• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 44
Всичко за този вид строителство.
nelina_london - специалист
Нямахме намерение да купуваме Зендера.Проектът бе за Бринк реновент.Цената от Холандия бе под 3500лв,но много се забавиха да ми отговорят и понеже бях в Англия, купих Зендер HRVот там.Малко над 5хил лв.
Аз и съпругът ми направихме всичко сами по проект със спироканари,всички увити с каширата вата.Материалите за къща 200м2 за рекуперация и канални климатици бе под 2 хил лв.Сензори не сме слагали.Видя ни се безмислено,на самата машина има монитор с всички данни на потоците с температура и влажност.Също ,смятаме рекуператорът да работи непрекъснато на първа степен ,а в трите часа с активно готвене и къпане на макс.
Една съфорумка ми бе споделила цените и на Зендер и Ховал с инсталацията,затова не се изненадах от цитираните.При това, калкулацията не включваше пробиване на дупки :)
Сутрешния тест не бе особено ползотворен,защото днес температурите се вдигнаха рязко.Следователно амплитудата бе ниска.
Вътрешната температура сутрин е между 15 и 16°,независимо от външната.Имаше смисъл да го измерят вчера при -9 °външна и 15°вътрешна.
Днес вътрешна температура бе 15,5 °,рекуперирана 14,5°.
Вътрешна влажност 44%,външна 64%.
Средна степен мощност около 200м3(от началото го настроих без да искам на литри и не съм си играла да го променям)Изчислявам го с КПД 90%.
Прикачен файл:
20210218_085203.jpg
Прикачен файл:
20210218_085220.jpg
brum - майстор
Тези градуси за вътрешната температура къде точно се мерят? В рекуператора на самите изходи ли?

Ако да - почва да ми прилича на това дето открих вчера вечерта и още го умувам. С един и същи термометър затворен във въздуховода на изхода на рекуператора меря 14 градуса, а на края на тръбата (преди подаващата решетка) меря 18.5 градуса.

Вярвам ще се съгласиш, че 15-16 градуса вътрешна температура е далеч от комфортните...
brum,в къщата не се живее още,съответно не се отоплява затова и рекуператора също не работи.В момента се мебелирва.Сутрин е между 15-16,а следобед между 21-23 ,без отопление,само от слънцето.
Температурата се мери в самия рекуператор,но имам два стайни термометра със същите данни.Не съм замервала температурата при изхода в стаята.Това е температурата,която излиза от рекуператора.Закачен е на външна стена и пътят му до въничшната решетка е само колкото е дебела стената.
Прикачен файл:
20210218_103737.jpg
brum - майстор
Хм, значи има нещо странно при мен. Температурата на изхода на рекуператора я замерих на 14.5, а преди вентилационната решетка в хола 18.5 градуса. Продължавам да меря по трасето да видя какво се случва.
brum - майстор
Премерих и цифрите са смущаващи...

На изхода на рекуператора имам 14 градуса. На края на тръбите дето подават въздух в хола имам 18.5 градуса. По средата имам 16.2 градуса. Това при външна температура 4 градуса и температура на въздуха който се извежда 21 градуса.

Това прави КПД на температурен обмен около 58% за рекуператора, като по спецификации трябва да е 80% при тази мощност. За Lossnay lgh-15rvx-e става дума. Не мога да обясня как е възможно толообмена през 12 метра тръба да е такъв, че при 100+м3 въздух да успява да му качи температурата от 14 на 18.5 градуса. При все, че става дума за пластмасови тръби. На час това са 155 вата минаващи през тази тръба...

А загубите в рекуператора са около 225 вата на час. По сметки трябваше да са наполовина. Това без да вземам в предвид енталпията, като тя ще докара още по-големи загуби. Ще меря на новият рекуператор като го монтирам и ще сравнявам. Ако там е по-добре явно имам някакъв проблем със сегашният.
2v6 - майстор
ср фев 17, 2021 10:17 ambulhomes2 написа:

Добре. Хайде сега да помислим как това би могло да стане на практика! В идеалния случай двата потока стигат до въртящия се топлообменник и
...
Аз писах за противоточен топлообменник.
Ако във "въртящия" може да се направи противоток нищо не пречи на "ефективност" 70-80-90%, но при какъв дебит?
За рекуператорите от вида thermal wheel или rotary heat exchanger има доста инфо. Всъщност от Зендер БГ са били прави,защото аз бях чела за смесване на процент от потока,при пластмасов и метален топлообменик.Оказа се,че при енталпийния положението е дори по-зле.
Brum,като си писал за каталожно КПД от сайта на производителя или на Пасив Хаус е?
В началото на темата бе споменато ,че разликата между тях е около 5% и е така.На Зендер в сайта е около 95,а в ПХ -89 или 90(по-спомен) .
Температурата се отчита с точност до 0,5 °и при малка амплитуда едва ли може да се изчисли с точност дали е 89° или 92° .
Може ли да обясниш как замерваш загубите във ватове?
При условие,че не се включва нагревателя,който мисля ,че е около киловат, и има настройки дали изобщо искаш да се включва или да преминава в разбалансиран режим,максимума на Зендер при 350м3 е 47 w/h .Машината сама си го измерва .
2v6 - майстор
чет фев 18, 2021 6:36 pmnelina_london написа:
...
350м3 е 47 w/h .Машината сама си го измерва .
Какво точно пише?

Има голяма разлика между "м3" и "м3/ч". Или "w/h" и "wh".
Не съм много добра в мерните единици.Води се като 350м3/h ,но в Пасив хаус е на 270м3/h.
Там са записали консумацията като wh/m3.При наличието на 3 степени ми се получава консумация от 27,37 и 47w ,явно wh .
Може да се стартира от дадена дата и уредът сам да сумира консумираната енергия до момента,в който я проверите.

https://database.passivehouse.com/en/co ... v-0956vs03
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 44

Тема "Рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: