Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
chonev - помощник
Здравейте специалисти и за много години :)!

Имам едно питане относно земното, което трябва да се направи на къща. До таблото на улицата дефакто е TN-C т.е 3 фази + 1 неутрал. В самото табло минава на TN-C-S - неутралът се разделя на N и PE като преди това са свързани към обща шина, която е заземена. Така в къщата влилзат 5 жила и вече във вътрешното табло земята и нулата нямат допирни точки. Въпросът ми е след като направя отделното земно на двора и съответно го свържа към шина земя във вътешното табло, където в същото време е и земята от таблото на улицата, то дали това е правилно. Има ли вероятност от изравнителни токове между двете земни при неравномерно натоварване на трите фази (при изместена нула). На практика моето земно се явява повторител на това от таблото. Крие ли някакъв риск това свързане?
Или по добрият вариант е (ТТ) да си използвам само моето земно, като в същото време земното от таблото си го правя нула т.е го връзвам на шината на нулата? И ако е така, има ли също някакви рискове, например след време ако ти се развали земното??. Знам че за ТТ са задължителни ДТЗ, така че има на всички кръгове. Не мога да взема правилно решение. И при двете схеми май трябват катодни отводители нали? Помагайте.

Поздрави :)
valentino76bs - майстор
пон яну 25, 2021 7:33 pmchonev написа:
Здравейте специалисти и за много години :)!

Имам едно питане относно земното, което трябва да се направи на къща. До таблото на улицата дефакто е TN-C т.е 3 фази + 1 неутрал. В самото табло минава на TN-C-S - неутралът се разделя на N и PE като преди това са свързани към обща шина, която е заземена. Така в къщата влилзат 5 жила и вече във вътрешното табло земята и нулата нямат допирни точки. Въпросът ми е след като направя отделното земно на двора и съответно го свържа към шина земя във вътешното табло, където в същото време е и земята от таблото на улицата, то дали това е правилно. Има ли вероятност от изравнителни токове между двете земни при неравномерно натоварване на трите фази (при изместена нула). На практика моето земно се явява повторител на това от таблото. Крие ли някакъв риск това свързане?
Или по добрият вариант е (ТТ) да си използвам само моето земно, като в същото време земното от таблото си го правя нула т.е го връзвам на шината на нулата? И ако е така, има ли също някакви рискове, например след време ако ти се развали земното??. Знам че за ТТ са задължителни ДТЗ, така че има на всички кръгове. Не мога да взема правилно решение. И при двете схеми май трябват катодни отводители нали? Помагайте.

Поздрави :)
Първи вариант TNCS.
Използвай дтз но не навсякъде!
Земното ще го набиеш но няма да го измериш нито сега нито периодично тва ми е пределно ясно! Така че може да ти служи само за красота и успокоение!
Поне може да свържеш мълниезащитата за него.
Катодни отводители само ако ти искаш не са задължителни.
chonev - помощник
[/quote]
Първи вариант TNCS.
Използвай дтз но не навсякъде!
Земното ще го набиеш но няма да го измериш нито сега нито периодично тва ми е пределно ясно! Така че може да ти служи само за красота и успокоение!
Поне може да свържеш мълниезащитата за него.
Катодни отводители само ако ти искаш не са задължителни.
[/quote]

Благодаря за отговора :)
100% земното ще го меря и ще го направя по норма. За красота и успокоение няма смисъл, но едва ли периодично през 5 години ще го проверявам. Затова искам съвет как е най добре.
ДТЗ нямам само на климатика и на осветлението. но пък имам една 300 мА за цялата къща. Вече няколко години живея и всичко си работи ок.
Обаче това земно ще ми изяде главата докато не го направя както трябва.
nikolov333 - майстор
"Магистралното захранване" въздушно ли е и на какво разстояние сте от трафопоста?
valentino76bs - майстор
Аха.. не през 5........всяка година се проверява!
Земното норма под 10 ома ,мин 2 кола !
chonev - помощник
вт яну 26, 2021 11:01 amnikolov333 написа:
"Магистралното захранване" въздушно ли е и на какво разстояние сте от трафопоста?
60-70 метра до трафопоста. От там по въздух до стълба до нас и от стълба с гумиран кабел до електромерното табло.
nikolov333 - майстор
Принципно TN-C-S е по-необслужваемия вариант, но си има и рискове.. ТТ за селските райони е по-сигурна, НО ако се проверява заземителя ежегодно и всички линии са защитени с ДТЗ!!!
mironcho - специалист
Електомерното табло трябва да е заземено, т.е. имаш някакъв заземител близо до тебе, който обаче често е проформа. За да си спокоен набоди си в градината близо до него още 1-2 кола изпълнени по правилата и ги свържи към заземителния болт на електромерното табло. Така не рискуваш да се претовари нулата от електромерното табло до къщата.
Забрави тая работа с ежегодното мерене на земното - ще го направиш първите две години, после ще забравиш и толкова, а има и изскване през 10 години да се разкопае да се види как е подземната част - това не вярвам някой да си го причини у дома.
А в Наредбата пише следното:
Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради се осъществява като правило по схемата TN. (има се предвид от стълба до електромера или до ГРТ на сградата)
(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се осъществява по схемите IТ или ТТ. (предполагам не си специална фабрика)
(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.
chonev - помощник
Благодаря за мнението. Поисках съвет и от други специалисти и ме посъветваха същото, ТТ се препоръчвало на отдалечени обекти при който има голям импеданс. Също ме казаха че с ТТ няма да спазя и наредбите.

Поздрави и мерси на всички.

Тема "За къща TT или TN-C-S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: