Съвети за начинаещи готвачи.
Не, не е жилесто. Нещо ако ми закачи погледа отгоре и повече не то мисля това.
Контрафилето обезЖилявам винаги. Там е играчка.
Плешката и вратът- не.
Шаренко-мазничко си има, да са лъзга по приятно.
Последно време, каквото направя, записвам, а след органолептичен анализ, допълвам записките- евентуално някакви корекции.
gnt69 - майстор
И аз заредих провокатори недни.
Прикачен файл:
IMG_20210217_094531 (1).jpg
cvetomir_77 - специалист
нед фев 14, 2021 9:47 pmТрифон П.Трифонов написа:
нед фев 14, 2021 8:34 pmbulhomes2 написа:
Убистрил ти са а... вече ти го зададох...
... Държах го 3.5 денонощия в сол, 8 часа изкисване и само една смяна на водата. На мен си ми хареса, но карловци чак сега метнали, явно лява плешка, та им пресолило. Записвам си забележка.

Следващото ще е според майсторлъка на Цветомир.
нед фев 14, 2021 6:18 pmcvetomir_77 написа:
...Все такива хубави мезета да правиш и с хубаво вино да ги поливаш. ...
Наздраве!

Значи захарта, силният алкохол и синапа се явяват консерванти и запазват хубавият цвят на месото. При изкисване се отмиват тези "консерванти", затова смятам, че рецептата по която го правя е сполучлива. Видях я някъде в интернет преди повече от 4 години и за това не си спомням "извора". От тогава само по тази рецепта си правя мезетата и започнах да добавям синап и алкохол и когато си правя суджуци.

Наздраве и от мен!
mikluho - специалист
След няколко неуспешни опита се спрях на следната рецепта.
Месо, свинско или телешко контрафиле.
Махане на жили и почистване.
Заравяне в морска сол за 24 часа. Като на дъното на съда задължително слагам повече сол,
за да има място за течноста която се събира.
След това миене и киснене 4-6 часа с 2-3 пъти смяна на водата.
Кисненето в хладилника.
После подсушаване и оваляне в подправки , секакво :-D
Пушен червен пипер, сух чесън, сминдух, черен пипер, бахар, малко лют пипер ......
И после в сауната , там е с ниска влажност зимата и темперетурата е около 4-6 градуса за 6-7 дена.
Нямам мазе или изба :?
После за по дълго съхранение ги вакумирам и във вризера, може и само в плик.
От фризера стават веднага за рязане и консумация в предвид ниското съдържание на вода и течности.
Пробвах и един вариант с полусухо осоляване, ама нещо не ми хареса.


Прикачен файл:
1.jpg

Прикачен файл:
2.jpg

Прикачен файл:
3.jpg

Прикачен файл:
4.jpg

Прикачен файл:
5.jpg
Цвето, не ползвам никакви "консерванти", но видно и от снимките, последно време ми се получава и на цвят. Предположих да е от обема на парчетата.
За мен, рецептата вече е изпитана. Продължавам да опитвам с нови, обаче.
Консервацията не е ли химичен процес, който не може да бъде "отмит"?

Да си спомним началото!
viewtopic.php?f=28&t=36713
Теди не е активен от почти четири години, но завинаги остава Тук.
ky-kyy - майстор
Тия красоти, пият мноооого вино :supz:
Kumay - майстор
пет фев 19, 2021 8:05 amТрифон П.Трифонов написа:
Цвето, не ползвам никакви "консерванти"...
Аз от два месеца консервирам с пушек. След две седмици в хладилник нито лепне, нито променя вкусът. Единствено потъмнява отвън.

Прикачен файл

IMG_20210102_131639.jpg Пушен врат

Прикачен файл

IMG_20210102_132021.jpg
Пушен врат в разрез :)
IMG_20210102_132021.jpg (104.98 KиБ) Видяна 899 пъти

Прикачен файл

IMG_20210110_145451.jpg Пушен бут

Прикачен файл

IMG_20210110_145617.jpg
Пушен бут и пушена наденица
IMG_20210110_145617.jpg (105.76 KиБ) Видяна 899 пъти
cvetomir_77 - специалист
пет фев 19, 2021 8:58 pmKumay написа:
пет фев 19, 2021 8:05 amТрифон П.Трифонов написа:
Цвето, не ползвам никакви "консерванти"...
Аз от два месеца консервирам с пушек. След две седмици в хладилник нито лепне, нито променя вкусът. Единствено потъмнява отвън.
Браво!!! Хареса ми! =D> =D> =D>
kuger - майстор
чет фев 18, 2021 8:03 pmcvetomir_77 написа:
..................започнах да добавям синап и алкохол и когато си правя суджуци.

Наздраве и от мен!
Днес заложих вратни мръвки в сол.
Питането ми е, мога ли да ползвам бял синап, защото само такъв намирам по магазините?
Имам черен/кафяв, но на село.....
Мисля да добавя синапа към обмазката преди сушенето.
kuger - майстор
пет фев 19, 2021 8:58 pmKumay написа:
Аз от два месеца консервирам с пушек. След две седмици в хладилник нито лепне, нито променя вкусът. Единствено потъмнява отвън.
От три години се точа на тази пушилня, пусто място и старост ме спират за сега. Всичко след мен ще се попилее..., ама май ще скачам :-D Още повече, че съм клиент на фирмата производител и съм доволен от нея.

Тема "Домашен майсторлък - месна диета :-D" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: