Най - вълнуващия въпрос зимно време.
radius - майстор
За мен неплътна порьозна замазка е съвсем вероятна причина ако делта т е измерено правилно, а не например на лъскавия метален вход и на пластамсовия извод.
nikolov333 - майстор
пон яну 25, 2021 7:25 pmшоп написа:
пон яну 25, 2021 7:14 pma.iliev написа:
разликата е 4 градуса. премерено е с лазарен термометър.
Шах и мат!
Това е много добра делата Т.
Вече и аз се обърках тотално :? :? :?
Стана ми интерсно и отново ще прочета всичко написано от @a.iliev
Няма топлоотдаване, но каква ли е причината?
Лоша, неплътна замазка?
Прекалена изолация над замазката?
Килими или прекалено много мебели?

???
Влага! :idea:
a.iliev - специалист
Включвам се, за да споделя, че има напредък. Определено пода се чувства по-топъл и температурата в помещениетп не пада, а се държи на 22 градуса. Така че може и да е някакъв балон, както каза Лазар и да се е случило нещо при пълненето и обезвъздушаване то. Силно се надявам да се загрее през нощта и ще споделя утре сутрин.
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом подът се стопля, че се вдигне и стайната температура. Преди операциата по обезвъздушаване мерил ли си температурите на вход и изход?
Здравейте съфорумци. От известно време чета форума и по-специално темата за водното подово.
Имам двуетажна къща на АКТ14 и ми предстоят ел и ВиК инсталации, а след тях и термопомпа с водно подово отопление.
Межувременно, докато събирах информация, кое, как да направя проучвайки западният опит, а отскоро и българският, попаднах на блога на Емо феникса от Варна.
Реших все пак да се допитам до него поблазнен от мисълта, че мога да спестя сериозна сума пари и да се радвам на така мечтаното водно подово отопление.
След няколко проведени разговора и разменени имели се отказах от услугите му, защото не харесах подходът му и това което ми разправяше.
Преди да ви разкажа в подробности, ще кажа, че вероятно ще си помислите, че злобея и искам да му прецакам бизнеса. Дори се бях отказал от идеята да ви разказвам, защото това е първото ми мнение в темата и вероятно пак казвам ще се усъмните в достоверността му, но виден член на форума с който споделих ме посъветва все пак да споделя с идеята бъдещите му клиенти да имат едно на ум.

Първото нещо, което се случи преди да обсъждаме в детайли, каквото и да е, е че Емо поиска да му изпратя 100 лв на банковата сметка за да ми направи изчисления за топлинните загуби на къщата и на тази база да подбере правилната мощност на термопомпата.
Изпратих аз парите и след няколко дни получих сметките. Но не останах доволен, защото освен тях не получих никаква съществена допълнителна информация за самата система, за компонентите й и т.н. Нали за това съм се свързал с него с идеята да ми направи термопомпа, а не да ме набута с едни 100 лв. за нищо. Казвам нищо, защото на сайта на известна българска фирма /не й изписвам името, за да не се възприеме, като реклама/ има показани едни таблици за това, как правилно да подбереш мощността на термопомпата в зависимост от квадратните метри на водното подово и степента на топлоизолация.
Бях изненадан, когато се оказа, че сметките на Емо съвпадат на 100 % с информацията от таблиците.
Второто много дразнещо за мен е, че му пратих 3 писма с подробни уточнения на това, как аз виждам нещата и какво конкретно искам от него. Задавах му кратки и ясни въпроси. Изрично го бях помолил да ми отговори кратко в писмен вид за да имам информацията нагледно и да ми е под ръка при нужда, но човека категорично отказа да ми пише и винаги настояваше да се чуем по телефона.
Разговорите протичаха поне по 1 час и Емо в подробности ти обяснява, кое ,как и защо и така умело води разговора, че накрая си готов и 5 помпи да си купиш от него, зарязвайки личните си виждания по въпроса.
Моето желание беше да ползвам термопомпа само и единствено за водно подово отопление, защото така препоръчват спецовете по западните сайтове. В Германия се споменава, че фирмите дават до 25 години гаранция на термопомпите, когато се ползват само и единствено при нискотемпературни процеси и не се тормозят с нагряване на бойлери и/или едновременната им работа за охлаждане и нагряване.
В японските строителни блогове се показват топ жилища, където хората се топлят с водно подово отопление направено изключително по сухият метод с алуминиева ламарина 0.4 мм., а се охлажда с високостенни климатици, а не с конвектори....
Охлаждането исках да е с хиперинверторни климатици, а топлата вода за бойлера да е чрез слънчеви колектори.
Емо направи всичко възможно само и само да ме убеди, че това е пълна глупост! Защо ли ? Почна да ми разправя, как клиентите му се отказали напълно от слънчевите колектори, защото давали по няколко стотин лева всяка година да ги ремонтират и видите ли си сложили от неговите термопомпи.
Т.к. видя, че се двуомя и мисля да си сложа заводска термопомпа – почна да ми разправя, как негови познати със заводски термопомпи стоели на студено, а други въобще не можели да се оправят с настройките им и постоянно го молели за съдействие.
Друга небивалица беше, че ако си взема заводска термопомпа, после съм щял да дам два пъти повече пари за да пусна водното подово.
Просто човека всячески се опитва да те накара да си поръчаш от неговите термопомпи. Разправяше ми, как досега бил монтирал 500 помпи и нямал никакви рекламации.
Казах му, Емо, начертал съм кръговете за водното подово за 1 етаж на AutoCad със стъпка 10 см. и излизат 18 бр. със средна дължина 65 – 75 метра, както ми беше заръчал, а това означава, че ще ми трябват 2 колектора. При което Емо изрече най-голямата глупост. - Каза ми да пречертая всичко наново, така, че да ги събера само в един колектор с 12 линии. В противен случай, системата щяла много да се оскъпи и веднага ми вкара идеята, как еди кой си баровец си сложил 2 термопомпи от неговите на 1 ет, като за всеки колектор има по една термопомпа – представяте ли си ??????
Това просто преля чашата !
И последно - викам му, Емо, тая оферта дето си ми направил за 2 термопомпи, за всеки етаж по една, с обща мощност по номинал 16 kW за 10‘000 лв. , от какви климатици ще я направиш , от нови ли? А той ми отговаря – ама , как нови, ако са нови щяла да струва 20‘000 лв.
Питам го, ами към термопомпата, какво влиза, защото на снимките от сайта му се виждат пластинчат топлообменник, разширителен съд, циркулационна помпа и колектор, а тои ми отговаря, че в цената влизал само преработеният климатик с управлението и пластинчатият топлообменник ?!
Също ми каза, че той не се занимавал с монтажи и че било най-добре, ако мога сам да си монтирам нещата 
Извинявайте, но трябва да съм най-големият балък да му дам 10‘000 лв. за правена термопомпа от стар втора употреба климатик, за който не се знае, колко е амортизиран и кога ще угасне!
Та така с инж. Емо, който се опитва за всеки колектор да ти продаде по една термопомпа, се разделих по живо по здраво с едни грешно похарчени на доверие 100 лв.
П.С. Емо, ако прочетеш всичко това, да знаеш, че ти може и да не отговаряш на хората в писмен вид, но аз предвидливо съм записал нашите разговори за доказателство и стоя зад всяка моя дума.
a.iliev - специалист
За съжаление пода си остана толкова топъл, колкото беше и вчера. Температурата не се покачи...
LazarGanev - "Велик майстор"
А сега де - плацебо ли се оказа ефектът?
шоп - майстор
вт яну 26, 2021 12:35 amGeorgi_111 написа:

Извинявайте, но трябва да съм най-големият балък да му дам 10‘000 лв. за правена термопомпа от стар втора употреба климатик, за който не се знае, колко е амортизиран и кога ще угасне!
Да си направя ТП от климатик 2ра употреба бих го направил за себе си. На свой страх и риск.
За да искаш 10000 лв за нещо от скрапа + един нов топлообменник за 500лв е меко казано нереално.
Толкова ли свършиха новите климатици?!
Не се прави бизнес така според мен.

Трябва да се внимава, аз лично още си спомням за гуруто Ванко....
andy_forresite - майстор
Дотук разбрах че спалните са две и само в тях е студено.
Подовата настилка е еднаква, предполагам че и под тръбите пак е еднаква изолацията.
Налице е делта 4° между вход и изход, подът се усеща топъл. Термостати, задвижки ... добре.
Имам една чуденка - защо в спалните е положен само по един кръг и колко метра тръба е това? 100 метра ф16 при делта 5 гр на керамичен под може да отдаде 1000 вата (и повече), а с ламинат не съвсем.
syncho - майстор
вт яну 26, 2021 5:37 ama.iliev написа:
За съжаление пода си остана толкова топъл, колкото беше и вчера. Температурата не се покачи...
Значи правилно съм предположил, че не е от въздуха проблемът. Имаш ли проекта на подовото? Знаеш ли с каква стъпка са правени серпентините? Можеш ли да нарисуваш/опишеш някакъв вертикален разрез на пода с размерите на нещата, които са в него (плоча, изолация, тръби, замазка, настилка и т.н.)?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: