Най - вълнуващия въпрос зимно време.
пон фев 01, 2021 6:57 pmstoy@n написа:
пон фев 01, 2021 12:16 amdaniel.trifonov написа:
нед яну 31, 2021 7:42 pmТрифон П.Трифонов написа:
...
Извинете за Off-topic-а
Един стигаше от Аксаково... :-D то няма тема дето да не е о***на...

:partyman:
Ти земи са скрий, след като прочетеш форумната история на момчето!
Местожителството и фамилията са случайни.
Комплекси ли имаш?
brum - майстор
Ако с 2 помпи смъкнеш изходящата температура с 2 градуса тия 50w от 2та пома ще ги избиеш в пъти от подобреният КОП на термопомпата. Та - всичко е физика, а зад нея има яко сметки :) .

И да - влекат ме сметките. Ама не за цели като тази тук.
А ти защо забрави, че след всичките тези сметки, остава една рамка, зависеща от атмосферните условия, където този КОП ще е приличен, пък през останалото време може и да псуваш?!
Не всичко е физика. Хубавото е, че зимите омекнаха и са подходящи за ТП, а важното е да удовлетворява теб.
Някой ти каза колко се качва КОПа на всеки смъкнат градус и ти кълвеш?!! Добре, може да е вярно, но със сигурност е в някакви граници- от-до, а извън тях положението е различно. Съгласен ли си, че може да отопляваш нещо с Т на топлоносител 7 градуса? КОПа би бил перфектен, но къде е приложимо?
Опитът ми напомня, че след дългите сметки идва надеждата те да се оправдаят. Понякога се случва. А при теб?
Ahmakov - специалист
пон фев 01, 2021 7:43 pmшоп написа:
....
Първо дай да видим този калкулатор, който ти дава този пад на налягане ...
Второ тези 100 метра тръба според този калукулатор в една права линия ли са? :idea:
Трето калкулатора по външен или по вътрешен размер на тръбата калкулира?
Имам още 3-4 въпроса от типа в калкулатора може ли да се заложат локални съпротивления и "рошавост" на тръбата?
Шоп я сега ти вземи и покажи този калкулатор, дето дава 10м пад на налягането за 100м тръба.

пон фев 01, 2021 8:37 pmradius написа:
... При мен за 8-9кВ мощност бях с 1 помпа 15-60, но нещата доста се подобриха (от гл.т. работа на ТП) с добавянето на още една. Общо взето двете работят колкото една със 7.5м напор, но така е по-гъвкава системата.
Имам спомен, че при теб свързването на помпите увеличаваше дебита, а не налягането.
пон фев 01, 2021 10:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
....Съгласен ли си, че може да отопляваш нещо с Т на топлоносител 7 градуса? КОПа би бил перфектен, но къде е приложимо?...
Преди много години един познат, ми донесе външно тяло от климатик, да му го преработят да се охлажда с кладенчова вода. След години го срещам и ми казва охлажда даже и топли с кладенчова вода. Аз гледам и мигам на парцали. Казва топли къщата до 7 - 8С, което си е много по добре от -15С. Та хора всякакви.
Последна промяна от Ahmakov на пон фев 01, 2021 10:59 pm, променено общо 1 път.
brum - майстор
пон фев 01, 2021 10:02 pmТрифон П.Трифонов написа:
Някой ти каза колко се качва КОПа на всеки смъкнат градус и ти кълвеш?!!
С газов котел съм :) . А за термопомпи смятах преди 3-4-5 години разни работи. Вадех температура по дни там за където беше гласена термопомпата и смятах разход спрямо външната температура и КОП-а на помпата. Та имам някакво вземане-даване. Ама това беше за една къща дето накрая не ми я продадоха (още седи непродадена). Построих си моя, а там където е тя има газ на улицата пред мен.

За сметките - не винаги се оправдават. Там където има риск подхождам винаги с резервен план :) . До сега не ме е дънил този подход.
a.iliev - специалист
Здравейте, това ми отговориха:
“Необходимите дебит и пад на налягане на отоплителната инсталация са съответно:
дебит - 1890 l/h (1,89 m3/h)
пад на налягане - 65,2kPa (652mBar, 6,65mH2O)
Според графиката на помпата на монтирания газов котел - НЕ МОЖЕ да покрие необходимите за коректно функциониране на отоплителната инсталация параметри.
Решението според нас в дадения случай - при закупен и монтиран вече газов котел, е монтиране на допълнителна циркулационна помпа покриваща необходимите характеристики и хидравличен изравнител който служи за коректната работа на двете помпи.”
Въобще има ли газов котел, който може да покрие тези параметри?
Ahmakov - специалист
И поради ред причини, ще дойдат да ги монтират към края на другия месец. :wink: :-D
brum - майстор
Погледнах вчера на един Имергас котел характеристиките и не може да го покрие.

Този кръг от 130м при 4л/м му трябват 1.8м воден стълб при идеални условия (права тръба). Ако грубо ги умножим по 2 стават 3.5м. И аз (колкото и да съм бос) го виждам като прекалено тегав този кръг.

6.5м напор изглежда сериозна цифра. Особено при дебит от почти 2м3/ч. Колко каза, че е голямо жилището? Че при мен за 230м2 двуетажна къща ми трябва по-малка мощност за отоплението му...
a.iliev - специалист
вт фев 02, 2021 2:03 pmbrum написа:
Погледнах вчера на един Имергас котел характеристиките и не може да го покрие.

Този кръг от 130м при 4л/м му трябват 1.8м воден стълб при идеални условия (права тръба). Ако грубо ги умножим по 2 стават 3.5м. И аз (колкото и да съм бос) го виждам като прекалено тегав този кръг.

6.5м напор изглежда сериозна цифра. Особено при дебит от почти 2м3/ч. Колко каза, че е голямо жилището? Че при мен за 230м2 двуетажна къща ми трябва по-малка мощност за отоплението му...
90 кв. отопляемата част. Явно понеже са бичили огромни кръгове.
Удоволствието ще ми струва почти 1000 лв да си оправят мазаляците.
brum - майстор
Хм, нещо като сравявам с моят проект хич не ми се връзва. При мен са заложени около 8.5kW за 22 градуса вътрешна температура на двуетажна къща с застроена площ 230м2. Явно изолацията (8см ЕПС + 15см минерална вата) и стъклопакетите (4 сезона) дават сериозна разлика...

За кръговете - гледам разни снимки на термални камери дето уж показват къде са тръбите в пода. Ако случайно ти попадне такава има шанс да разбереш какво са натворили.

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: