Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте
удачно ли е свързването на конвекторите да е изпълнено с ППР тръби положени в пода?
Извинявам се за че въпроса изглежда като да не съм дочел по темата , но ми е нужен бърз отговор . Благодаря на отзовалите се .
нед яну 31, 2021 10:23 am5050 написа:
Здравейте
удачно ли е свързването на конвекторите да е изпълнено с ППР тръби положени в пода?
Извинявам се за че въпроса изглежда като да не съм дочел по темата , но ми е нужен бърз отговор . Благодаря на отзовалите се .
Мисля, че не, понеже имат голямо линейно разширение. Като се затоплят ще искат да се движат на някъде. Ако им се осигури тази възможност, евентуално, що да не.
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 31, 2021 10:02 amposstel написа:
Лазаре,би ли обяснил защо PERT не са за предпочитане пред PEX?
Минута преди да прочета мнението ти се спрях заради цената на това:
https://www.daricclima.bg/art/tryba-herz-f16h2-0-pe-rt
Става въпрос за подово на газ
Постоянно се сблъскваме с разпадащи се тръби след 10г експлоатация, тъй че отдавна съм решил да ползвам само най-доброто. Освен на високи температури са неустойчиви и на УВ лъчи. Ей ТУК има малка статия за запознаване
нед яну 31, 2021 10:37 amТрифон П.Трифонов написа:
нед яну 31, 2021 10:23 am5050 написа:
Здравейте
Мисля, че не, понеже имат голямо линейно разширение. Като се затоплят ще искат да се движат на някъде. Ако им се осигури тази възможност, евентуално, що да не.
АКо е само заради разширението не би ли следвало водопровода за топлата вода в стените да има същия проблем ?
brum - майстор
Има и PE-RT II, което уж е с подобрени характеристики. По спецификации му дават 50 години живот при 70 градуса топлоносител. Подовото работи на доста по-ниски температури.

Относно съветите и правилата по-горе - нещо не ми съвпадат препоръките с тези които излизат след справка с google. Общите препоръки са кръгове до 100 метра и разстояние между тръбите на серпентините според нуждите (климат, топлоизолация). Стандартното заложено е 15-20см.

Та много-много не разбирам, ама след едно такова мнение почвам да спичам, че подовото ми е тотално сбъркано и ще даде фира след 10 години. Обаче след справка по производители и проектанти излиза, че всичко е сметнато и живота се очаква да бъде 50+ години. Силно се надяван поне 20 години да не ги мисля. За после ще мисля после.

При мен почти всички кръгове са по около 70-75 метра (с пътя до колектора, изключение са баните и един килер с потенциал за кабинет). Ако бяха направени според препоръките горе щяха да са по около 40м, но щяха да са 20 кръга. Масово серпентините щяха да са за по 6-8м2.
нед яну 31, 2021 11:30 am5050 написа:
АКо е само заради разширението не би ли следвало водопровода за топлата вода в стените да има същия проблем ?
Дано само ми се струва, че си от ония, които питат, но са убедени, че знаят решението, като просто искат да чуят потвърждение!
Имам само една тръба, за топла вода, която за щастие не е "в стената".
Гледам я как се гъне като глист по скобите, а ти ако искаш замазвай в под, в стена, в каквото ти душата иска.
нед яну 31, 2021 11:38 amТрифон П.Трифонов написа:
Дано само ми се струва, че си от ония, които питат, но са убедени, че знаят решението, като просто искат да чуят потвърждение!
Гледам я как се гъне като глист по скобите, а ти ако искаш замазвай в под, в стена, в каквото ти душата иска.
Не съм от тези. Не знам решението и затова питам .
нед яну 31, 2021 11:41 am5050 написа:
нед яну 31, 2021 11:38 amТрифон П.Трифонов написа:
Не съм от тези. Не знам решението и затова питам .
Вие каква тръба препоръчвате за тази цел ?
LazarGanev - "Велик майстор"
нед яну 31, 2021 11:36 ambrum написа:
При мен почти всички кръгове са по около 70-75 метра (с пътя до колектора, изключение са баните и един килер с потенциал за кабинет). Ако бяха направени според препоръките горе щяха да са по около 40м, но щяха да са 20 кръга. Масово серпентините щяха да са за по 6-8м2.
Казал съм един кръг - максимум 10м2, ако е през 15см тръбата, то в квадрат има 7м, а в 10м2 - 70м, с трасетата до колекторите отива на 80, а може и 90, кое не е ясно? Ако стаята е 12-13м2, вече метражите стават много (над 100м), затова спалните обикновено ги правим на 2 кръга. При мен спалните са 12м2 и са на един кръг и съжалявам, затова повече не правя тази грешка. Родителската е добре, но детските са с по-големи топлозагуби и са с 1-2 градуса по-хладни.
brum - майстор
Тъй де - сам казваш загубите ся по-големи и температурата е по-ниска. Та нещата зависят от загубите. А те зависят от топлоизолацията. Явно при теб нещо не е сметнато както трябва и се е стигнало до това положение.

Но да даваш направление за всички според твоята ситуация не е редно. На някпй може топлоизолацията му да е 40см и висок клас дограма. Загубите спадат и проблеми няма със 100м кръгове.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: