съб фев 13, 2021 9:37 amnautilus33 написа: Може ли да се извърши резитба на ябълки и кайсия при минусови температури, каквито ги дават тези дни, защото мисля утре да режа, че нямам много свободно време. Или не е добре при тези температури?!Баш у студ се реже, но наистина е добре и да се подмажеш на светията
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
6258 мнения в "Привет начинаещи градинари"
preslav
- майстор
Не съм убеден, че студът е най-удачното време за резитба. От една страна всичко е много крехко и може лесно да се строши клон, който не е предвиден за рязане - не ми се мисли в посока падане. От друга страна мястото на отреза е рана, която не се затваря поради липсата на сокове. От трета старана е трудно да се определи кое клонче ще живее, кои пъпки ще оцелеят и т.н. Кайсията съм я рязал месец след обирането на плода - мисля, че това е най-удачното време, но не смея нищо да твърдя защото ми липсва опит и дългогодишни наблюдения. Обикновено се старая да се придържам към някои съвети в нета, примерно https://sinor.bg/54750-zimnata-rezitba- ... -razlichna
vlax
- майстор
- На линия
нед фев 07, 2021 11:22 amvlax написа: Наточих те ли ножиците,че скоро трябва да режим овощните дървета?
По скоро питането ми е дали някой е ползвал комбинацията карбамид + син камък едновременно?
Попаднах на ТОВА:
.......рискът за дръвчетата от късни възвратни студове е по-голям и често се случват измръзвания на цветни пъпки или на току-що завързали плодчета.
Можем да предотвратим това, като допълнително забавим развитието на дръвчетата. Закъснение от 1-1,5 седмица понякога са решаващи за дръвчетата да преживеят без поражения неблагоприятен ранно пролетен период.
Мярката е много лесна и достъпна за изпълнение. До сега беше известно, че карбамида е за есенни пръскания, но най-новите проучвания и опити с него показват, че той е изключително подходящ и за ранно пролетно пръскане. Разликата тук е, че се комбинира със син камък.
Пръскането на дръвчетата с разтвор приготвен от 700 грама карбамид плюс 50 грама син камък в 10 литра вода рано напролет забавя развитието им с 10-12 дни, време напълно достатъчно за местата, където късните пролетни студове са често явление.
Единственото условие е пръскането да се направи докато пъпките на дръвчетата са в покой.
Предимствата на това пръскане са не само в задържане на развитието на дръвчетата, а и в подхранващото действие на карбамида, което осигурява по-силен начален растеж.
Мисля да го пробвам,да им забавя малко развитието,че почти всяка година гризвам дръвцето.
![]()
![]()
Така да продължа.Писах на няколко места никой ни вопъл ни стон.Днес купих карбамид и като казах в агроаптеката какво ще правя ме изгледаха особено...С карбамид се пръскало само на есен,сега ако пръскам съм луд...Трябва да се преигледам....
Така притеглих в агроаптеката 50 гр. син камък да съм точен в експеримента и купих 1 кг карбамид за около 13-14-15 л вода и съм готов да пробвам утре,само остава бензин да купя за пръскачката.Времето е лигаво в момента,вали слабо дъжд и сняг смесено,но утре го дават да се покаже слънцето.А дано задържи да на пръскам...че другата седмица го дават 16-17 гр. а пъпките само това чакат,почти са тръгнали,но още не.
Ще рискувам и пробвам,или ще им е@ба мамата на дръвчетата или ще има полза.Който играй пИчели,който не играй духа супата.

Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Фърлих семето, пък да видим.
Почнахме я градинарската.
vlax
- майстор
- На линия
съб фев 20, 2021 6:37 pmТрифон П.Трифонов написа: Фърлих семето, пък да видим.Какво семе хвърли?
Утре ще хвърлям семето на Ръгби,Рила и Розали.
От другите ще си купувам готов разсад.
Трифуне,дай някоя снимка от календара,да оплакнем окото.

Делян
- специалист
съб фев 20, 2021 3:36 pmvlax написа:
Така да продължа.Писах на няколко места никой ни вопъл ни стон.Днес купих карбамид и като казах в агроаптеката какво ще правя ме изгледаха особено...С карбамид се пръскало само на есен,сега ако пръскам съм луд...Трябва да се преигледам....
Така притеглих в агроаптеката 50 гр. син камък да съм точен в експеримента и купих 1 кг карбамид за около 13-14-15 л вода и съм готов да пробвам утре,само остава бензин да купя за пръскачката.Времето е лигаво в момента,вали слабо дъжд и сняг смесено,но утре го дават да се покаже слънцето.А дано задържи да на пръскам...че другата седмица го дават 16-17 гр. а пъпките само това чакат,почти са тръгнали,но още не.
Ще рискувам и пробвам,или ще им е@ба мамата на дръвчетата или ще има полза.Който играй пИчели,който не играй духа супата.
![]()
Тази технология и аз не я бях чувал. Досега винаги съм пръскал само есента с карбамид.
Пробвай и дай отзиви по-нататък...
А за реакцията в агроаптеката - не ги мисли, те там така си гледат

Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
съб фев 20, 2021 9:58 pmvlax написа:Мускулите ги прибрахме за догодина. Сега трупаме мас за великденските пости. Вчера провесих още 3 кила врат и кило пилешко филе, за календари пита!!!![]()
Семена червен селски от баба, розов запазен повече от 10 години, запазени семена от мама, които досега не съм пробвал- смесено червен и биволско сърце, Идеал, Миляна, Ръгби, Пинк тай, чери. Малко над 100 семки, общо, доматени.
Жълти люти, мексикански люти, камби от Мама, на Преслито камбите, пипер за пълнене от Мама. Установявам, че общо осем корена от лютото ми е точно. За бамята още се мая.
Чесън набучих преди студовете- ще скубя.
ky-kyy
- майстор
Аз много харесвам един домат Гардел Ф1. По принцип е за парник, ама си става и за свободно гледане. Плодовете му не са много едри, но пък е вкусен и ражда обилно. Ако някой вземе, че ме послуша и го пробва, съм сигурен че ще му е сладка салатата и ще му влиза добре ракията 
Изпробвах какви ли не сортове и зебри и момини сълзи и круши, черни, зелени...Но се оказа, че нещо не виреят добре в моя двор. Капризни са и много болести ги нападат., да не говорим, че вързват по 4-5 плода и до там...В последните години наблегнах на Рила, Ръгби, споманатия Гардел и заради майка Прекос, щото го харесва.Безколови сея Рио гранде, Рио фуего и Пинк фрешове разни....Черита няколко вида зелени, жълти червени, по-едри, по-ситни....Тия биволските мъди и те нещо не вирят в нас...иначе ги обичам, ама за 5-6 плода, не си заслужава да ги буча...Едно време имахме едни дето ставаха по 3-4 кила, че и нагоре, ама се изродиха нещо и ги загубих. Страшно вкусен и сочен домат, но много нетраен и много болести го хващат.На корен 3-4 домата най-много връзва, Да не говорим, че половината се изхвърля от него-нагнило, черно....Но вкуса му беше уникален. Жалко, че се затри.....

Изпробвах какви ли не сортове и зебри и момини сълзи и круши, черни, зелени...Но се оказа, че нещо не виреят добре в моя двор. Капризни са и много болести ги нападат., да не говорим, че вързват по 4-5 плода и до там...В последните години наблегнах на Рила, Ръгби, споманатия Гардел и заради майка Прекос, щото го харесва.Безколови сея Рио гранде, Рио фуего и Пинк фрешове разни....Черита няколко вида зелени, жълти червени, по-едри, по-ситни....Тия биволските мъди и те нещо не вирят в нас...иначе ги обичам, ама за 5-6 плода, не си заслужава да ги буча...Едно време имахме едни дето ставаха по 3-4 кила, че и нагоре, ама се изродиха нещо и ги загубих. Страшно вкусен и сочен домат, но много нетраен и много болести го хващат.На корен 3-4 домата най-много връзва, Да не говорим, че половината се изхвърля от него-нагнило, черно....Но вкуса му беше уникален. Жалко, че се затри.....
kr1100
- майстор
ky-kyy
Опитай с Волско сърце / сръбски семена/. Но иска високи колове 2м. Сея от него и в оранжерията / в средата където е най-високо/ и навън.Розов гигант и Розов Дар, Сърцето на Албенга и Ръгби / за него си писал/. Тази година набучих семки и на Черен Кримски да видя що е то.
Утре Трифон да отива на работа и да се оглежда - ще горим клони и клечки.
С пълни сили започвам работата
Опитай с Волско сърце / сръбски семена/. Но иска високи колове 2м. Сея от него и в оранжерията / в средата където е най-високо/ и навън.Розов гигант и Розов Дар, Сърцето на Албенга и Ръгби / за него си писал/. Тази година набучих семки и на Черен Кримски да видя що е то.
Утре Трифон да отива на работа и да се оглежда - ще горим клони и клечки.
С пълни сили започвам работата
Тема "Привет начинаещи градинари" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература