Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bezpara - помощник
Здравейте,
Не успях да намеря отговор на моя въпрос и за това създавам нова тема.
Започвам рамонти на стара къща и ел инсталацията ще се подмяня изцяло.
Исками се да съм наясно кое как работи, за да плащам това, което изразходя и да съм максимално сигурен в безопастността на инсталацията.
От това, което прочетох до момента ми става ясно, че системата в България е TN-C.
Аз ще си пусна заземяване и ще трябва да избера между TNC-S или TN-S.
От прочетеното до тук ми стана ясно, че на TN-S не мога да разчитам ако заземяването не ми е добро (няма да падне предпазител..)
Остава вариант TNC-S.
При него свързвам моята земя към нулата на входа на къщата преди таблото (в главното табло на къщата, преди всички останали защити)
Притеснението ми и повода за темета е, че ако има "изместване" на нулата спрямо моята земя с няколко волта то ще започнат да текат токове през моето заземяване. Лошо няма. Въпроса обаче е - Ще плащам ли за този ток на доставчика?
т.е. всичко е изключено, нулата спрямо земя има 2,3-5 волта, тече ток, преминава през електромера и... КАК работи той? Ще отчете ли този ток на сметката ми?
п.с. Извинявам се за грозната картинка.

Прикачен файл

capture23.jpg
capture23.jpg (97.87 KиБ) Видяна 3195 пъти
FM STEREO - специалист
Повдигането на нулата не го бърка електромера, потенциал 2,3v се среща почти навсякъде, даже и повече, електромера няма как да отчита, когато няма включен товар в мрежата ти!
bezpara - помощник
Благодаря за бързия отговор!
Все пак конкретно - мери ли тока през нула или я ползва само за да определи напрежение между нула и фаза? Ако е второто - защо нулата "влиза" и "излиза" от електромера, а не е само 1 кабел до него, а фазата да "влиза" и "излиза"?
Няма как да дам няколко стотин лева за да разглобя електромер.. А и какво ще разбера е друг въпрос..
muhala - майстор
Нулата не минава през електромера. Не се измерва това през нулата.
Електромера е подпрян с нула (с тънък кабел) единствено и само, за да мери напрежението.
FM STEREO - специалист
ср фев 10, 2021 4:02 pmbezpara написа:
Благодаря за бързия отговор!
Все пак конкретно - мери ли тока през нула или я ползва само за да определи напрежение между нула и фаза? Ако е второто - защо нулата "влиза" и "излиза" от електромера, а не е само 1 кабел до него, а фазата да "влиза" и "излиза"?
Няма как да дам няколко стотин лева за да разглобя електромер.. А и какво ще разбера е друг въпрос..
Не мери през нулата, така ги свързваха за да не може да се разкача нулата със цел спиране на електромера да отчита, нулата минаваше през него, капачката му се пломбира за да не се правят въпросните галимации.
moimoimoi - майстор
клемата дето е за нулата в електромера е обща,с две дупки за входяща и изходяща нула
реално може и само един тънък кабел до тази клема за да може да се измери напрежението
kozl - майстор
ср фев 10, 2021 3:35 pmbezpara написа:
Здравейте,
Не успях да намеря отговор на моя въпрос и за това създавам нова тема.
Започвам рамонти на стара къща и ел инсталацията ще се подмяня изцяло.
Исками се да съм наясно кое как работи, за да плащам това, което изразходя и да съм максимално сигурен в безопастността на инсталацията.
От това, което прочетох до момента ми става ясно, че системата в България е TN-C.
Аз ще си пусна заземяване и ще трябва да избера между TNC-S или TN-S.
От прочетеното до тук ми стана ясно, че на TN-S не мога да разчитам ако заземяването не ми е добро (няма да падне предпазител..)
Остава вариант TNC-S.
При него свързвам моята земя към нулата на входа на къщата преди таблото (в главното табло на къщата, преди всички останали защити)
Притеснението ми и повода за темета е, че ако има "изместване" на нулата спрямо моята земя с няколко волта то ще започнат да текат токове през моето заземяване. Лошо няма. Въпроса обаче е - Ще плащам ли за този ток на доставчика?
т.е. всичко е изключено, нулата спрямо земя има 2,3-5 волта, тече ток, преминава през електромера и... КАК работи той? Ще отчете ли този ток на сметката ми?
п.с. Извинявам се за грозната картинка.
И защо няма да падне :?

Прикачен файл:
Схема моно елмер.jpg
Схема моно елмер.jpg (13.42 KиБ) Видяна 3165 пъти

Така като гледам картинката електромера разчита само на тока през фазата при измерването.
Последна промяна от kozl на пет фев 12, 2021 7:40 am, променено общо 1 път.
bezpara - помощник
Благодаря на всички отзовали се!
Сега по-спокойно ще спя с решението за TNC-S :-)
ср фев 10, 2021 4:25 pmkozl написа:
И защо няма да падне :?
Защото (TN-S) ако ми се е влошило заземяването (суха година, корозия..) И стане късо фаза - земя (не нула) то тока фаза->земя може да се окаже недостатъчен да свали предпазител. И фазомера свети по всичко що е за "земя"..
А ако земята ми е свързана с нула (TNC-S)- предпазителя ще падне, дори да не съм набил колове в земята.
bezpara - помощник
Продължих да ровя в ютюб, за да видя какво има вътре в електоромера и намерих - повечето са както описвате по-горе. Нулата е само за измерване на напрежението. Но в този клип и тя минава през някакви намотки. Какво е това според вас?

Конкретно моя електромер е такъв:
Прикачен файл:
el1.jpg
krasi92 - майстор
Този дето си показал е трифазен. Продължавай да ровиш

Тема "Измерва ли електромера тока през НУЛА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: