• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
davidzvezdata - специалист
вт фев 16, 2021 7:57 pmшоп написа:
вт фев 16, 2021 7:45 pmdavidzvezdata написа:

При тези топлообменници е така
Няма начин Т на течният фреон да е по-ниска от тази на връщащата се вода!

Това може да стане само с допълнителен топлобменник.
В моята нова ТП това съм го направил но има вграден субкулер.
Машината е 24000 BTU, а топлообменникът е 36000 BTU... Винаги така ми се държат температурите, независимо дали добавям или премахвам фреон...
a_stoev - майстор
Вдигам ръка, да видя дали съм си научил урока?
Почва изпарение на течната фаза след кондензацията заради dP в самия топлообменник в следствие на хидравличните загуби от движението на фреона.
Мисля че отговарям за 3-ка, защото не посочвам причините за тая ситуация и начина за решаването на проблема. Може ли разяснение за пропуснатото.
ср фев 17, 2021 10:05 ama_stoev написа:
Почва изпарение на течната фаза след кондензацията заради dP в самия топлообменник в следствие на хидравличните загуби от движението на фреона.
Мисля че отговарям за 3-ка, защото не посочвам причините за тая ситуация и начина за решаването на проблема. Може ли разяснение за пропуснатото.
След час-два ще кача снимки на структурата на топлообменникът... В разрязан през средата вид...
ср фев 17, 2021 10:33 amdavidzvezdata написа:
След час-два ще кача снимки на структурата на топлообменникът... В разрязан през средата вид...
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Има и разрези на топлообменникът... Кажете какво не е наред според вас....
bobivg - специалист
М.... да отново запек. И после да се чуди човек, защо евтиното излиза скъпо и на какъв "майстор" ще попадне. Самозванци под път ....
шоп - майстор
Г-н Стоев, смятам, че в случая не е такъв.
Тук имаме кожухотръбен топлообменник, а този тип топлообменници са характерни с минимални хидравлични загуби и по фреонова и по водна линия.

Определено ТП не работи добре. Единственото обяснение за това фреона да е с по-ниска Т от Т на връщащата се вода от системата за отопление ( без наличието на подохлаждане) е някакво стесняване или запушване.

т.е. имаме преждевременно дроселиране.

В този случай основният дроселиращ елемент: капилярка, ТРВ или в случая ЕРВ не изпълнява коректно своята функция.

Направо се чудя как работи тази система. :?

Лично за мен проблема се решава като се сложи нормален пластинчат ТО

Кожухотръбите са идеални за директно подгряване на БГВ, но специално тези които ползва топикстартера и за това не стават, защото са с корпус от черна ламарина.
Ahmakov - специалист
съб фев 20, 2021 5:49 pmшоп написа:
Г-н Стоев, смятам, че в случая не е такъв.
Тук имаме кожухотръбен топлообменник, а този тип топлообменници са характерни с минимални хидравлични загуби и по фреонова и по водна линия.

Определено ТП не работи добре. Единственото обяснение за това фреона да е с по-ниска Т от Т на връщащата се вода от системата за отопление ( без наличието на подохлаждане) е някакво стесняване или запушване.

т.е. имаме преждевременно дроселиране.

В този случай основният дроселиращ елемент: капилярка, ТРВ или в случая ЕРВ не изпълнява коректно своята функция.

Направо се чудя как работи тази система. :?

Лично за мен проблема се решава като се сложи нормален пластинчат ТО

Кожухотръбите са идеални за директно подгряване на БГВ, но специално тези които ползва топикстартера и за това не стават, защото са с корпус от черна ламарина.

И колко са според теб загубите по фреонова и водна линия на тези " кожухотръбни топлообменници"? Ама в цифри!!!

Голям процент от "нормални пластинчати ТО" в направи си сам ТП, си преохлаждат фреона. Защо ли? Сигурно защото е лесно всеки да си го направи сам...
шоп - майстор
съб фев 20, 2021 7:21 pmAhmakov написа:
И колко са според теб загубите по фреонова и водна линия на тези " кожухотръбни топлообменници"? Ама в цифри!!!
За конкретният случай:
Аз не знам.
Ти не знаеш.
Дори топикстартера не знае.
Иначе нямаше да пита какъв е проблема.
Ти ако знаеш си новата Ванга!
Без никакви данни ако можеш да сметнеш загубите щапка ти свалям.
Но в случая дори и да има всички даннни пак резултата ще е 0, нула, зиро.
Просто типа топлообменник е неподходящ.
Ако топикстартера ме послуша и замени с пластинчат топлообменник някой от кондензаторите на проблемните му ТП ще види разликата
Успехи!
Не се препирайте ... Не знам как работят пластинчатите, но с тези имам 15 пуснати термопомпи , от които има 3 вода-въздух, и една вода-вода... Останалите са въздух-вода... Дадох една система за изследване в хладилния институт, и тези дни ще я върна ма мястото и... Оказа се там, че 40% от фреона, спрямо оригиналното зареждане е в повече... Значи извода е че тези топлообменници искат много по-малко фреон... Като и тествам температурите ще ви информирам... При мене е вода-вода, намалих и фреона с 800 грама, и изхода фреон, стана по-висока температурата от водата с 3 градуса... Продължават тестовете....
шоп - майстор
съб фев 20, 2021 8:23 pmdavidzvezdata написа:
Дадох една система за изследване в хладилния институт
Кой е този институт и как даде системата? Заедно с водното подово, конвекторите, радиаторите, сондажната помпа?!
Оказа се там, че 40% от фреона, спрямо оригиналното зареждане е в повече...
Коя е базата за оригиналното зареждане? Нали това е самоделна термопомпа?! На един климатик сте сложили топлообменик:-) Той климатика си е зареден оригинално с необходимото количество фреон,
Значи извода е че тези топлообменници искат много по-малко фреон
Всеки производител на топлообменници е написал в тахническите параметри какъв е обема на фреоновата част и на водната част.

Извода че, Вашият кожухотръбен топлообменник иска по-малко фреон спрямо кой топлообменник е сравнен?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 16

Тема "Направа термопомпа вода-вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: