Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед яну 31, 2021 3:45 pmsyncho написа:
Помпа с 10м напор за 120м кръг................
..........................
Знаеш ли шопе какво е съпротивлението на тръба ф16 130м????
Сори ама не е едната тръба 120 м, а 8 кръга и 800-850 м и това е предоставената информация
Един господ знае кой какво е натворила и забетонирала лицензираната фирма.
Факт е , че няма циркулация и точка.
Ще се сменя помпата...пак факт.
Ahmakov - специалист
нед яну 31, 2021 5:47 pmшоп написа:

Сори ама не е едната тръба 120 м, а 8 кръга и 800-850 м и това е предоставената информация
Един господ знае кой какво е натворила и забетонирала лицензираната фирма.
Факт е , че няма циркулация и точка.
Ще се сменя помпата...пак факт.
При нас е весело... Ако бяха 80 кръга?
brum - майстор
нед яну 31, 2021 3:45 pmsyncho написа:
Знаеш ли шопе какво е съпротивлението на тръба ф16 130м????
За ф16, 100м, вода на 30 градуса и 3 литра в секунда ще има пад от 78 милибара според един калкулатор. Обаче не разбирам това как се обръща към напор в метри за помпата. Би трябвало да е 0.78м, но подозирам, че нещо греша. Повечето помпи ги дават на 3, 5, 7 метра. Не на 1 метър...
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами 8 кръга по 80mbar правят 640mbar, което е 6,5 метра воден стълб, но това е много относително, защото не се знае как е навивана тръбата и какви чупки са правени. Освен това има пад на налягане в захранващите щрангове, в арматурата, тъй че при лошо стечение на обстоятелствата, общият пад оже да е доста над възможностите на помпата на газовия котел, която обикновено е 15/7. Само че ако тръбата е Рехау, то тя не е ф16, а ф17, което е доста по-добре
brum - майстор
Не разбирам. Ако един кръг е 80 милибара при 3 литра в минута, то 10 кръга не са ли 80 милибара при 30 литра в минута?

Тези кръгове са паралелни, не последователни за да се събира пада на налягане. Или физиката яко ми бяга тук...

Но да - 80милибара е оптимистично, защото има още фактори - чупки, колектор и т.н.
LazarGanev - "Велик майстор"
Прав си, механично умножих двете цифри без да мисля :lol:
нед яну 31, 2021 7:33 pmbrum написа:
Не разбирам. Ако един кръг е 80 милибара при 3 литра в минута, то 10 кръга не са ли 80 милибара при 30 литра в минута?

Тези кръгове са паралелни, не последователни за да се събира пада на налягане. Или физиката яко ми бяга тук...

Но да - 80милибара е оптимистично, защото има още фактори - чупки, колектор и т.н.
Да, объркан си, нормално е.
При паралелни кръгове напора ще е достатъчен, но дебитът ще страда. Само пример, при недобре сметнати сметки. Проста вода нямло казват- ходи където ѝ е най лесно.
И ко прайми като са случи тъй, щото някой не дооценил?
Същото като вечният спор- Мощност или въртящ момент, хахааа. Обичам го това!
syncho - майстор
нед яну 31, 2021 7:33 pmbrum написа:

Да видя и някой да мисли преди да пише тук. =D>

Сега разбирате ли защо вдигам ръце?
Здравейте!
Предстои ни слагане на водно подово отопление, но подът на апартамента е много крив и на места трябва да запълваме около 6 см, за да се изравни.
Въпроса ми е следния, защото не съм на ясно:
върху плочата на апратамента трябва да сложим полиетиленово фолио (казаха ни, че трябва за да се избегне кондинз от плочата), след това фибран 5 см, след него подложкачерна с пъпки за подовото 4 см и накрая замаска 5 см - до тук правилно ли сме разбрали?
въпроса ми е къде трябва да се сложи алуминиевото фолио, което отразява топлината, за да се връща в помещението?
brum - майстор
Тъй като ми стана интересно продължавам с разсъжденията.

Да заложим 10 кръга по 100 метра. Всеки кръг по 1kW мощност или близо 3л/мин при ΔT 5 градуса. Да кажем, че пада в налягането е оптимистично сметнат на 80 милибара и го слагаме х2 за да сме по-близко до вярното. При това положение трябва помпа която може да дава 1.8м3 на час при напор от 1.6 метра (16kPa, 160milibar).

Бърза справка в google за помпи вади разни примери на Grundfus. Хващаме Alpha 3 и виждаме следното:
Прикачен файл:
1.png
1.png (40.47 KиБ) Видяна 1054 пъти

Или излиза, че най-малката помпа ще свърши работа. Аз ли нещо бъркам (че първата помпа която отворих върши работа) или съм попаднал на някоя лъскава помпа която няма проблем със кръг на 100м дължина?

Ще ме извинявате, ама в проекта ми няма информация за помпи. Та се опитвам да се разбера как се смята каква е нужната помпа.

Няма да се учудя и ако нещо горе бяга от реалното. Примерно ако 1kW е малка мощност за кръг или да умножа 80 милибара по 2 е твърде оптимистично.

И сега като търся виждам, че има отворени системи при които към напора се добавя и разликата във височините. Ама идея си нямам кога би се ползвала такава система...

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: