Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
saraneron - специалист
нед фев 14, 2021 4:43 pmbezpara написа:
нед фев 14, 2021 4:29 pmsaraneron написа:
чет фев 11, 2021 6:21 pmbezpara написа:

Трифазен ми е тока, да.
По-горе не го нарисувах за да не натоварвам неуменията си на художник. А и вас с тях.. Предполагам още две фази няма да променят същността на въпроса ми.
А сега - нулата на видеото къде и защо минава?
п.с. Отговора на основния въпрос от темата вече ми е ясен. Просто ме човърка отвътре.. Сигурен съм има някой, който знае.
Сега прочетох, че си с трифазно захранване и примерно ако останеш без нула в таблото от енергото (прекъснат проводник на нулата до къщата,лоша връзка) и бойлера, радиатор или друг мощен монофазен консуматор са ти включен в този момент или ги включиш ,може да изгорят включените маломощни монофазни консуматори в дома,тъй като ще попаднат под напрежение 380-400 волта.Отделно в контактите също ще се появи напрежение 380-400 волта.За да не се случи това при такава авария твоето второ земно ще те спасява.
Вече съм поръчал защити от високо и ниско напрежение , защита от пренапрежение, дефектнотокови с регулация за всяка фаза по отделно. Предполагам те ще хванат проблема и изключвайки фазата ще изключат и високото напрежение на маломощния консуматор.
Отличник! :partyman: Между другото ,напрежението на повдигнатата нула спрямо земя можеш да го ползваш БЕЗПЛАТНО .МОЖЕ ДА ЗАХРАНИХ ЛАМПА 12В/ 24 В ,и по нейната светлина да определяш качеството на мрежата.Отделно ще е като дежурно осветление.
Ако е ЛЕД осветление, може и повече лампички да накачиш по стаите и коридорите.Ще ти е нужно обаче да имаш отделно земно за нулев проводник.А защо не пробваш осветление на външната тоалетна? Нулата не минава през ключ, забиваш една тръба до тоалетната(земно) и м/у нулата и тръбата мериш напрежението и връзваш подходяща лампа.Сподели непременно какво се случва,виждам ,че си човек който върши нещата.
И за доказателство мога да споделя опит който направих преди минута.В къщи измерих напрежението м/у нулата и тръбата на парното.Оказа се че е 1,7 волта.Взех една лампичка от фенерче 3.5 В ; 0,3 А..Лампичката свети прекрасно!
Последна промяна от saraneron на нед фев 14, 2021 5:47 pm, променено общо 1 път.
bezpara - помощник
нед фев 14, 2021 5:00 pmsaraneron написа:
Между другото ,напрежението на повдигнатата нула спрямо земя можеш да го ползваш БЕЗПЛАТНО .
Вместо ветрогенератор или фотосолар.. Ще ми зарежда акумулатори с по 6-7А на 10-тина волта са 60-70 вата, 2КвЧ /ден Ехаа!

А защо не пробваш осветление на външната тоалетна?
Щото нямам такава (страх ме е нощем) :toimonster:
Но ако е осветена!
Друго нещо е да виждам какви ги творя! :idea: :butthead: :idea:
saraneron - специалист
нед фев 14, 2021 5:29 pmbezpara написа:
Между другото ,напрежението на повдигнатата нула спрямо земя можеш да го ползваш БЕЗПЛАТНО .
Вместо ветрогенератор или фотосолар.. Ще ми зарежда акумулатори с по 6-7А на 10-тина волта са 60-70 вата, 2КвЧ /ден Ехаа!

А защо не пробваш осветление на външната тоалетна?
Щото нямам такава (страх ме е нощем) :toimonster:
Но ако е осветена!
Друго нещо е да виждам какви ги творя! :idea: :butthead: :idea:
Защо не.... но може и по-скромно...
Един нагревател 50-100 вата да топли банята да не ти замръзват тръбите.Сещам се, че ако включиш трансворматор 12/220в направо ще си докараш и високо напрежение за стандартна лампа.Или да ти върти помпата на парното да не замръзва.
Виж,дописах горе.Сега закачих лампичката посточнно и меря напрежението.Варида от 0,5 волт до 2 волта. Под 0.7 волта лампата изгасва.Ако при теб е 10-20 волта повдигната тово е бонус. Но означава и че земното не е много добре.
iliya_i - майстор
нед фев 14, 2021 5:49 pmsaraneron написа:

Един нагревател 50-100 вата да топли банята да не ти замръзват тръбите.
Момчета, нещо много се размечтахте.
Отчитате ли други факти, като например:
- през последните дни имаше обилни валежи на дъжд при плюсови температури.
- снега в момента в долните си слоеве, в контакт с земята се топи.
Та от къде заключихте, че съпротивлението на метален прът, потопен обилно във вода е 3 ома, та направихте последващите заключения?
И колко дни в годината очаквате да е така?
saraneron - специалист
нед фев 14, 2021 7:57 pmiliya_i написа:
нед фев 14, 2021 5:49 pmsaraneron написа:

Един нагревател 50-100 вата да топли банята да не ти замръзват тръбите.
Момчета, нещо много се размечтахте.
Отчитате ли други факти, като например:
- през последните дни имаше обилни валежи на дъжд при плюсови температури.
- снега в момента в долните си слоеве, в контакт с земята се топи.
Та от къде заключихте, че съпротивлението на метален прът, потопен обилно във вода е 3 ома, та направихте последващите заключения?
И колко дни в годината очаквате да е така?
:weedman: Ти,пък,искаш да ни откажеш! Ми.... колкото толкова. А може и две, три,четири тръби,външен водопровод и още какво ли не....През лятото, всички земни ще си влошат параметрите, особенно на енергото.Климатиците ще дънят и ден и нощ а НАШЕТО ЗЕМНО ще е направено перфектно.Нали се сещаш....А и през лятото не ни трябва светлинка в тоалетната, ще серем по светло, :toimonster: , мръква в 21.00ч..
:supz: В момента лампичката свети с пълна сила,направо ме стресна като блесна.Понякога изгасва,като бавна цветомузика е.И друго е интересно.На 5 метра съм от таблото на входа и то е заземено.В къщи не съм включвал големи консуматори,6 квадрата жица.Значи пада е по дебелия кабел до блока,защото и в трафото е заземена нулата, което подсказва,че нашето земно на входното табло не е перфектно но 2-3 волта са си супер.Все пак решох да измеря тока на късо,от нулата към тръбата на парното.Оказа се около 2А.Това от мен. :heart:

Тема "Измерва ли електромера тока през НУЛА?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: