• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Обмислям закупуване на апартамент в стара тухлена кооперация (1964 г.) в кв. Изток в София. Ел. инсталацията не е сменяна и това ме притеснява, защото не знам какво е състоянието й. Можете ли да ми кажете дали ако се наложи смяна на инсталацията, ще е нужно къртене на целия апартамент? Собственикът не е сигурен как е изградена инсталацията и не може да даде подробности. Благодаря!
preslav - майстор
съб фев 06, 2021 3:39 pmFarscape_73 написа:
Здравейте,

Обмислям закупуване на апартамент в стара тухлена кооперация (1964 г.) в кв. Изток в София. Ел. инсталацията не е сменяна и това ме притеснява, защото не знам какво е състоянието й. Можете ли да ми кажете дали ако се наложи смяна на инсталацията, ще е нужно къртене на целия апартамент? Собственикът не е сигурен как е изградена инсталацията и не може да даде подробности. Благодаря!
Ще се наложи - искай отбив от цената.
Във всички случаи ще искаме намаление в цената. Знаете ли дали по това време кабелите са били полагани в канали или в тръби?
съб фев 06, 2021 3:56 pmpreslav написа:
съб фев 06, 2021 3:39 pmFarscape_73 написа:
Здравейте,

Ще се наложи - искай отбив от цената.
zz_stefanov - майстор
В тръби, но ако разчиташ да издърпаш новите кабели по тях са възможни усложнения.
Правил съм го, но понякога завоите не могат да се вземат и ми се налагаше да разкъртвам в ъглите, отделно старите инсталации са с по малко кръгове и излази на места които сега надали ще те устройват, а и са двупроводни, та къртене ще се наложи.
Не пречи обаче да се възползваш максимално от тръбите, примерно за осветителните по таваните.
Новите кабели се издърпват с помощта на старите.
Успех :)
Последна промяна от zz_stefanov на съб фев 06, 2021 5:41 pm, променено общо 1 път.
ky-kyy - майстор
Купи и си такова. Понякога, когато ги използваш за издърпване, старите кабели се късат.

Изображение
muhala - майстор
Здравей,

Купувай апартамента ако ти е харесал. Тока ти е най-малкия проблем. Поне на мен ми беше най-малкия.
Почти е сигурно, че кабелите са в тръби 16мм. Ще прекараш нови кабели ПВ-А1 през тях без проблеми. Поне при мен минаха без ядове. Проблема, че че старата инсталация е с по един контакт в стая. Тоест, ще се преправя инсталацията със сигурност. Аз си запазих старите тръби и където ми трябваше нов контакт, слагах кутия и пусках говре надолу до новия контакт.

Банята, тоалетната, ухнята, настилките, таваните и стените ще са ти много по-сериозния проблем. Пазарлъци не прави, за да не изтървеш апартамента.

ЕДИТ: Нови кабели от апартамента до таблото на партера също са задължителни за смяна. Там видях малко зор, но с псуване и помощ стана.
preslav - майстор
Стефанов е отговорил на въпросите зададени на мен. Другите също са споделили опит. Специално аз не бих прекарвал нова инсталация в старите тръби (моят апартамент е също строен през 1964 г.). При определени условия, най-вече лятно време, от тръбите се носи отвратителна миризма (прилича на миризмата на старите дървени траверси), около контактите и ключовете за осветление (разбира се с годините) се получава едно опушване, ще кажеш, че инсталацията е горяла.
Аз не възнамерявам да сменям сегашната инсталация докато не даде дефект, но ако тепърва се нанасях в ново (старо) жилище, така и така щом ще се прави ремонт е по-целесъобразно инсталацията да се смени и да се направи както трябва - това може да се направи и поетапно, стая по стая. Не е лошо да се предвиди новата инсталация за ДТЗ, а 3 проводника със съответното сечение малко ме съмнява, че ще минат през старите тръби.
Колкото до отбиването от цената - по-скоро се пошегувах, пазарлъците не са ми по вкуса, или нещо ти харесва и го взимаш, или подминаваш и търсиш друго.
Благодаря на всички за отделеното време и подробните отговори - ще ми бъдат от полза!
sts - специалист
Електрическата инсталацията е добре да се подмени.
Не използвайте старите тръби.
Решете кои метод на полагане ще използвате.
Направете си проект/скица/ на консуматорите в
апартамента и някой да го начертае.
Не подценявайте електрическата инсталация.
Тези сгради бяха учебен полигон за "новите" софиянци.
За да вземеш софийско жителство минаваш 10 г. в
строителството.
Трябваше да споменете дали има парно апартамента.
  • 1
  • 2

Тема "Ел. инсталация в стара тухлена сграда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: