• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 44
Всичко за този вид строителство.
resistbody - майстор
Aко се спреш на Зендер, в никакъв случай не им се връзвай те да ти правят те инасталацията.... гледал съм снимки и се чудя как се хвалят с това недоразумение ... меки тръби виещи се и оплетени като черва.. а парите не ги познават..
bulhomes2 - майстор
На мен пък ми е много чудно с другия как ще постигнат 85% рекуперация. Теоретичния максимум, който виждам аз е да се изравнят температурите на двата потока, тоест - 50% в идеалния случай.
martin54 - помощник
пон фев 15, 2021 12:42 pmbulhomes2 написа:
На мен пък ми е много чудно с другия как ще постигнат 85% рекуперация. Теоретичния максимум, който виждам аз е да се изравнят температурите на двата потока, тоест - 50% в идеалния случай.
Имате предвид машината на Hoval ли?
resistbody - майстор
Zender-a е машината ако се колебаете между двете.. И пак казвам В никакъв случай меки тръби(любимите на зендер България), а и центе май са им доста завишени на самия рекуператор... проверете по белия свят какви пари е...

Тук може да видите данни за близък модел на фирмата и се препоръчва за твърди тръби.. може също да видите как се променя разхода за електричество SFP (W/l/s) при използване на меки тръбопроводи... както и едни 0.15 от изолиране на въздуховода... и пак е относително.. https://www.ncm-pcdb.org.uk/sap/pcdbdet ... mid=020004

п.с.:Вероятно ако четът тук, ще премахнат снимките си от интернет пространството..
https://scontent.fsof11-1.fna.fbcdn.net ... e=60518EC9
https://scontent.fsof11-1.fna.fbcdn.net ... e=60524C6B

За мен е леко казано несериозно за парите които ще ви искат..
bulhomes2 - майстор
вт фев 16, 2021 11:26 pmmartin54 написа:
пон фев 15, 2021 12:42 pmbulhomes2 написа:
Имате предвид машината на Hoval ли?
Да. Ако имаш друга теория как входящия поток си би вдигнал температурата над тази на изходящия - бих се радвал да ме запознаеш с нея.
resistbody - майстор
Бъркаш, 85% не е печалба, а загуба от 15%..
вадиш 20 и вкарваш 17 примерно..
Вика се противоток, ама не от ток, а от поток..
20 15 10 5 изходящ въздух
15 10 5 0 входящ въздух

Просто тая стъпка ми беше по-лесна, май се води 75% рекуперация..

Баш на тебе ли трябва да пиша, където си от малкото пробвали се направи си сам рекуператор...
bulhomes2 - майстор
Ми не знам. Пробвай! Имаш 0°С външна температура и 20°С вътрешна. Каква ще е температурата на входящия в стаята поток според тия 85%?
2v6 - майстор
ср фев 17, 2021 12:48 ambulhomes2 написа:
Ми не знам. Пробвай! Имаш 0°С външна температура и 20°С вътрешна. Каква ще е температурата на входящия в стаята поток според тия 85%?
(20-0)x85/100=17
brum - майстор
Не знам за Зендер, ама Lossnay-я ми стъпо на 4040лв с доставката от Англия (преди брекзита) срещу 6500 цена тук. Като отстъпки можех да взема 15% прекосили. Даже им предложих - дайте ми го на 500-800лв повече от английската цена за да останат парите в нашата икономика, ама не мина.

Та виж цените в чужбина за рекуператора. В Италия имаше също добри цени по спомен за Lossnay-я.
bulhomes2 - майстор
ср фев 17, 2021 8:28 am2v6 написа:
(20-0)x85/100=17
Добре. Хайде сега да помислим как това би могло да стане на практика! В идеалния случай двата потока стигат до въртящия се топлообменник и максималното, което могат да направят е да усреднят температурите си. Тоест 50%. Изходящия от стаята ще се охлади до 10°С и тези градуси ще преминат във входящия за да се стопли и той до 10°С. Кое ще накара рекламираните още 7°С от изходящия поток да идат във входящия поток? Още няколко топлообменника по пътя на потоците биха го направили, но аз виждам само един.

ПП. В примера тези 50% топлообмен са при идеални условия - нулев дебит и неограничено време за топлообмен. Което на практика няма как да стане. Заради това допускам, че може рекламираните 85% са точно този процент от идеалните условия. Ако е така този рекуператор би бил затоплил входящия поток до 8,5°С. И това според мен ще е реалния резултат.
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: