Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Имам 20 годишно бунгало на един етаж изградено от сандвич панели от 6см стиропор и по един сантиметър гипсов фазер от двете страни. В панелите има и дървени греди като рамка. Самите панели, се явяват носещи за бунгалото.

Обмислям да изолирам бунгалото от вън с каменна вата и мазилка, за да може да се ползва и през зимата. Опасенията ми са дали такава изолация ще наруши устойчивостта на конструкцията и дали въобще върху такива панели може да се слага изолация от каменна вата.

От редица съображения, включително финансови, не мога да си позволя да построя нещо ново на мястото на бунгалото.
iliya_i - майстор
Ако вместо вата защепиш върху гипсофазера стиропор или фибран няма да нарушиш носещата функция на панелите. А освен панелите, в снадките между тях би трябвало да има метални или дървени гредички.
aleyan - специалист
За също препоръчвам стиропор. Защото него може да го залепиш (незвисимо дали с циментово лепило или с пяна) и да не го дюбелираш. Ватата поради своята тежест задължително се дюбелира, а в твоят случай дюбела няма в какво да хване.
чет яну 28, 2021 1:19 pmiliya_i написа:
Ако вместо вата защепиш върху гипсофазера стиропор или фибран няма да нарушиш носещата функция на панелите. А освен панелите, в снадките между тях би трябвало да има метални или дървени гредички.
Стиропора го ядат мравки, затова съм се насочил към каменна вата, иначе знам, че стиропора и фибрана са много по-леки.

Прикачен файл

Capture22.JPG

Прикачен файл

Capture.JPG

Прикачен файл

Capture.JPG

Прикачен файл

Capture.JPG
torbalan - Дървен философ
Баси злобните мравки!

Сума изолации има със стиропор, никъде не съм видял наядена от мравки.

Направи си го със ситропор, а цокъла с фибран. После някаква мазилка отгоре.

Тема "изолация на старо бунгало от сандвич панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: