Най - вълнуващия въпрос зимно време.
shopa1981 - помощник
ср фев 03, 2021 5:06 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср фев 03, 2021 4:13 pmandy_forresite написа:
20-ка щеше да е по-добре, но вече е късно.
... За да подобриш нещата има два варианта: буфер или външна изолация.
...
Да, по добре, но също по мощна от нужното.
Външната какво ще подобри? Разход и комфорт да, но работата на горелката?!!
С отваряне на прозорци, би могла да се подобри работата на горелката. За буфера съм съгласен.
В този случай, най подходящо е "поправката Лазар".
Благодаря сигурно искаш да кажеш да притворя крановете на радиаторите с няколко оборота защото нямам термоглави на радиаторите със стаен термостат съм
pechkata - специалист
ср фев 03, 2021 6:26 amLazarGanev написа:

Всяка горелка работи най-добре на номинална мощност - мощността, за която е изчислявана и най-зле - на минимална мощност. Никоя горелка не се изчислява за работа на минимална мощност, няма смисъл от това.
Не съм съгласен със тази теза... :-D
шоп - майстор
ср фев 03, 2021 6:00 pmpechkata написа:
ср фев 03, 2021 6:26 amLazarGanev написа:

Всяка горелка работи най-добре на номинална мощност - мощността, за която е изчислявана и най-зле - на минимална мощност. Никоя горелка не се изчислява за работа на минимална мощност, няма смисъл от това.
Не съм съгласен със тази теза... :-D
Ако не си съгласен обясни защо!
Иначе остават едни празни приказки от типа:така не се прави!

Аз съм съгласен с Лазар, една горелка е най-икономична при номинална мощност.
От многото инфо, което съм чел това е едно 75-80% от максималната мощност на горелката.
pechkata - специалист
Защото горелката трябва да работи в диапазона в който е заложено от производителя...
В случея става дума 5/20 kW Грейко - тя не може да работи на мощност 5 kW...
Друг е въпроса тя как трябва да работи - със буфери и тем подобни...
шоп - майстор
ср фев 03, 2021 7:51 pmpechkata написа:
Защото горелката трябва да работи в диапазона в който е заложено от производителя...
Чакай, чакай
Говорим за работа на горелката в режим с най-добро КПД

За това и аз и Лазар ( предполагам) говорим.
Това, че една горелка с обявена мощност 20 киловата може да работи и на 5 киловата не означава, че при 5 киловата е с оптимално КПД
Ми тя при 5 киловата е мижитурка. Поддържа някакво минимално горене, не гасне но не е в силата си.

Виж при 15-16 киловата е в силата си, КПД то и е на макс.

При 20 киловата КПД то спада с малко в сравнение с 15-16кв, но пак е много по-високо от работа при нинимумам от 5 кв.
Rumen89 - специалист
ср фев 03, 2021 1:25 pmshopa1981 написа:
ср фев 03, 2021 12:41 pmLazarGanev написа:
Ами явно е нормално за съществуващата отоплителна система. При котел на твърдо гориво, какъвто е пелетният, радиаторите трябва да са много добре изчислени, за да работи оптимално котела. Ако радиаторите са малки - има недостиг на топлина в по-студено време, но в по-топло време котелът работи на по-малка мощност по-дълго време, което е по-комфортно. Ако радиаторите са преоразмерени, те бързо стоплят помещенията и котелът изключва по стайна температура и после пак трябва да пали. В зависимост от изолацията и инертността на сградата, времето на почивка е по-голямо или по-малко. В твоя случай явно радиаторите са малко преоразмерени и затова стоплят бързо. Според мен в твоя случай е по-добре изобщо да премахнеш времето за изчакване - няма смисъл от тлеене, по-добре всичко да си изгори и да извлечеш от пелетите максималната топлина, щом така или ианче времето на изчакване изтича преди да дошла заявката за топлина.. Друго, което мога да ти препоръчам е притвориш максимално секретните вентили на радиаторите, за да им намалиш мощността.
Благодаря за точния отговор искам да споделя че котела ми greyko Екзотик 30 киловата и горелка РБ Star 30 киловата времето за поддържане в момента е на 50 минути на колко минути да го сваля 10 минути или 20 минути и още един въпрос тези поредни паления няма ли да увредят запалката защото сигурно през час-час и половина се пали работи нон-стоп на 24 часа А относно работата на котела засега съм доволен като гориво в най-студените дни ми изгаряше 50 55 кг за 24 часа а сега времето като е над нулата по 30 35 кг за 24 часа предполагам е нормално този разход
Здравей,
При мен е по същия начин нищо, че имам добра изолация.
Твърдението, че стайнят термостат трябва да е в най-студената стая си противоречи с доста неща. Нормално е когато сложим стайния термост в най-студената стая тя да изстива най - бързо и времето за включване да се скъсява.
Не знам, на колегите как горелките не работят по 5 часа и температурата в къщата не пада дори при минус 10.
Казват, че горелките им палят по един-два пъти на вечер, което за мен или стоят на студено или е много дискомфортно в жилището.
При мен гаси от трета която е най-мощна и след 50 мин. не иска да запали отново, а минава през гасене и т.н.
Пишете, че постоянно трябва буфер ами то в такъв случай трябва човек да си вземе един буфер 500 литра и един котел на ток и да си го бримчи на нощна тарифа.
Последна промяна от Rumen89 на ср фев 03, 2021 8:35 pm, променено общо 1 път.
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 03, 2021 8:20 pmRumen89 написа:

При мен гаси от трета която е най-мощна и след 50 мин. не иска да запали отново, а минава през гасене и т.н.
Точно това имам предвид - след като влезе в поддържане, в горивната камера има към кило пелети, които започват да тлеят, т.е. да горят некачествено и съответно стават зян. Щом знаеш, че термостатът ще включи горелката не по-рано от 30-40-50 минути, то няма смисъл да оставяш пелетите да тлеят - по-добре да скъсиш изчакването до 1 минута или нула, след което горелката ще влезе в процедура на гасене, което предтавлява качествено изгаряне на пелетите и оползотворяване на тяхната енергия
LazarGanev - "Велик майстор"
ср фев 03, 2021 7:51 pmpechkata написа:
В случея става дума 5/20 kW Грейко - тя не може да работи на мощност 5 kW...
Друг е въпроса тя как трябва да работи - със буфери и тем подобни...
Съжалявам този, който си купува горелка, за да и се радва, че работи постоянно на минимална мощност :cool:
Rumen89 - специалист
ср фев 03, 2021 8:34 pmLazarGanev написа:
ср фев 03, 2021 8:20 pmRumen89 написа:

Точно това имам предвид - след като влезе в поддържане, в горивната камера има към кило пелети, които започват да тлеят, т.е. да горят некачествено и съответно стават зян. Щом знаеш, че термостатът ще включи горелката не по-рано от 30-40-50 минути, то няма смисъл да оставяш пелетите да тлеят - по-добре да скъсиш изчакването до 1 минута или нула, след което горелката ще влезе в процедура на гасене, което предтавлява качествено изгаряне на пелетите и оползотворяване на тяхната енергия
Това което пишеш съм го разбрал и то от теб, но все ми се иска да го избегна по някакъв начин.
n.ganev - майстор
Моята работи и на 3kW :cool:
Но за кратко!

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: