Най - вълнуващия въпрос зимно време.
feikot - специалист
пет яну 29, 2021 8:27 pmfeikot написа:
https://daricclima.bg/art/trba-rehau-f1 ... rautherm-s

Тази как е ?
Тази е супер, а ти ми приличаш на къносания.
https://photos.app.goo.gl/F1hM7dE9WHBVYTv28
съб яну 30, 2021 10:37 amfeikot написа:
На гъз ли бе ?
Не бееее, отпред си мязате, ама тука е най фотогенитален.
И тука е готин
https://photos.app.goo.gl/PYh9ytWGjbFRFP3G7

Хареса ли тръбата?
a.iliev - специалист
Да се включа и аз. В петък беше техническия на фирмата полагаща подовото ми.Тръбата е около 120-130 метра и човека изчисли, че ми трябва дебита да бъде около 4 л. Това, което направихме е да затворим всички кръгове без баните и да гоним дебит около 4 л. При отваряне на всички кръгове и намаление на всички дебитомери до към 1 л, в спалните постигам около 2.5 л и това беше причината за затваряне на кръговете, за да достигбем тези 4 л. Днес при проверка, тъй като не съм в апартамента, ситуацията се е променила драстично. Пода в стаята е 26.5-27 при 42 градуса подаваща температура. Това, което трябва да направим според него е да сложим допълнителна помпа, защото котела не се справя сам. Вашето мнение? Мнение за помпа за 8 кръга и около 800-850 м., ако сте съгласни с констатацията.
syncho - майстор
4л е доста голям дебит по принцип за кръг, но щом така работи, по-добре си се довери на фирмата, която ти го е монтирала подовото, защото те знаят най-добре какво са направили. Не питай тук, защото тук никой не ти знае съпротивленията на подовото. Най-много да се объркаш. Попитай дали могат да ти дадат проекта. Нали има такъв? Там принципно би трябвало да ги има зададени и дебитът и всичко по кръговете.
a.iliev - специалист
Загубили били проекта... Факт е, че изпратиха за пръв път грамотен човек, който замерва температурата на пода, на тръбите, прави изчисления и т.н. и стигна до този извод и до още два, но постепенно се изключиха като възможност. В такъв случай, да си изчисляват каква помпа ми тряба. Благодаря на всички за съветите, ще пиша след като се монтира помпата.
шоп - майстор
съб яну 30, 2021 2:48 pma.iliev написа:
Вашето мнение? Мнение за помпа за 8 кръга и около 800-850 м., ако сте съгласни с констатацията.
Моето мнение съм го писал десетки пъти и пак ще го напиша. Все пак четат нови и нови потребители:-)
Ако платите за проект и имате кръгове по 120-130м ще питате тук каква помпа да закупите, че вашата е с напор да кажем 6м и не става.

Ми няма да става. Щеще да става, ако тръбата бе поне ф17 и кръговете по 50м. Тогава спестените от проект пари нямаше да ви натежът за колектор с повече кръгове + икономия от евтина и инкономична цирк. помпа.

Сега помпа 10-12м напор, която едно, че е скъпа и второ харчи много ток.
Нали фирмата е лицензирана от Рехау, работила е по проект ( който е изгубен) та в този проект е писало каква е помпата.
Натискайте фирмата да си оправи нещата.
Успехи!
Не мога да кажа, че ми е перфектно ясно подовото, но досега не бях чел за 130 метра кръг. Спомените са ми до максимални 100, като препоръчително до 75-80м.
Изгубили проекта???!!!
За нещо, което е платено, дори не трябва да се иска, а са длъжни да го предоставят.
Още ли се ползват такива извинения ли...оправдания...?!! Дали вярват, че някой вярва?
шоп - майстор
пет яну 29, 2021 8:49 ambrum написа:
Моето подово го наредиха с PE-RT II 16х20. Кръговете са сравнително малки - със стъпка 15см един кръг покрива около 12-15м2 и са сметнати на 35-30 градуса. Какви предимство имат PeX тръбите пред PE-RT II в такава ситуация? И гледам някакви наклони има заложени от 0.3% - каква роля имат наклоните при подово?
Каква е тази тръба 16х20?
За мен 15 см е много и не знам какво означава " сравнително малки кръгове"?
Щом един кръг покрива 12-15м2 за мен това не е малко.
Аз на стая 16м2 слагам два кръга, като стъпката е 10 см навсякаде.
Предпочитам PERT при отопление с ТП и топлоподаване до 35-40 гр. Евтини...буквално стотинки. Не робувам на марки ако дадена труба има сертификат и е покрила евронормите.

Изобщо не ми стана ясно за какъв наклон от 0.3% говорим?!
Как се измерва?
С какво се измерва?
Кой може да положи така тръбата и да гарантира този наклон след като като се полага замазката работниците газят с гумените ботуши отгоре?

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: