.
1,Ако горе ти е гредоред и пускаш гипс картон на конструкция като всички кабели ти са в картона- свт в гофра!
Друго не зная как си си наумил да го правиш ....само спусъците ли ще пускаш надолу или и магистралите ще ти вървят по тухлата?
Вариант е всичко в тавана в гофра и само спусъците надолу към контактите ,като аз бих прокопал канали да скрия гофрата с свт вътре.Предимство има ,че кабела(свт) с гофрата освен че го защитава от случайно нараняване при изтегляне/полагане го пази(на 50%) и като случайно си решил да го търсиш с перфоратора къде е :) бяга на една страна(понякога) и може да остане цял.
2,Ако си решил с пввм класическия вариант с кутиии разпределителни и всякакви такива грозотии може единсвено за осветлението да го набуташ в гофре горе по гипс картона да не се нарани.
bat_zdravko - специалист
Ето една снимка за ориентиране кое как излгежда към момента - download/file.php?id=136138&mode=view

В темата има още доста - viewtopic.php?f=21&t=63789&start=20

Още не съм решил дали цялата инсталация да е в таваните и само към контактите да слизат кабели, или да си пуснали магистралите по стените под бетонния пояс. В кухнята и към бойлерите нах-вероятно ще е така - СВТ в гофре по тавана, а разклонителните кутии(където се малага да ги има) на стените.

В случай, че всички кабели са в таваните, ок ли е да има разклонителни кутии за открит монтаж в таваните? Струва ми се същото като разправия, ако се наложи да се прореже гипскартона на тавана, и ако се наложи да се разкъртва кутия на стената.
Sandman - специалист
ср яну 20, 2021 5:17 pmbat_zdravko написа:
....Струва ми се същото като разправия, ако се наложи да се прореже гипскартона на тавана, и ако се наложи да се разкъртва кутия на стената.
Ако тряа се бърка през тавана ще е бая дупка, като трябва хем да виждаш хем да бъркаш с 2 ръце.
А за стената, има си капачки за РК. То въпрос на вкус де, ама като се барнат с боята и не се набиват на очи толкова. Хем практично и имаш достъп, хем не бих казал, че загрозява.
Аз така правя, всичко е в стените и с РК, само осветлението от РК се качва нагоре и по конструкцията в гофре.
А дори и да замашеш РК на стената, после внимателно ако разчоплиш ще имаш кръг с Ф100 примерно за оправяне, по-лесно от ГК.
nikolov333 - майстор
На гредореда, какво планираш отгоре.. Може и от там да оставиш достъп към кутиите..
valentino76bs - майстор
ср яну 20, 2021 5:17 pmbat_zdravko написа:
Ето една снимка за ориентиране кое как излгежда към момента - download/file.php?id=136138&mode=view

В темата има още доста - viewtopic.php?f=21&t=63789&start=20

Още не съм решил дали цялата инсталация да е в таваните и само към контактите да слизат кабели, или да си пуснали магистралите по стените под бетонния пояс. В кухнята и към бойлерите нах-вероятно ще е така - СВТ в гофре по тавана, а разклонителните кутии(където се малага да ги има) на стените.

В случай, че всички кабели са в таваните, ок ли е да има разклонителни кутии за открит монтаж в таваните? Струва ми се същото като разправия, ако се наложи да се прореже гипскартона на тавана, и ако се наложи да се разкъртва кутия на стената.
Видях ти снимките в другата тема.Ако пуснеш кабелите по гредите в този таеан сложи ги в метална гофра с пвц отгоре така ще ги паз от гризачи използвай високи скоби не ги връзвай с опашки към гредите.Няма също проблем да има кутии на недостъпни места места обаче връзката вътре трябва да е вечна,забравяш там за усукване и клеми!
Да те питам другго пода как смяташ да го правиш понеже и там е вариант да вървят кабелите.
В замазката е супер и връзка от контакт в контакт без рк.Отделят се всички линии самостоятелно където са по мощните консуматори и така.Кутии дълбоки и хубави маркови контактии иначе си вземи въже ии стол :)
bat_zdravko - специалист
ср яну 20, 2021 7:53 pmnikolov333 написа:
На гредореда, какво планираш отгоре.. Може и от там да оставиш достъп към кутиите..
Това може да стане евентуално на втория етаж само. Между първия и втория няма как.
Да те питам другго пода как смяташ да го правиш понеже и там е вариант да вървят кабелите.
Подът на долния етаж е бетон - вече излят. В едната стая ще е ламинат, в другата плочки. На горния етаж има ОСБ върху греди. Над него ще има ламинат/паркет. В пода не ми се иска да пускам кабели, понеже ще трябва да къртя още, а стените са вече изцяло изкъртени (махната старата мазилка до тухла/камък) и ще може директно да се положат кабелите, без да се копаят канали.

Май ще се спра на варианта кабели и кутии на стените (клоня към СВТ), осветление СВТ в гофрирани тръби, неподдържащи горене. За бойлери в баните и електроуреди в кухнята - евентуално кабели от таблото/разклонителна кутия вътре в тавана (пак в гофрирана тръба, неподдържаща горене), но без да има някакви снадки в тавана.

Тема "Ел инсталация СВТ или мостов проводник?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: