Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
engineer - специалист
Че на всеки стълб има заземяване мен лично не ме успокоява. Заземена е ламарината на електромерното рабло. И на пластмасовите има, но рядко вътре е свързана с нещо, освен с монтажната плоча.
bezpara - помощник
пет фев 12, 2021 9:46 amengineer написа:
Че на всеки стълб има заземяване мен лично не ме успокоява. Заземена е ламарината на електромерното рабло. И на пластмасовите има, но рядко вътре е свързана с нещо, освен с монтажната плоча.
Това ще мога да го проверя. В таблото всичко е плексиглас и се вижда това, което е забранено да се пипа. Ще огледам..
п.с. наложи се да променя предния пост. С въпрос защо ли нулата минава през трафа (10мин и 20сек.)?
engineer - специалист
Мдааа. Яко ме хвърли в Гугъл. Червената жица минава през първото и второто нещо, черната минава през второто и третото, като през второто е наопаки. Това ме навежда на мисълта, че втория тороид прави нещо друго, а първия и третия са измервателните. На ЕРП Север със сигурност не са такива.

https://www.indiamart.com/proddetail/si ... 60373.html

я да видим.... и установяваме, че този електромер е за LT мрежа - в USA. В къщите влизат 2 фази в противофаза, като повечето уреди са на 120V фаза-нула, а по-големите - сушилня, печка, електромобил са за 240V, свързани между 2 фази и контактите им са с друг дизайн. Това черното не е нулата а другата ФАЗА. Май не му се полага Нула на тоя електромер.
То и на фасадата се вижда, че ги няма ония буквички СЕ, но пък на ЕРП Север ги има
Последна промяна от engineer на пет фев 12, 2021 10:59 am, променено общо 2 пъти.
bezpara - помощник
пет фев 12, 2021 10:16 amengineer написа:
https://www.indiamart.com/proddetail/si ... 60373.html
я да видим.... и установяваме, че този електромер е за LT мрежа - в USA. В къщите влизат 2 фази в противофаза, като повечето уреди са на 120V фаза-нула, а по-големите - сушилня, печка, електромобил са за 240V, свързани между 2 фази и контактите им са с друг дизайн. Това черното не е нулата а другата ФАЗА. Май не му се полага Нула на тоя електромер.
Мдааа, нямаше как да се справя с това с моите базови познания. Но ги надградих с твоя помощ току-що!
Благодаря за което!
engineer - специалист
А след цяло време видях, че автора на видеото е от Индия. Я ся да видим некой знае ли какви са им там изискванията.

май се налага сам да се подкоригирам. Това черното наистина май е Нула. Ама е Индийска нула.
Ютюбата лесно може да те подведе.
iliya_i - майстор
Тока през нулата не го плащаш както стана вече ясно.
Но в твоята схема има един сериозен недостатък:
Изображение
При обединяването на нулата и земята след електромера, може твоят заземител да се окаже по-добър от този на енергото.
В такъв случай, ти ще осигуряваш нулата на цялото село.
Тока на нулата ще тече по проводника от електромера към твоя заземител.
И ако този проводник е по-тънък от този на енергото, той да прегори и ти да останеш без нула. Също и този ток може да е по-голям от допъстимия за клемата на електромера.
Правейки добро на съседите, ти ще се окажеш потърпевш.
За това най-добрият вариант е, да има трети проводник от електромерното табло към заземителя и обединяването им да стане тне в къщата, а в електромерното табло.
FM STEREO - специалист
пет фев 12, 2021 9:46 amengineer написа:
Всеки трети стълб има метално жило със голямо сечение във него, което отива във земята и нулата е свързана със него, а тия алуминиеви шини отвън по таблата са бошлав работа.
mironcho - специалист
съб фев 13, 2021 12:48 pmFM STEREO написа:
Всеки трети стълб има...
Ами не е така - жилата са повече - това е арматурата на стълба, а алуминиевата "бошлаф" шина не е алуминиева ами поцинкована стоманена лента, която идва от заземителя забит до стълба, ако на него има електромерно табло.
За това жило за което говориш в спецификацията например на ЧЕЗ пише следното: "В двата края на стълба към един и същ прът от носещата арматура са заварени сигурно заземителни елементи от неръждаема стомана с резба М10". Т.е всички стълбове имат арматура, ама само в последните години имат и изведени на повърхността гайки (горе и долу). Тази арматура не върши никаква работа като заземител.
Гайката в долния край на стълба служи за закрепване на края на извода от заземителя и началото на връзката (обинковено 30х3 поцинкована шина) към таблото, за да не се ветреят далече от стълба и като вторичен ефект се се заземява и арматурата на стълба
Кумчо Вълчо - специалист
Дрън, дрън , дрън е тя мрежата, че и още веднъж дрън. Ама дълго е за плюене, че и няма кой да вярва. Караме я засега по ''диагонала'', до второ нареждане или евентуално до евентуален инцидент......
saraneron - специалист
ср фев 10, 2021 3:35 pmbezpara написа:
Здравейте,
Не успях да намеря отговор на моя въпрос и за това създавам нова тема.
Започвам рамонти на стара къща и ел инсталацията ще се подмяня изцяло.
Исками се да съм наясно кое как работи, за да плащам това, което изразходя и да съм максимално сигурен в безопастността на инсталацията.
От това, което прочетох до момента ми става ясно, че системата в България е TN-C.
Аз ще си пусна заземяване и ще трябва да избера между TNC-S или TN-S.
От прочетеното до тук ми стана ясно, че на TN-S не мога да разчитам ако заземяването не ми е добро (няма да падне предпазител..)
Остава вариант TNC-S.
При него свързвам моята земя към нулата на входа на къщата преди таблото (в главното табло на къщата, преди всички останали защити)
Притеснението ми и повода за темета е, че ако има "изместване" на нулата спрямо моята земя с няколко волта то ще започнат да текат токове през моето заземяване. Лошо няма. Въпроса обаче е - Ще плащам ли за този ток на доставчика?
т.е. всичко е изключено, нулата спрямо земя има 2,3-5 волта, тече ток, преминава през електромера и... КАК работи той? Ще отчете ли този ток на сметката ми?
п.с. Извинявам се за грозната картинка.
Щом се чудиш каква схема на ел. инсталация дa изграждаш, това означава ,че не си подготвен за нейното изпълнение.Съветвам те това да го направи човек ,който това му е работата.А схемата трябва да е TN-C-S .Може(с някой условности) и с повторно твое заземяване на шина N в таблото в къщата за да се дублира заземяването във външното табло на улицата (вроятността ,,цялото,, село да се заземи през твоето земно зависи от това как изпълненено ел.снабдяването в,, селото,,). Енергото са длъжни да си заземят тяхното табло ЗАЕДНО с нулата НА ОТДЕЛНИ КЛЕМИ,НА ЕДНА ШИНА, БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ КАКВО Е ТАБЛОТО ,МЕТАЛНО ИЛИ ПЛАСТМАСА.Ако няма тяхно табло на стълба,искай да заземят нулата на самото отклонение за теб горе на стълба, но зазамлението да е качественно не формално, да заровят само една шина и да .....това поне ти е ясно. Да се спазват изискванията за сечението на прободник ,,РE,, .В клеморедите по един проводник!Здраво стягане. Никакъв алумин и железо. Само мед и месинг. Не пести място за таблото.ДОБРЕ Е ДА ИМА ВЪЗДУХ ЗА ОХЛАЖДАНЕ И НАДГРАЖДАНЕ! Земното нулата и здравите връзки са най главните неща в ел.инсталациите,другото са аксесоари! За електромромера ,колегите са обяснили.Няма да отчита,спкойно!
:partyman: Успех!
Последна промяна от saraneron на нед фев 14, 2021 3:00 pm, променено общо 1 път.

Тема "Измерва ли електромера тока през НУЛА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: