• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет фев 05, 2021 6:50 pmsokolov.91 написа:
С тия умрели радиатори и с тия занижени коефициенти на топлопреминаване сметките изобщо няма да излезнат.
В 15 квадрата стая 1 метър радиатор... :|
Добре са радиаторите, къде видя 1м за 15м2?
sokolov.91 - майстор
:prayer: ко
пет фев 05, 2021 7:09 pmtorbalan написа:
пет фев 05, 2021 6:59 pmsokolov.91 написа:
... Ама за 3 етажна къща да сложиш проточен бойлер е меко казано идиотщина.
То срещу моята къща има 6 етажен блок. И там "бойлера" е проточен.
Все тая...
Питаш нещо, отговарям, и се почва с нещата, за които изобщо не говори.
Мислиш ли, че един газов проточен котел 30 киловата може да смогне на 2 душа едновременно и хората да се къпят като на нормален бойлер..? Отговарям вместо теб - не.
Пък в блока отсреща може и голяма термопомпа да има и да топли всички апартаменти....
sokolov.91 - майстор
пет фев 05, 2021 7:29 pmLazarGanev написа:
С тия умрели радиатори и с тия занижени коефициенти на топлопреминаване сметките изобщо няма да излезнат.
Объркал съм се. За 8 квадрата е било 1 метър радиатор.
И пак са малки :-D
Потвърждавам, Торби- никой домашен двуконтурен котел не може да смогне на две женски едновременно. На мойте съм осигурил 500л гореща вода, с общо 40 киловатчаса мощност. Блока отсреща не се храни от битово котле.

За мен, двуконтурният е недоразумение. Веднъж, за да осигури проточно някаква Т на водата е доста мощен, а от друга страна, при тази мощност е леко неподходящ за малко жилище. Няма дебит за БГВ, горкият. Става, но само за малки жилища, като преглъщаме високата минимална мощност. Все пак, харчът не е драстично по голям, както при пелети, дърва, въглища, както и вкарването в нормален работен режим.
Бе Торбалане, ти Юнгите не ги ли помниш? С кранчето на топлата вода, регулираш температурата на водата.
Nichkata - помощник
пет фев 05, 2021 7:29 pmLazarGanev написа:
Здравей Лазаре, много твои мнения съм прочел и много ми се иска да разбера какво ти е мнението за моята ситуация
Nichkata - помощник
Пропуснах да уточня, че коефициентите са взети от интернет и не съм напълно сигурен в точността им. Ако се налага, кажете как и ще ги коригирам
andy_forresite - майстор
Коефициентите са от интернет, но не са валидни за всеки. Приеми че не са верни и също приеми че не са толкова важни. Важното е че имаш 5 см отвън. Дано имаш топлоизолацийка на тавана на третия етаж и на пода на първия. Дограма има и врати трябва да има ... друго не ти трябва.
Втора принципна неточност - слагаш вътрешните стени при топлозагубите. Само виж какви стойности си определил за вътрешните и външните :) При вътрешните стени се взима само температурната разлика между две съседни стаи с обща вътрешна стена. Ако в едната стая ти е 24 градуса, а в другата 23, то делта Т ти е единица. Това не го гледай.
Същественото за теб е мощността на котела. Трифонов ти я е казал.
Другото важно нещо според мен е мощността на радиаторите. На мен тези размери радиатори тип 22 ми се струват надценени, в смисъл не са тези ватове при 90/70/20.
На петия въпрос - стенният кондензен газов котел не е за "неопушена барака" на двора, а вътре в кухня, мокро, килер ... Даже в шкаф в спалнята може да е. Няколко дни спах в една чужда къща и попитах къде е котелът. Е, точно в маскиран като гардероб шкаф е бил, точно под носа ми и не съм разбрал.
sokolov.91 - майстор
Аз например като смятах за моя етаж коефициентите бяха следните:
За под таван 1.5
За стени тухла четворка 0.52
За прозорци пвц 2 стъкла бяло бяло 2.9
Отделно съм смятъл вътрешните стени не с 0 детла Т ами при 1 градус демек ако искам в стаята за която смятам да е 20 градуса смятам с делта Т 20 към останалите помещения. Нищо, че те всъщност се отопляват.
После си изтеглих една екселска таблица на Корадо, където можеш ръчно да зададеш температурата на водата вход и изход на панелите радиатори и да видиш кой размер и тип при твойте задания колко киловата е всъщност. Аз в тази таблица задавам 55 вход 45 изход и 22 стайна.
И да ти кажа сметките и радиаторите си паснаха при мен според стаите. При - 10 на вън и 22 вътре, котела е на 52 53 градуса подаване. А аз под 2200мм тип 22 панелен радиатор нямам.
Като 2200 на 600 е в 13 квадрата стая.
2300 на 600 е в 14.5 квадрата стая
3000 на 600 е в 17.5 квадрата стая
2200 на 500 е в 11 квадрата мазе с нисък таван 2.20
И 10 глидера алуминиеви на 600 са в 3.5 квадрата баня.
Прави си ти сметките и изводите...
Nichkata - помощник
пет фев 05, 2021 11:34 pmandy_forresite написа:
Коефициентите са от интернет, но не са валидни за всеки. Приеми че не са верни и също приеми че не са толкова важни. Важното е че имаш 5 см отвън. Дано имаш топлоизолацийка на тавана на третия етаж и на пода на първия. Дограма има и врати трябва да има ... друго не ти трябва.
Втора принципна неточност - слагаш вътрешните стени при топлозагубите. Само виж какви стойности си определил за вътрешните и външните :) При вътрешните стени се взима само температурната разлика между две съседни стаи с обща вътрешна стена. Ако в едната стая ти е 24 градуса, а в другата 23, то делта Т ти е единица. Това не го гледай.
Същественото за теб е мощността на котела. Трифонов ти я е казал.
Другото важно нещо според мен е мощността на радиаторите. На мен тези размери радиатори тип 22 ми се струват надценени, в смисъл не са тези ватове при 90/70/20.
На петия въпрос - стенният кондензен газов котел не е за "неопушена барака" на двора, а вътре в кухня, мокро, килер ... Даже в шкаф в спалнята може да е. Няколко дни спах в една чужда къща и попитах къде е котелът. Е, точно в маскиран като гардероб шкаф е бил, точно под носа ми и не съм разбрал.
Благодаря ти, общо взето тепърва започвам да си разяснявам материята с отоплението и търпя и приемам всякакви критики и съвети преди да направя поредната доста голяма за мен инвестиция.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет фев 05, 2021 11:44 pmsokolov.91 написа:
Аз например като смятах за моя етаж коефициентите бяха следните:
За под таван 1.5
За стени тухла четворка 0.52
За прозорци пвц 2 стъкла бяло бяло 2.9
Отделно съм смятъл вътрешните стени не с 0 детла Т ами при 1 градус демек ако искам в стаята за която смятам да е 20 градуса смятам с делта Т 20 към останалите помещения. Нищо, че те всъщност се отопляват.
После си изтеглих една екселска таблица на Корадо, където можеш ръчно да зададеш температурата на водата вход и изход на панелите радиатори и да видиш кой размер и тип при твойте задания колко киловата е всъщност. Аз в тази таблица задавам 55 вход 45 изход и 22 стайна.
И да ти кажа сметките и радиаторите си паснаха при мен според стаите. При - 10 на вън и 22 вътре, котела е на 52 53 градуса подаване. А аз под 2200мм тип 22 панелен радиатор нямам.
Като 2200 на 600 е в 13 квадрата стая.
2300 на 600 е в 14.5 квадрата стая
3000 на 600 е в 17.5 квадрата стая
2200 на 500 е в 11 квадрата мазе с нисък таван 2.20
И 10 глидера алуминиеви на 600 са в 3.5 квадрата баня.
Прави си ти сметките и изводите...
Соколов, ти направо си готов за термопомпа :) . За газов котел не са чак толкова големи изискванията, плюс това има някакво заварено положение, с което трябва да се съобразяваме и което заварено положение не е никак зле, дори е много добре. Просто досега радиаторите са били много преоразмерени за пелетен котел и ми беше много интересен методът на пресмятане и избор на радиатори :-D :
- сметки, сметки, коефициенти с точност до втория знак след десет. запетая - цяла страница сметки, получен резултат 800Вт, избираме радиатор 3700Вт или 5 пъти повече!
- сметки, сметки, коефициенти с точност до втория знак след десет. запетая - цяла страница сметки, получен резултат 1500Вт, избираме радиатор 4800Вт или 3 пъти повече!
Къде е логиката, защо умножаваме по 3 или по 5 - не схванах, но важното е че е изписана една тетрадка с изчисления и клиентът е респектиран! Просто изчисленията са за парлама, радиаторите реално се избират по други изчисления, но пак грешни, когато става дума за пелетен котел. Но за газов са добре. :cool:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Газов котел с каква мощнос ми е необходим" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: