Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nazista - напреднал
Здравейте
Филма е пълен много съм ядосан на ЕВН :x и незнам откъде да почна та......
Първо миналата година дефектира кабела от ел таблото на ЕВН до магазина ми разстояние 20м,
нямам идея какво е станало, просто почна да пада бушона външния и те спряха тока и казаха че трябва да купувам нов кабел отново

Преди 3-4 дена дефектира и кабела на мазето ми 6м2 като към него имаше вързана само една кафемашина
та казаха от евн че може би кабела е бил наранен и сега след големия дъжд е станало късо пак :x

Предстои ми купуване на кабел -казаха че трябва да е 6м2 и вероятно този път ще го сложа във някъква гофре метална или и аз незнам вече............. предлагайте идеи Моля и кое ще е най добре за мен, като кабел 2жилен или четирижилен и да е меден предполагам,кабела ще минава под тротоарни плочки на разстояние 20 метра
hidrazin - майстор
Нови кабел според мощността, дължината и дали е трифазна или монофазна партида.
Може и алуминиев - увеличава се сечението.
Излиза по-евтино ноооо... Полагането в земята може и без гофре но задължително в пясъчна възглавница.
Само дето не разбрах какво са ти виновни ЕВН ???
:partyman:
sts - специалист
Искате помощ но без информация не става.
Отговорете на следните въпроси:
1.Каква е партидата - монофазна или трифазна.
2.Колко ампера е предпазителя в електромерното табло.
3.Каква е инсталацията в сградата/три или пет жила/.
Относно кабела за мазата заменяте със същият/Cu или Al/.
nazista - напреднал
монофазна партиди 2бр
63ампера е главния в таблото - на всички ни слагат еднакви тук
2 жила е инсталацията в магазина и мазата
жилата във старите кабели които отиват до таблото са 2 кабела със 3бр жици и 6м2 меден кабел
sts - специалист
Кабел за захранване на таблото - Al/R 2x16 мм2
изтеглен в PVC тръба Ф40 положен в изкоп.
Кабел за мазата - СВТ 2x 6.0 мм2 изпеглен
в PVC тръба Ф26.
nazista - напреднал
Кабел за захранване на таблото - Al/R 2x16 мм2- НЕ разбрах защо толкова дебел кабел, магазинчето е 10 квадрата и се дава предимно за офис, когато има клиенти де,сета е празно!

Пвц тръбите от кои да са за захранване на вода или канализяционни
аз предпочитам метална защота ромите като вадят плочките пак могат да ударят кабела

ЕВН като такава голяма фирма трябва според мен да имат и хора срещу заплащане да идват и отстраняват такива
проблеми ,а те викат - ние сме до таблото!Някак си не е коректно договори, партиди - сумати пари
mironcho - специалист
За тръба - има черни полиетиленови тръби за кабели. Приличат на водопроводни, но вътре са набраздени (помага на изтеглянето на кабела) и не държат на налягане. Става и с такива за вода разбира се, но са малко поскъпи. Предимството пред PVC-то е че купуваш дължина колкото трябва и се гънат без да се чупят.
Както са ти писали в изкопа пясъчна възглавница 10см върху кабела/тръбата и лента "внимание кабели" (излишна е, ако кабела е в тръба, но не пречи.
hidrazin - майстор
Кабела е 2x16 защото е алуминиев и отговаря на 2х10 меден.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не слагай Al/R - той е за въздушно полагане, висящ по стълбовете. Освен ако не искаш пак да го сменяш.
Слага се САВТ или NAYY - бих препоръчал 3х10 квадрата. Все пак е малко над левче метъра.
Тръбите каквито искаш но да не забравиш пясъчната възглавница.
ЕВН не им е работата да се занимават след електромера и така е правилно.
Някои от тях отстраняват такива проблеми но на "частно" - да си заработват.
Договорите, партидите, парите за тях ... нямат нищо общо с тва кой какво е изцвъкал у тях си.
:partyman:
nazista - напреднал
Мерси приятели!
И наздраве :partyman:
Вероятно първо ще направя магазинчето със 16m2x2жила мед свт и изолация гофрирана двойна тръба червена

за окръг Бургас да ме насочите магазин освен ЕЛ КАБЕЛ
nazista - напреднал
пон яну 25, 2021 11:08 pmnazista написа:
Мерси приятели!
И наздраве :partyman:
Вероятно първо ще направя магазинчето със 16m2x2жила мед свт и изолация гофрирана двойна тръба червена

за окръг Бургас да ме насочите магазин освен ЕЛ КАБЕЛ
иначе аз съм си наясно с връзването -търсим само човек да копае малко

Тема "Прекарване на нови кабели към 2 обекта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: