Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
ср яну 27, 2021 10:31 pmbrum написа:
Защо важат за кондензен котел?
Кондензният котел е икономичен, когато работи в кондензен режим.
neviva - помощник
Здравейте,

Ако е удобно да задам няколко въпроса относно материалите за подовото. Чета темата от началото, но съм на 80 стр., а трябва да разпределя бюджета...

Ще полагам около 1200-300 л.м. тръба. Прочетох, че ако се спра на тръба Rautherm S 17 ще трябват техни инструменти (нямам такива), странно, че я намирам за 1,89 и за 4,10?
Мислех да ползвам на Униделта Pe-xb с цена 1,05, при което ще направя икономии, но дали си струва?

Някакво мнение за колектори с дебитометри и ел.задвижки Innoflow като алтернатива на REHAU HKV 10D?

Понеже качеството на материалите не е за подценяване, но и бюджета е ограничен предвид, че трябват пари за още доста неща по строежа.... се опитвам да сглобя нещо качествено макар и да не е "най".

Благодаря предварително за отделеното време и извинявайте ако питането ми е не е уместно!
brum - майстор
чет яну 28, 2021 8:05 amшоп написа:
Кондензният котел е икономичен, когато работи в кондензен режим.
Т.е. ниска температура на топлоносителят? Или има и друго условие?
LazarGanev - "Велик майстор"
чет яну 28, 2021 9:51 amneviva написа:
Здравейте,

Ако е удобно да задам няколко въпроса относно материалите за подовото. Чета темата от началото, но съм на 80 стр., а трябва да разпределя бюджета...

Ще полагам около 1200-300 л.м. тръба. Прочетох, че ако се спра на тръба Rautherm S 17 ще трябват техни инструменти (нямам такива), странно, че я намирам за 1,89 и за 4,10?
Мислех да ползвам на Униделта Pe-xb с цена 1,05, при което ще направя икономии, но дали си струва?

Някакво мнение за колектори с дебитометри и ел.задвижки Innoflow като алтернатива на REHAU HKV 10D?

Понеже качеството на материалите не е за подценяване, но и бюджета е ограничен предвид, че трябват пари за още доста неща по строежа.... се опитвам да сглобя нещо качествено макар и да не е "най".

Благодаря предварително за отделеното време и извинявайте ако питането ми е не е уместно!
За подвързване към колектора не ти трябват, а само адаптори 3/4" евроконус за тази тръба. Ако пробиеш някоя тръба в пода тогава ще трябва да викаш някой с инструмент и това е едно от най-големите предимства на Рехау - че е гарантирана херметичност на връзките в замазката. Другото голямо предимство е възможно най-добрия материал - Pe-Xa, а оттам и най-дълъг живот. Ти си преценяваш дали си струва да дадеш едни 1000 горница, за да спиш спокойно.
neviva - помощник
Lazar, благодаря много за уточнението!

А мнение за колекторите от опит? - с дебитометри и ел.задвижки Innoflow като алтернатива на REHAU HKV 10D? Или по-добре на вторите да заложа, може и друг вариант да препоръчате?
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами по принцип колекторите на Рехау не са скъпи, спрямо конкурентните, просто тези, които ми показваш са по-евтини, но гледам, че нямат обезвъдушители, нямат стойки за закрепване - явно се гони бюджетен вариант. Само да не са оборудвани с някакви китайски дебитомери и термовентили. Не ги познавам
syncho - майстор
Тръбата на Unidelta по нищо не отстъпва от тази на Рехау. Разликата м/у pex-a и pex-b е само в начина на производство. Има предостатъчно информация по темата в интернет. Цената, която си намерил за Unidelta е изключително добра. Обикновенно се движи около 1.5-1.6лв/м. Няма от какво да се притесняваш, за да подариш едни 1000лв в повече на Рехау.

Съветът ми е обаче да дадеш на някой да ти направи проект за подовото, а не до редиш по усмотрение, защото най-малкото е много вероятно парите, които ще спестиш от материали при един добър проект да ти избият цената на проекта, че и да ти останат за една прилична почерпка след като монтираш нещата.

Относно колекторите - на пазара има много и различни марки. Бих те посъветвал да имаш предвид, че за тези, които са с евроконус, адаптерите са им г/д два до три пъти по-скъпи, но разлика в качеството няма. Просто като смяташ колекторите, смятай и съответните адаптери към тях, както и обезвъздушител с дренаж.

Какъв ще ти е източника? Ако ще е високотемпературен, ще ти трябва смесителна група, която да ти понижи температурата.
nork - специалист
ср яну 27, 2021 10:20 pmшоп написа:
Щом сте с ТП всеки 1 градус по-ниска подаваща вода прибавя 3% по-висок COP на системата.

Така, че включвайте смело на 3та степен цирк помпа и свалете температурата на подаващата вода на 36-37 гр
Успехи!
@шоп Жив и здрав да сте :partyman:
Ако някой ден има възможност софрата е от мен :-D
Вдигнах помпата на макс, ДТ падна на 2/2.5° , а помпата слезе на 300w :supz:
Заради друга простотия която се случи пуснах и конвекторите да бичат заедно с подовото.Сега дебита в пода е 2.5л/м, а на конвекторите 3л/м. Вече е баня в апартамента. Температурата не съм я пипал за сега, утре ще си направя експеримент да намаля и нея.
Отново Благодаря за съвета!
filmatoplo - майстор
Заради конвекторите ли стана топло.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: