Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Някой може ли да поясни за "наклона", че на мен ми звучи абсурдно при подово, къде тръбата ходи във всички посоки?!
шоп - майстор
съб яну 30, 2021 6:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой може ли да поясни за "наклона", че на мен ми звучи абсурдно при подово, къде тръбата ходи във всички посоки?!
+1 към мнението.
Нека отговори @brum
Подовото е просто като фасул за всеки, който е учил физика. Нека не го усложняваме:-)
brum - майстор
Зададено ми е в проекта. И аз не виждам смисъл в тази работа...

Факт, че е за е за разпределителната мрежа, ама при все, че има помпи не виждам защо...

Прикачен файл

20210130_193925.jpg
radius - майстор
Става дума за разпределителната мрежа, явно с цел по-лесно обезвъздушаване.
пет яну 29, 2021 8:49 ambrum написа:
... И гледам някакви наклони има заложени от 0.3% - каква роля имат наклоните при подово?
И аз това са питах, а то какво са оказа- разпределителната мрежа, колекторите демек!!
Хубаво е, дори сам да си отговориш- се файда е.
a.iliev - специалист
съб яну 30, 2021 4:56 pmшоп написа:
съб яну 30, 2021 2:48 pma.iliev написа:
Вашето мнение? Мнение за помпа за 8 кръга и около 800-850 м., ако сте съгласни с констатацията.
Моето мнение съм го писал десетки пъти и пак ще го напиша. Все пак четат нови и нови потребители:-)
Ако платите за проект и имате кръгове по 120-130м ще питате тук каква помпа да закупите, че вашата е с напор да кажем 6м и не става.

Ми няма да става. Щеще да става, ако тръбата бе поне ф17 и кръговете по 50м. Тогава спестените от проект пари нямаше да ви натежът за колектор с повече кръгове + икономия от евтина и инкономична цирк. помпа.

Сега помпа 10-12м напор, която едно, че е скъпа и второ харчи много ток.
Нали фирмата е лицензирана от Рехау, работила е по проект ( който е изгубен) та в този проект е писало каква е помпата.
Натискайте фирмата да си оправи нещата.
Успехи!
Какво да кажа, освен, че съм съгласен. Преебах се, зверски, а избрах фирма с почти най-високата оферта, за да избегна такива проблеми... Трябваше да са 9 кръга, но бяха направили 8 и ме уверяваха, че няма да има проблеми.Да се надявам, че след помпата нещата ще се нормализират, защото със сигурност няма да ги оставя така нещата.
LazarGanev - "Велик майстор"
Влизам като нов потребител във форума и почвам да чета, за да се ограмотя. Обаче колкото повече чета, повече се обърквам :cool: . Кръгове с ф16 по 120м по проект, кръгове с ф20 по 50м през 10см, със проекти, без проекти, помпи такива, онакива, syncho говори едно, шопа - точно обратното. Новият потребител става разноглед :shock: . А тя истината е наистина по средата. Да, проектът е хубаво нещо, но ако е направен от кадърен проектант, пък не всички са такива. А и какво да му се смята на едно подово 80-100м2, каквито са масовите жилища? Да караме всеки кандидат за подово да плаща 500лв, за да му кажем, че 2+2=4? Нещата се опростяват много, ако се спазват определени принципи:
- изолация поне 5см, ако подовото е над неотоплено помещение
- разстояние между тръбите 15см, 10см около външни стени. Излишно е навсякъде 10см (то може и през 5см, ама какъв е смисъла?)
- монтаж на тръба навсякъде, независимо от мебелите
- максимум 10м2 за един кръг, за стаи с площ 12м2 и нагоре - 2 кръга. Тръбата е същата дължина, само колектора ще е с повече изводи
- колектори с дебитомери задължително
- задвижки и стайни термостати - не са задължителни, най-добре е стайната температура да се управлява чрез температурата на водата
- помпата на котела може да не е достатъчна. Например газов котел 24кВт може да захрани с мощност 350м2 подово, но помпата няма необходимия напор. Това не означава, че трябва да правим кръгове по 30м с тръба ф20, а означава, че трябва да се предвиди буфер или хидравличен изравнител и след него да се сложи помпа или помпи с необходимия дебит и напор.
Ами мисля това са основните принципи. Другото вече - марки тръби, колектори, помпени групи са подробности. Относно типа на тръбите - най-добре (с най-дълъг живот) е Pex (има a,b,c), малко по-евтини, но доста по-калпави са PERT, а Pex-al-pex да се избягват, особено евтините под 1лв/м
bulhomes2 - майстор
Това трябва да се закачи най-отгоре на всяка страница. Ма па нема да има за к'во да си приказваме вече... :lol:
kabel96 - специалист
Някой знае ли колко вата отдава тръба примерно 16 или 20мм на метър във въздух обаче.Температура на водата 70 градуса примерно.
posstel - помощник
Лазаре,би ли обяснил защо PERT не са за предпочитане пред PEX?
Минута преди да прочета мнението ти се спрях заради цената на това:
https://www.daricclima.bg/art/tryba-herz-f16h2-0-pe-rt
Става въпрос за подово на газ

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: