Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
panaira - специалист
Здравейте,

Битумните керемиди са дискутирани доста из форума и изчетох доста информация, но не намирам отговор на въпроса ми, а и е по-добре да питам овреме.

Предстои ми покриване на едноскатен покрив от около 130кв. м. и съм се спрял на битумни керемиди, та питането ми е, тъй като виждам, че цените започват от 7,5лв. / кв.м. и вървят нагоре, 11лв. / кв.м., 15лв. / кв.м. и т.н. Заслужава ли си да се инвестира в по-скъпи битумни керемиди и какви са евентуалните позитиви. За мен лично, външният вид е от голямо значение, а съм виждал много грозни и много красиви изпълнения с битумни керемиди, но незнам дали това се дължи на калпав монтаж или на самите керемиди.

Ще съм благодарен, ако някой запознат хвърли малко светлина върху нещата.

Благодаря

ПС - във форума попаднах и на препоръки за метални керемиди, добре изглеждат, но не "дрънчат" ли когато вали?
шоп - майстор
Моето мнение е, че колкото е цената на м2-толкова и години изкарват:-(
schuldiner - майстор
Има едни с медно покритие - за сто седемдесе и нещо си... Дали ще изкарат толкова години?
Тези от 7 лв. понякога са по-добри от 14-левовите, особено ако последните са SBS.
fbr - майстор
Тук във форума битумната керемида е синоним на мръсна дума, но гледам из Варна, в новото строителство са масово застъпени, особено при покриви с по-изкилиферчени геометрии.
panaira - специалист
Взимам най-евтините в такъв скучай, щом няма кой знае каква съществена разлика. След години, ако се наложи, наковаване на нови върху старите. Разгледах метални в един склад вчера, но ми се струва, че когато вали няма да може да се стои в стаята отдолу.
Щщщ
ky-kyy - майстор
Тия, най-евтините. гледай къде ги продават най-скъпо. Лев-два да ги вземеш по-скъпо, сса си година-две повече живот. Не ли? :lol:
schuldiner - майстор
Ку-ку, ний се майтапим, ама работата натам отива... Ако не в материалите, лев-два нагоре за труда трябва да се инвестира. Гледах оферта на голяма варненска фирма - еднослойни керемиди средна хубост, материали и труд 25 лв./м2. Сложили са си десетина кинта, сигурно за десет години повече гаранция от оод-то с капитал 5 лв. "АМ" пишеше на кръчмарските сметки едно време...

Сега сериозно:
Български в никакъв случай, както и SBS-битум. Има смисъл от двуслойни, заради по-изразения релеф и устойчивостта им на вятър. Ама и цената двойна. Главно на битумните керемиди се гледа площта на зоната на залепване и качеството на лепилото. Останалото е външен вид. Като качество битум с основа стъклен воал няма с какво да те впечатли, така че подложката трябва да е надеждна, минимум 3 кг полиестерна битумна. Без модерните простотии с пародифузно фолио.
Самият покрив не търпи неравности и кривини. При дебелина на материала 3 мм не можеш да изправиш с керемидите криво било или надстърчащо ребро - вижда се от сто метра.
preslav - майстор
пет яну 22, 2021 3:17 ampanaira написа:
ПС - във форума попаднах и на препоръки за метални керемиди, добре изглеждат, но не "дрънчат" ли когато вали?
Не "дрънчат".
panaira - специалист
За някакви Руски ставаще въпрос, 7 и нещо лева на квадрат. Иначе покрива (нова конструкция) 55лв. на м/кв само труд, незнам добре ли е, зле ли е, но дано стане както трябва :drinkers: .

Прикачен файл

670a6bc6562b4e954ca778a9cb84aadf096eb8b1.jpg
670a6bc6562b4e954ca778a9cb84aadf096eb8b1.jpg (21.17 KиБ) Видяна 2546 пъти
schuldiner - майстор
Вземи си от тези, поне да си заслужат парите майсторите...

Прикачен файл

26_7_s[1].jpg
26_7_s[1].jpg (37.44 KиБ) Видяна 2525 пъти

Тема "Битумни керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: