Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
torbalan - Дървен философ
чет яну 28, 2021 2:27 amqnkov написа:
....парната турбина на ТЕЦ и разликите й с тази на АЕЦ. Мерси.
В класическите ТЕЦ-ове парата се прегрява до към 540 че и нагоре градуса.
В двуконтурен АЕЦ с реактор от типа ВВЕР не може да се постигне температура по-висока от около 300 градуса.

Диаметъра на лопатките е правопропорционален на обема на парата. Тоест при по-високо налягане парата има по-малък обем. Съответно - по-къси лопатки.

За това тецаджийските турбини имат три части, а тези за АЕЦ са обикновено от две, които при равна мощност като размери са сходни с втората и третата част на турбина за ТЕЦ.
Hursa - майстор
чет яну 28, 2021 2:27 amqnkov написа:
...не мога да формолирам точно обяснение за принципа на работа на тази турбина...
Това имах предвид – като писах, че липсват основни елементи. Без тях не можете да покажете принципа на работа. Показан е само ротора и схематично корпуса. (Все едно на двигател с вътрешно горене да се дадат буталата с биелите и коляновия вал, но да не се дадат цилиндрите и цилиндровата глава. Можете да анимирате дори движенията на бутала, биели и въртенето на коляновия вал – но не може да се покаже принципа на работа на двигателя.)
Не са показани камерите на пароразпределение – това са пръстеновидни камери в които постъпва парата и се разпределя по периметъра сравнително равномерно – пред първите степени на всеки от цилиндрите на турбината (при т. н. „дроселно” пароразпределение, каквото може би е в случая). От тях парата се подава към първата степен (степени). Т. н. степени на турбината се състоят от „дюзова решетка” (неподвижни лопатки, укрепени в диафрагми и монтирани в корпуса, статора на турбината) - през която парата се подава на лопатъчната степен на ротора. И така за всяка степен - парата от изхода на предходната степен постъпва на входа на следващата. Показаното и ако при вас е подобно – е за така наречена „активна” турбина (степените на която работят преимуществено, като активни). При активната степен – между дюзовите лопатки, парата се разширява частично, при това потока се ускорява. „Вътрешната” енергия на парата, нейната топлина и налягане се преобразуват частично в кинетична енергия – скорост на потока пара, протичащ в дюзите сформирани от тези неподвижни лопатки. Същевременно потока се насочва така, че да постъпи на работните лопатки на ротора (да ги обтича с възможно максимална ефективност и минимални загуби при номинални обороти на ротора) – в тях кинетичната енергия на потока се преобразува в механична – във въртящ момент на ротора. Така във всяка степен енергията на парата се усвоява на порции и чрез лопатъчните колела на ротора се „сумира” в генерирана обща механична енергия на въртящия се ротор – който от своя страна върти ротора на генератора (в който се преобразува механичната в електроенергия) преодолявайки неговия съпротивителен момент. (При така наречената „реактивна степен” е по-различно. Обикновено последните степени (и не само те), частично работят, като „реактивни” (особено по периферията) – при тях част от топлинната енергия на парата се преобразува и в „каналите” между работните лопатки на ротора (ускорява се) - така въздействайки им „реактивно”.)
Затова мисля, че такъв учебен проект трябва да показва нещо близко до реален работен проект. Опростено, значително опростено – но да съдържа основните елементи – така, че да може да се покаже и обясни принципа на работа.
angelfilev - специалист
За мен темата е пълно недоразумение, което не заслужава внимание.
Съмнявам се, че авторът би показал какво до момента е направил в AutoKAD.
qnkov - специалист
Благодаря, ще се оправя натам. То с 3Д проекта по-скоро ни оценяват уменията с аутокад, не толкова с детайлното показване на компонентите. То аз си я избрах тая турбина от интернет, като предполагам, че е някакво творение за ТЕЦ. Вече самата презентация е за принципа на работа върху проекта ни.
Чираче - майстор
съб яну 30, 2021 7:55 pmangelfilev написа:
За мен темата е пълно недоразумение, което не заслужава внимание.
Съмнявам се, че авторът би показал какво до момента е направил в AutoKAD.
Автора няма какво да покаже. Жалко е, че такива хора ще са управляващи в бъдещето. ПЪЛНИ БЕЗХАБЕРНИЦИ!
sts - специалист
Питащият да благодари на колегите от специалност "Топлотехника"
че му показаха и "сдъвкаха" материала и му спестиха преглеждане
и четене на много страници.
Питащият не е виновен за положението в образованието - парите
вървят със студента /ученика/.
От завършващите студенти между 5 до 7 % могат да започнат
работа без допълнително обучение.
Качествени специалисти ще има когато за едно място в университет
кандидатстват минимум 5-6 човека.
angelfilev - специалист
съб яну 30, 2021 8:33 pmqnkov написа:
Благодаря, ще се оправя натам. То с 3Д проекта по-скоро ни оценяват уменията с аутокад, не толкова с детайлното показване на компонентите. То аз си я избрах тая турбина от интернет, като предполагам, че е някакво творение за ТЕЦ. Вече самата презентация е за принципа на работа върху проекта ни.
Така и предполагах, но трябваше да обясниш от самото начало.
Машини отдавна се конструират в 3D Програми. От готовите сборки, една или повече проекции се записват в AutoCAD файлове, които са нужни на проектантите по строителна част.
Да се прави директно dwg чертеж по картинка на такова сложно и обемисто съоръжение като парна турбина за мен е нелогично. Без подробности ще се получи неразбираема плетеница от правоъгълници и линийки. Дори с малко подробности е непосилна задача.
Уменията ви можеха да проличат с нещо много по-малко - разрез на прост редуктор или най-много нещо като трутинетка.

Тема "Обяснение за парна турбина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: