Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bmwww - специалист
Да , по пътя на логиката и аз така го разбирам . Цял ден го мисля , ама това ще да е . Сега понеже не знам дали реално е занулен става ли както го мисля - от корпуса на бойлера мост до нулата на трижилния ?
MamaMy - майстор
Ако имаш ДТЗ не е занулен, но е защитен още по-добре. Не разваляй хубавата работа с побългаряване щом не разбираш.
bmwww - специалист
чет яну 28, 2021 8:41 pmMamaMy написа:
НЕ ПИПАЙ НИЩО!!!
Всичко е направено както трябва.
Не вярвай на разни всезнайковци по форумите защото са по боси по токовете и от теб! :-D
И кое е направено както трябва ? Нито знам занулен ли е бойлера нито нищо . Баш като ключ за лампа си е вързан - нулата е за лампата в ключа , другите 2 Господ знае откъде са ако едната(зануляването) изобщо я има . Нямам ДТЗ .
iliya_i - майстор
чет яну 28, 2021 8:45 pmbmwww написа:
чет яну 28, 2021 8:41 pmMamaMy написа:
НЕ ПИПАЙ НИЩО!!!
Всичко е направено както трябва.
Не вярвай на разни всезнайковци по форумите защото са по боси по токовете и от теб! :-D
И кое е направено както трябва ? Нито знам занулен ли е бойлера нито нищо . Баш като ключ за лампа си е вързан - нулата е за лампата в ключа , другите 2 Господ знае откъде са ако едната(зануляването) изобщо я има . Нямам ДТЗ .
Ами направи си пробна лампа (ако знаеш какво е това) и провери. Нямаш лев и тридесет сттотинки ли?
И фазата на бойлера я премести да минава през терморегулатора.
bmwww - специалист
Това съм го направил с фазата още днес . Пробната лампа предполагам е добре да я пробвам на средния проводник като го разкача от корпуса на бойлера ? Иначе на корпуса нула ще имам винаги .... или не ?
iliya_i - майстор
Закачаш лампата на фаза и корпус. Ако свети с пълна сила - добре. Ако не свети или свети слабо - лошо.
Andri01 - майстор
:lol: :lol: :lol: ? Искрено се надявам да няма фатални последствия след ремонта!! :(
kozl - майстор
чет яну 28, 2021 8:41 pmbmwww написа:
Да , по пътя на логиката и аз така го разбирам . Цял ден го мисля , ама това ще да е . Сега понеже не знам дали реално е занулен става ли както го мисля - от корпуса на бойлера мост до нулата на трижилния ?
Аве то стаа, но ти от къде знаеш кое от двете е нулата и кое защитния проводник :?
За фазата по светналия фазоуказател, ама другите 2 проводника как ги разбираш кое нула, кое защитен или там квото е?
Па никъде не прочетох инсталацията как е правена с 2 или 3 проводника. В ап.табло колко проводника са по кръговете - 2 или 3?
Такова изпълнение кабела от бойлера да се изведе до РК, а не до бойлерното табло, аз не съм срещал, но електрически нищо не му пречи, ако връзките са добре направени. Проблема е, че РК вероятно е шпаклована и скрита и няма достъп за ревизия.
И ако инсталацията ти е с 2 проводника то в РК два от трите проводника от кабела за бойлера най-вероятно са свързани заедно към нулата и двата са нули.
Ако инсталацията е 3 проводна и има ДТЗ, то като свържеш двата проводника, които не са фаза, най-вероятно ДТЗ то ще изключи.
Ако инсталацията е 3 проводна и няма ДТЗ - ЛЕЛЕ свърши ми бопа и не моа гадая ко щъ стане :-D
kozl - майстор
ср яну 27, 2021 6:42 pmmoimoimoi написа:
според мен се е случило следното:
преди да почнеш каквато и да е интервенция по батерията или клапана бойлера е бил пълен с вода,но пластмасовата тръба за топла вода вътре в бойлера се е счупила или спукала,но въпреки това бойлера си остава пълен догоре с вода.ти си взел да го източваш и при здрав бойлер при спряна студена вода от бойлера може да изтече 1-2 литра най много.но ако тръбата за топла вода е спукана посредата то ще изтекат 40литра примерно,зависи от мястото на спукване.след като си сменил батерията и клапана си почнал да го пълниш обаче вече неможеш да го напълниш догоре а само до мястото на спукване на тръбата за топла вода и останалото от обема остава въздух,който при 60-70 градуса може да изглежда и като пара.
виждал съм бойлери дето въпросната тръба за топла вода може да се извади чрез издърпване ,може да пробваш
Наложи се да изчета от - до по темата :sad: , за да установя, че нийде не е писано каква е инсталацията с 2 или 3 проводника.
Та нема как да не може да се източи целия бойлер след като:
вт яну 26, 2021 8:10 pmbmwww написа:
Та спрях водата и моята си играла през това време и пуснала топлата вода от бойлера докато бил включен . Сега не знам как , но при спряна вода си течеще доста време топла . В комбинация и със махането на възвратния клапан бойлера си остана без вода . Та по едно време се сещаме , че бойлера работи и го изключихме , но вече беше прегрял . Излизаше пара от крановете .
Авторът не е източвал през топлата вода, а през студената. Сменял е клапан на входа на студената тръба, а от там може да се източи целия обем на бойлера дори и да няма отворен кран към изходящата тръба за топла вода, откъдето да влиза въздух. Е времето за източване ще е по-дълго де.
И така основна грешка - Авторът е спрял водата и не е спрял ел.захранването на бойлера от бАшон та да не мое булята да му праи русокоси фатки, освен ако не е било умишлено действие де :roll:
Са по-интересното авторско писание е как като е махнал предпазния клапан и източил бойлера от крановете е излизала пара. Оно като нема вода до нагревателя как шъ се получи парата :? :? :?
Но ако става въпрос за пара, а не за пара, то тогава Авторе остаи го да прегрява и точи, точи, докат нагревателя му издържи и да се надяваме, че парата ще е предостатъчно бойлер да се изплати :-D

Та като загърбим иронията ми, предполагам в описанието на Автора е станало времеомазване. Т.е. действия случили се в различни моменти са описани в неточна последователност :roll:
bmwww - специалист
Последователността е следната . Тече ми батерията в кухнята от студения кран . Спирам водата , но възвратния клапан на бойлера не работи и той се точи . През това време около 1 час съм го забравил включен . Сглобявам всичко и той прегрял . Оставям го да истине , изключвам го и след 1 час всичко е ок . Пълня го с вода и после 2 дена го наблюдавам и е ок , на третия ден случайно го гледам , че е прегрял , а вода си има в него . Тогава започна дилемата какво става , защо е прегрял с вода и т.н. Инсталацията ми не я знам каква е , правих ремонт в хола и навсякъде беше 2-жилна . Въпроса сега е , че искам да съм 100% сигурен че е занулен . Като махна капака на бойлера то се вижда кой кабел къде отива , фаза и нула на нагревателите и средния кабел на корпуса . Въпроса е , че няма как да знам средния който отива на корпуса дали е 100% вързан към нула някъде . Затова днес ще правя мост от корпуса към нулата на кабела който влиза в бойлера за да ми е мирна главата , а проблема с прегряването за сега го няма . Имам друг проблем от снощи , но мисля че в мен е грешката . Настроих терморегулатора на макс и той изключи , но показанието на бойлера показваше наполовина загрят , викам си това няма как да е вярно . Влизам да се къпя и се къпах само със топлата вода т.е. почти не пареше . Сега заподозрените са нагревател или клемата му , която смених вчера и може и да не съм стегнал като хората .

Тема "Странен проблем с бойлера-прегрява" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: