Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gopeto87 - напреднал
[/quote]
Хахааа, поредният щастливо разминал се.
Казвам аз да не се радвате на ниска Т на газовете, но това трае докато ви се запали коминът (димохода).
Димоотводите не били запушени,а преди това зачервени......ми самопочистили са се, поредните хахаааааа!!! Като на Слави Яков.
Честито, че си се разминал само с уплаха и "аларма"!

Чистете и комините де, поне веднъж, преди сезон!

[/quote]

Да разбирам ли че димоотводите са били запушени с нагар ? Комина не съм го чистил досега. Тя ревизията е запушена от долу до началото на моят отвор за комина ( от мазето до първи етаж ) но нагоре си работи поне така мисля. Не съм имал проблеми. Моля , ако знаете какво е станало и има начин да се предотврати за напред ми помогнете. Малко се притеснявам сега като веднъж е станало. Дайте ми съвет и с какво най добре да уплатня между сглобките на иноксови димоотводи ? Досега бяха с алуминиево тиксо.
Ndp007 - специалист
съб яну 30, 2021 10:07 pmgopeto87 написа:
Казвам аз да не се радвате на ниска Т на газовете, но това трае докато ви се запали коминът (димохода).
Димоотводите не били запушени,а преди това зачервени......ми самопочистили са се, поредните хахаааааа!!! Като на Слави Яков.

[/quote]

Да разбирам ли че димоотводите са били запушени с нагар ? Комина не съм го чистил досега. Тя ревизията е запушена от долу до началото на моят отвор за комина ( от мазето до първи етаж ) но нагоре си работи поне така мисля. Не съм имал проблеми. Моля , ако знаете какво е станало и има начин да се предотврати за напред ми помогнете. Малко се притеснявам сега като веднъж е станало. Дайте ми съвет и с какво най добре да уплатня между сглобките на иноксови димоотводи ? Досега бяха с алуминиево тиксо.
[/quote]
Какви са пелети те? Трон ли? Колко метра кюнци имаш в стаята?
Последна промяна от Ndp007 на съб яну 30, 2021 10:42 pm, променено общо 1 път.
Ndp007 - специалист
съб яну 30, 2021 9:24 pmТрифон П.Трифонов написа:
съб яну 30, 2021 9:20 pmgopeto87 написа:
Привет, колеги
по средата на сезона днес малко се изплаших. Камината както работеше коректно , днес изведнъж се появи аларма висока температура на изгорелите газове. Настройката е да изключва на 230 градуса. Като отидох до камината вече беше изключила, но димоотводните тръби бяга яко зачервени , бях облепил съединенията им с алуминиево тиксо, то се беше запалило. Бая се запуши в стаята , но до по сериозни проблеми не се стигна. Направих грешка , че от паниката отворих вратичката , а тя най - добре да си остане затворена и да обдухва евентуално .
Въпроса ми е от какво може да е това покачване на газовете. Нормално камината поддържа 80- 90 градуса на газовете.Рядко съм я засичал да вдига над 100 градуса. Беше чистена преди ден и всеки ден се дърпа хълката отгоре за почистване на пружините. Отдолу ревизиите имаха пепел ама и те бяха чистени преди две седмици. Махнах димоотводите не бяха запушени. Направих с една свещ проверка на комина. Направи ми впечетление , че както дърпа от време на време ,явно от силния вятър духа и навътре. На първи от осем етажа съм . Какво мога да направя за да съм сигурен, че няма да има други такива опасни ситуации ? Едно от нешата , който направих е да я наглася да предупреждава на 130 градуса и на 160 градуса да изключва и махнах алуминиевото тиксо .

Сори, модераторе, но цитирам с чаршафа умишлено!
И как да и вдигна темп на димните? Цял ден гоги на 1 и 2 и повече от 110 не могат да се вдигнат. Фабрични настройки. Пелети атлантик. Всичко исчистено и остъргано. Пепелта е същата колкото от трона. Комина тегли яко. Как да ги вдигна тия димни? При каква температура се пали комина?
gopeto87 - напреднал
[/quote]
Какви са пелети те? Трон ли?
[/quote]

Не са Трон. Последното което може да ми дойде на ума да е от пелетите. Чамови пелети са.
LazarGanev - "Велик майстор"
съб яну 30, 2021 10:07 pmgopeto87 написа:
Ами ако димоотводите са били чисти, нямаше да се запалят. Ниската температура на димните газове е вследствие ниската температура на водата. Задай 75-80*С на водата, ще работи на 70-75 и няма да имаш студени кюнци и конденз. Ако ти е топло слагай термоглави, а не да намаляваш температурата на водата! Купи си истинско алуминиево тиксо, а не найлоново с тънък слой алуминий
6osi6 - майстор
съб яну 30, 2021 10:40 pmNdp007 написа:
...
Камината има ли външен въздуховод?
Ndp007 - специалист
нед яну 31, 2021 1:21 pm6osi6 написа:
...
Какво значи външен въздуховод?
нед яну 31, 2021 3:33 pmNdp007 написа:
...
Какво значи външен въздуховод?
Иска да каже (пита) дали има подведен външен въздух, по тръбичка, поне ф50, специално за камината.
Несериозно е да си констатирал запушване с пепел на ревизията, до твоят (1ви етаж) отвор и да пишеш, че проблеми досега не е имало. Също и твърдението, че димоотвода бил чист, пък се самозапалил...А какво е горяло в него?
Не чистите. Купувате си по един пелетарник и мислите, че е дошъл краят на хамалогията. Да, по удобно от дърва и въглища, но не е без да си мръднеш кутрето.
6osi6 - майстор
нед яну 31, 2021 3:33 pmNdp007 написа:
...
Ако камината е в затворено помещение с нова дограма, в което няма постоянно отворен прозорец или врата, от къде взима кислород, за да изгарят пелетите?
gopeto87 - напреднал
...
Камината няма специално пусната тръба за чист въздух. По принцип тя е в хола и вратата е отворена към апартамента. До колко това може да е причината за запушване на комина и вследствие на това да се запалва ? Иначе изгарянето на пелетите е добре, няма шлака и гори добре.

Тема "Пелетна камина Грейко" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: