Най - вълнуващия въпрос зимно време.
a.iliev - специалист
Ще идва техническия, за да види какво се случва. Нямам проекти. По спомени до прозорците през 10 см, в средата по 15 см.
radius - майстор
Писа ли колко градуса е повърхността на пода, че се изгубих?
И прозорците са важни. Извинявай ако си го описал назад.
filmatoplo - майстор
:lol: Ванко Пионера помня го ,дай парите и дим да го няма.той взимаше по 2500 лв .По другия казус ,щом в тръбите циркулира топлоносител с нужната топлина ще я отдаде на повърхността .Дори да е малка изолацията под тръбите ,е лоша замазка над тях след време ще се темперират всички компоненти и топлината ще избие нагоре като пода ще загрее на нужната температура 26-28 градуса .Ако това стане ,остава площта която контактува пряко с въздуха в стаята да е достатъчна ,че този топлообмен да покрие топлозагубите.Имайте предвид,че с спалните се търси по разчет темперира 19-20 гр макс 21 гр .И в повечето случаи за спални не е препоръчително подово ,или ако се прави трябва да се комбинира с радиатори или конвектор като втори източник.Същата дилема имам в момента ,комбинирам .Баните по същия начин се комбинират с лира или радиатор .
nork - специалист
Един леко тъп въпрос:
Как е по добре за подовото? По малък дебит и делта Т 5° или по голям дебит с 3° разлика?
И в двата случая входящата вода е 38°
filmatoplo - майстор
До сега съм се стремил поне до 5 да докара ,че под 5 се усеща като зебра по пода .С по малко делта те не съм видял .На по късите кръгове температурите са по близки ,аз до скоро ги карах по 100,но взе да се вдига шум за макс 70-80 и гледам да се придържаме.
nork - специалист
Благодаря за отговора :partyman:
Зебра не се усеща никъде, а си играя със скоростта на помпата. На 1ва скорост имам дебит по 2л на кръг с разлика 5°, а на 3та има по 3.5л и 3°. Зачудих се кой е по добрият вариант. :? Разлика в Т на пода почти няма - баня и коридор с плочки 24, останалите стаи 21 с ламинат и понеже не съм чак толкова наясно задавам тъпи въпроси.
шоп - майстор
ср яну 27, 2021 5:31 pmnork написа:
и понеже не съм чак толкова наясно задавам тъпи въпроси.
Изобщо не е тъп въпроса.

Писали ли сте някаде какъв е източника на топлина, който подава тези 38 градуса в подовото?
nork - специалист
ср яну 27, 2021 7:59 pmшоп написа:

Изобщо не е тъп въпроса.

Писали ли сте някаде какъв е източника на топлина, който подава тези 38 градуса в подовото?
Да, доста назад. Източника е ТП, когато загрявах пода си я карах на 1ва скорост и постепенно вдигане на градусите. Сега покрай драмите на колегата по горе се замислих кое е по добрият вариант.
шоп - майстор
ср яну 27, 2021 9:36 pmnork написа:
Сега покрай драмите на колегата по горе се замислих кое е по добрият вариант.
Щом сте с ТП всеки 1 градус по-ниска подаваща вода прибавя 3% по-висок COP на системата.

Така, че включвайте смело на 3та степен цирк помпа и свалете температурата на подаващата вода на 36-37 гр
Успехи!

П.П.
Горните сметки не важат за пелетарници и важат за кондензни котли без смесителни вентили.
brum - майстор
Защо важат за кондензен котел?

Не съм много ясно как точно работят и какви са им особеностите. Та ще съм благодарен за малко пояснения.

Мислех, че е прост газов котел (като проточен газов бойлер). Но явно имам пропуски :) .

P.S. Прочетох каква е разликата. Все живеех с мисълта, че ще е минимална, защото съм виждал проточни бойлери с 90% КПД. Ама се оказа, че тия 90% не са точно 90% като се погледне цялата енергия и че кондензните могат да докарат едни 20-30% повече топлинна енергия със същото количество гориво. А от принципа на работа разбирам защо е важно топлоносителят да е с ниска температура - колкото по-ниска е температурата толкова повече енергия ще отнеме.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: